Pa prošle godine je rodna bila na trećoj godini, tj. prvi rod. imala je po 10 tak kilograma i iznela je ona sve to ali je bio veliki problem što nije sve uzrelo odjednom, verovatno je šarka učinila svoje pa se stablo prinudno oslobađalo viška, tako da sam brao sigurno na 3 ili 4 puta, tj. sakupljao pošto je otišla sva u rakiju. Nedostižna je jedino u procentu šećera, merio sam refraktometrom sve sorte ali rodna je neprikosnovena u tome, tj. za rakiju je odlična. Za industriju ne vidim da je nešto bolja od stenleja pri tom i stiže u isto vreme. Kad god pogledate drvo, bez obzira na sav uložen trud u pravovremenu obradu ono će biti "tužno", list je uvek žućkast a stablo nije uopšte bujno. Ja do ove parcele sa rodnom imam i parcelu sa lepoticom i ona neuporedivo lepše izgleda, mnogo je bujnija, naravno 20 tak dana i ranije stiže, ali mora redovno da se radi povijanje grana. Nije dovoljno samo u prvoj godini čačkalicama, već mora i u drugoj žicama ili plastikama, pa u trećoj ili četvrtoj kanapima pa tek kad dođe na silodan rod onda je rod povija. Inače tera grane kao topola samo uvis i onda nema puno ploda. Kod mene Čačanska rana ne uspeva, imam 30 komada probno ali neće, lepotica lepo i redovno rađa s tim što mi jedan deo roda opadne kad je rod veličine lešnika, nekako se čisti i to svake godine, ili ostane plod neoprašen pa jalov ili je to prirodna selekcija ali to uradi svake godine bez obzira koliko je ponela i to joj je kod mene minus. Nisam siguran da li će prskanje borom u cvetu nešto pomoći s obzirom da produžava vreme oprašivanja, i problem je što je to srednje rana sorta i da bi se postigla solidna cena ona treba da stigne što ranije a moj kraj kasni nedelju dana za Blacem a Blace nedelju za Kruševcem a Kruševac nedelju za Valjevom ili okolinom Beograda pa kad stigne kod mene lepotica u Ritopeku počinju da otkupljuju Stenlej i onda neće da je plate više od cene stenleja. Kod mene treba saditi kasne sorte tj. stenlej ili rodnu jer je sada dobro imati poslednju šljivu u zemlji ona je skuplja za 5 dinara jer je svuda već prošla. Svake godine kad plod počne da menja boju prskam folijarno kalijumom u nadi da će da uzri koji dan ranije ali jedino što vidim da je bolje to je ujednačena boja roda a zrenje bude kad bude, doduše ja u to vreme i zalevam šljivu pa je i to malo razvuče ali kako da je pustim da se muči kad pritisne suša a i pitanje koliko će roda da ponese za narednu godinu u vreme najveće suše kad se bori sa ovogodišnjim rodom.