milanb
Član
Pozdrav! Ja cu tek od jeseni imati vocnjak pa ne dajem sebi za pravo da te savetujem nego zelim da te pitam kojim traktorom i kakvom prikljucnom masinom planiras odrzavati vocnjak na ovom razmaku?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
mogu ti reci da su sljive u extra stanju a za rezidbu ces lako naci nekog,malo ces da se informises oko povijanja grana jer ca lepotica ima ostre uglove grananja a sto se tice oprasivaca lako je,ako neko ima vocnjak pored tebe ok a ako nema mozes neku stenleja da ubacis inace ona meni odlicno radja svake god a znam ljude prema krusevcu koji masovno podizu samo njuPozdrav drustvo,nov sam na forumu a i u vocarstvu sam delimicno pocetnik,imam nesto voca ali manjim kolicinama pa me zanima kako da formiram krosnju na novim sadnicama koje sam posadio u februaru na razmaku 3,9 sa 2,9 m,ja sam poskidao donje pupoljke i ostavio cetiri pet na vrhu,sad su tu izasle grane od po 40 50 cm.Treba li to kratiti sada ili cekati prolece i nista ne dirati.Planiram obradjivati traktorom a orezivao bih sam. slikao sam samo da vidim da ubacim sliku
- - - - - - - - - -
cacanska lepotica
sto se tice odrzzavanja to ti je lako u svakoj knjizi imas to-dok su mlade prve tri god jalovi ugar tj da cela parcela bude bez trave a kasnije ili u redu totalom a izmedju redova tanjiranje ili kultiviranje ili freziranje ili nesto naprednija metoda-u redove freza pipalica a izmedju tarup i kao u italiji jabukaPozdrav! Ja cu tek od jeseni imati vocnjak pa ne dajem sebi za pravo da te savetujem nego zelim da te pitam kojim traktorom i kakvom prikljucnom masinom planiras odrzavati vocnjak na ovom razmaku?
Pa nije bas da joj ne treba.Ona je delimicno samooplodna,i bilo bi mnoooogo bolje da ima oprasivaca medju njom.Recimo stenlej ili rana.
Moram se jos jednom zahvaliti sljivaru iz Banja Luke zbog objasnjenja odnosa glavna-sekundarna sorta(oprasivac) po cijem postu sam i posadio voce proletos.Dakle,ovde ipak jedni od drugih nesto mozemo i nauciti.
Nista novo,godina je izvanredna za moniliju.I kod mene je borba sa monilijom,i sad hara ali na plodovima jer su uslovi za razvoj izuzetno dobri.Ove godine ima da se raspadne atomizer od prskanja,i opet kasnim ova kisa me zeza strasno,nemogu u vocnjak blato sacuvaj boze a treba prskati kaptanom za suplikavost lista i protiv monilije ploda opet.U mom kraju je ista situacija kod svih sljivara.
Pozdrav drustvo,nov sam na forumu a i u vocarstvu sam delimicno pocetnik,imam nesto voca ali manjim kolicinama pa me zanima kako da formiram krosnju na novim sadnicama koje sam posadio u februaru na razmaku 3,9 sa 2,9 m,ja sam poskidao donje pupoljke i ostavio cetiri pet na vrhu,sad su tu izasle grane od po 40 50 cm.Treba li to kratiti sada ili cekati prolece i nista ne dirati.Planiram obradjivati traktorom a orezivao bih sam. slikao sam samo da vidim da ubacim sliku
- - - - - - - - - -
cacanska lepotica