Šljiva

Ja sam i prošle godine koristio mankogal i dimetogal i mešao sam ih i nisam primetio probleme. Sad sam takođe prripremio za precvetavanje iste preparate ali kod mene su šljive tek sad u punom cvetu pa sutra prskam Signumom a pre par dana sam Chorusom.
Niko nece ni imati probleme ako mesa dimetoat sa fungicidima,prakticno mogu da se izmesaju ali sve ostalo sto se naspe u dimetoat je samo bacanje para jer svi fungicidi u dimetoatu nemaju uopste efekta,zato na dosta pakovanja preparata na bazi dimetoata i pise da se ne mesa ali nas vocar nevoli da cita i obicno kaze:Sta zna onaj tamo sto je tamo nesto napisao:osmeh:

33
oktopod i ironman hvala vam na odgovoru!

@
oktopod
Nazalost nemam kod sebe dobre slike koje bi ilustrovale izgled sljivika. I ja sam razmisljao da pokusam sa vrlo agresivnom rezidbom, problem je sto to nikada nisam radio. Logicno mi je da bi to trebalo rezati pre pocetka vegetacije, ja na selo idem sada za praznike, nisam stigao ranije. Mada tamo vegetacija krece dosta kasnije u odnosu na nize krajeve. Videcemo...

@ironman

Crvena ranka, zapamticu i pokusati da pronadjem vise detalja i ko je prodaje, hvala. Nazalost ima virusa sarke, koji mi je napao deo pozegaca. Ali interesantno je da nije uspeo da inficira svako stablo pozegace. Inace u selu su ostali samo stari koji se eventualno bave stocarstvom, ali i u bolja vremena mi smo bili jedini sa vocnjakom. Tako da nemam neki reper u bilizini i komsiju koga bi mogao da konsultujem.

Stenlej mi se dopada kao konzumna sljiva, imam nekoliko vocki, mana je sto su nesto osetljivije na ostru klimu od pozegaca i kod mene formiraju malu krosnju.

Generalno od sljiva napravim ono sto mi sljive omoguce, ako ih ima mnogo pecem rakiju, ali poslednjih godina zbog jakih mrazova nije bio neki rod, pa od onoga sto bude napravimo dzem za porodicu i prijatelje.

Sta mislite o cacanskoj lepotici, ima lep plod, ali nisam siguran kako bi se pokazala na planini ?

Oktopod,definitivno ne pise ni za jednu vocku u koliko litara vode se rastvara smesa.Stoji samo da ide 7,5ml akorda na 100 hektara.Eto,ako neko ima pri ruci onaj papiric tj uputstvo sto se dobija uz bocicu akorda neka pogleda,molim vas :)
Ma otisla Galenika u....
Bilo kako bilo,sa fungicidima smo zavrsili(sem sa mankogalom),sad krecu insekticidi.

Mozete li napisati koje kombinacije fungicida i insekticida koristite u fazi cvetanja-precvetavanja?

Kod mene sljiva precvatala,ima mozda oko 5% latica,sada se zeleni,list gura.Sinoc isprskao sve sa Perfektionom,za 2-3 dana ide Mankogal,pa opet za 2-3 dana ide Foligal Super.

sada sam zvao poljoprivrednu apoteku i pitao ih da li imaju Mankogal i Dimegotal, i naravno nemaju :( čudo bi bilo da kod nas u Bosni nešto ima...rekli su mi da po procvetanju prskam Chromogom 40 + Signum, šta vi mislite o tome? da neću šta zeznuti?

Axn, гледај шта пише под дјелатна твар, односно активна материја па види јесу ли исте. У Тузли су углавном средства из Хрватске. Ја сам сад претражио на мрежи и исти састојак који убија штеточине се налази и у диметогалу и у кромогору.

- - - - - - - - - -

Манкогал и пинозеб имају исти радни састојак (активну материју, дјелатну твар).

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: AXN
sada sam zvao poljoprivrednu apoteku i pitao ih da li imaju Mankogal i Dimegotal, i naravno nemaju :( čudo bi bilo da kod nas u Bosni nešto ima...rekli su mi da po procvetanju prskam Chromogom 40 + Signum, šta vi mislite o tome? da neću šta zeznuti?
Chromogor je Dimetoat i na njegovom upustvu takodje pise da se nesme mesati sa fungicidima,nesme se koristiti u fazi cvetanja i leta pcela....a u apotekama samo kazu nista ne fali,samo mesaj i udri i u podne na 30 stepeni:

Chromogor je Dimetoat i na njegovom upustvu takodje pise da se nesme mesati sa fungicidima,nesme se koristiti u fazi cvetanja i leta pcela....a u apotekama samo kazu nista ne fali,samo mesaj i udri i u podne na 30 stepeni:
znači ovi samo prodaju maglu, bitno im je da prodaju preparat a to što ću ja da zeznem voćke njih ne zanima..ni sam ne znam šta da radim zbog ovog

Nista neces zeznuti,samo sto kad pomesas Signum i Chromogor preparat Signum kao da nisi ni stavio,njega neutralise Chromogor,znaci bacanje para za Signum.Moj savet:poprskas Signumom i posle 2-3 dana Chromogor i obadva reaguju adekvatno.

• Like
Reagovanja: AXN
& mirko 015 baš ti hvala, večeras ću da odradim prskanje signumom, a za vikend chromogor 40, gotov pa je opao sav behar, i dalje me muči rutava buba koja je sad prešla i na jabuke :( ne mogu nikako da je neutrališem, jedino ručno, al pošto je danas 30 stepeni ne pada mi na pamet da išta diram

Meni su u mladim sljivam pocele da se pojavljuju neke razne karakondzule.

Jedan zastitar je izlazio na teren i on kaze da nije nista strasno. Ima po malo neke bele paucine na nalicju lista, kaze da je to neka paucinasta grinja, ima nekih malih crnih gusenica, kaze da je to mrazovac i tu i tamo po neki pauk i naravno mravi. Vasi se nisu pojavile, bar jos uvek ali definitivno nesto gricka list jer gde gde ima po neka rupica.

Njegova preporuka na 120 litara vode koliko mi treba to da oprskam ledjnom kantom je sledece:

Ogriol 92 posto 1 litar, antracol wp70 240gr, vertigo 1,8ec 100ml i fobos ec 50ml uz dodatak nekog folijarnog djubriva sa aminokiselinama zaboravio sam kako se zove.

Meni ovo dodje malo mnogo, ipak su mlade biljke...

Sta vi mislite o tome?

Ja sam mislio da u nedelju prskam mankogal80+tonus insekticid,dodao bih i slavol posto sam ga dobio na poklon.Kako vam izgleda ova kombinacija?Sljive su posadjene jesenas,pa cu to da odradim ledjnom prskalicom,nema potrebe za atomizer.Koje bi sledece prskanje bilo posto necu imati plodova,pretpostavljam jos jednom protiv plamenjace i rdje i sta bi koristio za to prskanje?

Lepo,lepo,u kojoj godini je stenlej sa slike.

Kod mene je vec formiran plod(ove godine sve nesto ubrzano),sad je malo manji od zrna graska.Ove godine imam blizanaca,zakasnio sam sa prskanjem preparata na bazi bora.::samo bes::

Ovo je 6. vegetacija, i bas sam zadovoljan kako izgledaju s obirom na susu od prosle godine i da nisu dobile kap vode vrlo su lepo ponele.

Cacanska ronda,u vecini sljiva opao cvet i formira se plod!

2m4uixj.jpg

Aleksinac. Koliko su ti stare ? izvini videio sam u drugom javljanju, prtpostavio sam da su oko pet do šest godina. Lepo.

Nazad
Vrh