Šljiva

Evo malo odmara za oči i milene za dušu.

Na slici je desno Čačnska Rodna, a lijevo Čačanska Najbolja. Starost šesta godina, sadnja 4x2m.

Detaljnije

Sljivar ovo su neke stubaste sljive tj. malo su vece jel?to ko jabuke...Koliko je cena? i prosecan rod po stablu?

Ко је говорио о паковању ??? Ја сам говорио о разлици између 75вг и 50вг ..
тј. у једном је 75% масеног удела активне супстанце у другом 50% .. ако то не утиче на дозирање онда незнам шта утиче ... ал ако Ви то сматрате увредљивим нећу се мешам ...
kolega evo da ne bude zabune,ni sam mislio nista lose i nikada ne postavljam pitanja da bih nekog provocirao vec zato sto ni sam upoznat u te stvari i uvek pitam dobronamerno,dakle,pakovanje je bilo corus 75vg od 2.5 grama i to mi je ostalo od prosle god to sam video juce kad sam isao da prskam tako da sad ima potpuna ifor. sa moje strane,inace ja smatram a i do sad nikad ni sam pogresoi kada sam pitao za savet ovde,mislim da smo ovde da se pomognemo a ne da odmognemo :ppozdrav:

Početkom zime sam pisao da imam voćnjak koji nikada nije beharao...dosta sam čitao na forumu, šta i kako se radi,i to sam primijenio u praksi, velike zasluge idu i FrutiBoy-u i ironman-u i kicca koji su mi dali dosta dobrih savjeta,( o rezidbi, zaštiti i đubrenju) danas moj voćnjak izgleda prelijepo, bar meni, presretan sam kada vidim sav taj behar, taj miris koji se ne može platiti, zvuk pčela...svaki dan provedem po 6-7h gledajući tu ljepotu...ako od ovog behara ostane makar 30% roda ja cu biti presretan :)
JqX2.jpg

Poslednja izmena:
I kod mene procvetale šljive pa milina videti:bravo:
Nego, čačanka rodna procvetala da nisam mogao ni zamisliti da ta sorta može poneti toliko cveta.A prošle godine bila neka kilava, nikakva, mislio sam da ću je povaditi.
Da li je to samo kod mene ili je ova godina č. rodne?

Danas sam obradjivao medjuredno u sljiviku koji je posadjen jesenas.Sve su sadnice krenule lepo.E sad pitanje,da li skidati lastare koji su krenuli nisko ili ih ostaviti pa kasnije npr u avgustu ih odstraniti?Par njih je cvetalo po 2-3cveta i cvetove sam skinuo.

Kod mene sljiva u fazi precvatavanja,cvata je bilo tu i tamo,nije nesto posebno,ima sljiva koje imaju 10 cvatova na celom stablu,a ima i onih koji su bele kao sneg.Od ove godine ne ocekujem nesto posebno,mislim da ce biti kilavo.Uz to bolesti koliko oces,vec sam je prskao 5 puta,od toga tri puta protiv monilije.Veceras sam prskao Korusom 50 jer se pojavila monilija veoma malo u svim sljivicima sa stenlejom.
Uglavnom sto se sljive tice nikad se nezna,desavalo se da je godina idealna sa vremenske strane pa posle precvetavanja ne ostane ni jedna jedina sljiva za pojesti a cvatala odlicno.
Visnja tek sad cvata,na 50%,monilija je nece zakaciti jer hvata lepo vreme,problem je sto je sljiva u mom kraju krenula bas kad su bile one sumorne kise sa suncanim intervalima,idealno za bolesti.

- - - - - - - - - -

Danas sam obradjivao medjuredno u sljiviku koji je posadjen jesenas.Sve su sadnice krenule lepo.E sad pitanje,da li skidati lastare koji su krenuli nisko ili ih ostaviti pa kasnije npr u avgustu ih odstraniti?Par njih je cvetalo po 2-3cveta i cvetove sam skinuo.
Ja to skidam sve i ostavljam 4-5 pri vrhu sadnice.

Kod mene napala monilija malo sljive a sad je u fazi precvetavanja.Nznm sa cim da prskam,planiram Akordom.

- - - - - - - - - -

To su standardne sadnice šljive, samo je uzgojni oblik vitko vreteno. Prosjek po stablu je oko 45 kg.

:bravo:ok samo mi ako ti nije tesko objasni sta radis i kako radis to vitko vreteno :ppozdrav: ne razumem se toliko. Hvala Sljivar

Postovanje,

selo mi se nalazi na 1100m nadmorske visine, imam nekih tridesetak vocki sljive kojima je vreme za zamenu. Pa bih se posavetovao sa vama u vezi izbora sorte sljive koju bih sadio.
Planinsko selo, a plac je okrenut ka jugo-zapadu. Pokojni deda je voleo vocarstvo i sam je selekcionisao i kalemio vocke, sljive, jabuke, kruske, tresnje, visnje i sve je radjalo. Kao osnove za kalemljenje je koristio divlje vocke iz sume. Vecina sljiva su pozegace, stare su vise od 70 godina. Ima i nekoliko vocki stenli i cacanske sorte koje su stare dvadesetak godina.

Ako mraz i grad ne ubiju cvet i plod, sljive odlicno radjaju, ali stare pozegace daju mali rod. Nekada je to bilo neuporedivo vise... Inace od sljiva napravimo dzem i koristimo ih za ishranu, ako rode pozegace ispecem i rakiju. Na selu niko ne zivi tako da ne mozemo da se posvetimo vocnjaku koliko bi hteli obzirom da je na 300km od nas.

Planiram da posecem stare pozegace i zasadim nove sljive, ali nisam nacisto koju sortu da odaberem. U okolini se niko ne bavi vocarstvom, pa ne mogu da potrazim praktican savet.
Inace moj kum je pre deset godina na svom placu zasadio 100 sadnica cacanke rodne, plac mu je na 800m nadmorske visine, selo nije ni blizu mog, ali on je imao jako lose iskustvo, jer vocke jedva da mu ista radjaju. Da li je to zbog visine ili zbog losih sadnica, to ne znam.

Pa da vas pitam za savet, koju sortu da odaberem ?

P.S. mislio sam da ovo pokrenem kao posebnu temu "Uzgoj sljiva na planini" (ne samo sljiva i ostalih vocki), ali nemam pravo da otvaram novu temu, pa ako urednik zeli moze da odvoji u posebnu temu ili da ostavi ovde.

Poslednja izmena:
Poljopriroda, ako ti sorte koje imaš odgovaraju za tvoje potrebe, bolje, lakše i brže je da probaš da podmladiš voćnjak ako je to moguće oštrom rezidbom. Daj neke slike pa da probamo da ti pomognemo. Bitno je u kakvom su stanju stabla, koliko su suve tj trule grane, da li je puno raspucala kora i tako dalje...

Teško pitanje si postavio poljopriroda.

Prvo mi na pamet pada stara autohtona sorta, najmanje zahtevna što se nege tiče, crvena ranka.
Ali pošto ti šljivu koristiš i za džemove ona otpada. Od nje je rakija odlična, ali ni za šta drugo se ne može koristiti (osim za jelo u svežem satnju, i za to je dobra, baš je ukusna)

Rodna nije za tu varuijantu voćarenja. Kad prerodi bude mnogo loš kvalitet, presitna, crvena, kisela, a onda sledeće godine ne rodi uopšte pa tako skoro kao i da nemaš voćnjak.
Razmisli ti opet o požegači, raspitaj se po komšiluku (u selu) ima li šarke u tom kraju. Ako nema sadi ponovo nju, ako ima diži ruke od nje.
Ako ne požegača ostaje ti stenlej, problem sa monilijom ima, ali makar šarku kako tako trpi.
Nije baš sjajan za radžu ali nije ni loš.
Mogu i pekmezi i džemovi.

Nazad
Vrh