Šljiva

Mislim da vise nema chorus 75wg sad se prodaje chorus 50 wg,bar je tako kod mene,danas sam kupovao.

Mozete li mi reci cime treba da se prska sljiva u ovom periodu.Kupio sam jedan plac gde ima nekih raznih sorti sljive i dosad nista nije tretirano.Vidim pocinje cvetanje,otvaraju se pupoljci polako.Dajte kazite nesto.

@Vojkanvrelo
Sada kad krecu sljive sa otvaranjem cveta i u punom cvetanju uzmi chorus ili signum,oba su bezbedna za pcele ,i odradi prskanje.U precvetavanju,nekih 80% precvetalog stanja uzmi mankogal,dodaj neki bolji insekticid (perfektion,nurel d,fastak...),ako je bilo kise tokom cvetanja mozes opet dodati chorus ili signum,i naravno uvek dobro dodje kakva folijarna prihrana.To su ti ujedno najbitniji tretmani,s obzirom da nisi radio zimsko-rano prolecno prskanje.

Jel koristite preparate na bazi Bora,tj.tecna djubriva.Ja sam ih koristio ali ove godine nemogu da uhvatim normalan korak sa prskanjima,sto bolesti i insekata napada sa svih strana,ovakva situacija mi se do sad nije desila.Trebao bi poprskati Borom(Foligal Bor) ali mislim da kasnim,sada je faza oko 70-80% otvoren cvet.Ja sam uvek ranije prskao ali u ovoj fazi dali ce da smeta-pomogne ili mozda napravi belaj:osmeh:

Ja sam danas primetio da su mravi poceli da se penju po mladim sljivama i visnjama tako da cu sutra morati da prskam protiv lisnih vasi i grinja.

Razmisljao sam da oprskam preparatom BASF Perfekthion (400 g/l Dimetoat) jer su mi rekli da je preparat odlican ali da je jako otrovan za pcele a obzirom da kod mene pcela nema jer nema cveta a takodje prskam rucnom kantom jer su sadnice jos uvek po jedan prutic, da li realno ima opasnosti po pcele ili da ipak izaberem neki drugi preparat i koji?

Jel ima neko iskustvo sa njim?

Ja sam danas primetio da su mravi poceli da se penju po mladim sljivama i visnjama tako da cu sutra morati da prskam protiv lisnih vasi i grinja.

Razmisljao sam da oprskam preparatom BASF Perfekthion (400 g/l Dimetoat) jer su mi rekli da je preparat odlican ali da je jako otrovan za pcele a obzirom da kod mene pcela nema jer nema cveta a takodje prskam rucnom kantom jer su sadnice jos uvek po jedan prutic, da li realno ima opasnosti po pcele ili da ipak izaberem neki drugi preparat i koji?

Uze mi rec iz usta,identican problem na komplet mladom zasadu(dunja,visnja,sljiva).Prskao juce Cipkordom ne pomaze.

- - - - - - - - - -

Koji je zadnji rok za tretman Borom?Kako sam negde ranije procitao ako se tretira kasno zna da naskodi,u sta ja sumljam.Zato sve ovo pitam.

Poslednja izmena:
Ako sam dobro skontao onog zastitara u fazonu treba prskati ili sa izraelskim Cotnion 25wp ili sa tim Perfektion BASF preparatom ili kombinovati sam insekticid sa akaricidom jer je jedno za vasi a drugo za grinje.

Sutra cu da odradim prskanje pa cemo da vidimo...

Perfektion ja koristim u starijim zasadima,to je dimetoat,jako dobar i jako otrovan.Dali uopste sme da se prska sa njim mlada vocka tek zasadjena.

Ja sam godinama koriostio BASF Perfekthion za prskanje lucerke i raznih vocaka.To je dobar preparat ali nenormalno otrovan i smrdljiv.Sa njim kada prskas oseca se na kilometar.Jedna zanimljivost.Prosle godine sam nasao staro pakovanje od 1l od pre 5-6 god i uporedivsi tecnost u njemu sa ovim novim uocava se daleko gusca tecnost i jaca koncentracija kod starijeg preparata.A pise da je sve isto.

šljive su već procvale, počeli su mravi i neke mušice da hodaju po beharu, imaju li oni neki štetni uticaj, ako imaju kako da ih neutrališem, čime da prskam? već sam odradio prvo prskanje protiv Monolije Signumom.

Ne bih ja tu dirao sad ništa.
Mravi ne mogu da pomognu u oprašivanju ali ni ne izazivaju neku direktnu štetu (mogu biti simptom ali da ne širimo), a te "mušice" ???

"Mušica" može biti i oprašivač a može biti i štetočina, zavisi od toga koja je "mušica" u pitanju.
Ali sve bih ja to ostavio i ne bih sada tretirao nikakvim insekticidom.

• Like
Reagovanja: AXN
Ironman je u pravu,insekticid pre cvetanja i u precvetavanju,i naravno kasnije.Ali manite se prskanja istim u cvetanju,vise stete nego koristi,a da ne pominjemo pcelare u toj situaciji.

kod mene sljiva lepo procvetala. tu je negde oko 60 do 70 procenata cveta. planiram signum. koristio sam ga vec 3 godine i pokazao mi se odlicno. plasim se samo rezistentnosti monilie, tj da ne postane imuna na signum.
@ ironmane da li je to uopste moguce.? ( izvini ako je glupo pitanje, ali znam da se to u malini i kupini desava, zbog cega se preparati rotiraju) nisam nekakav iskusan sljivar, i ako imam sljive vec 20 god. nesto me ne interesuju previse, li sam poceo da pijuckam rakiju pa me sada malo vise zanimaju..a i trebace rakije za neko slavlje. hvala unapred

Hvala ironman na odgovoru, nek sve stoji, kad bude sve procvalo opet cu Signumom za Monoliju da ponovim i to je to, ništa više do precvetanja ;)

Nazad
Vrh