Šecerna repa 2014

Iako je najavljena niza cena repe 2014 dali cete povecati povrsine pod njom

• da

Glasovi: 24 42,9%
  • ne

Glasovi: 32 57,1%

• Ukupno glasača
    56
  • Anketa je zatvorena .
@Skoro da sam siguran da će biti bolje nego ove
Kod repe je to zagarantovano u zemlji Srbiji:ideja: Posle dobre godine dolazi loša i obrnuto,naravno mislim na ::novac::a ne na rod.::vadjenje_repe::

Kakva su vaša iskustava sa repom koja stoji izvađena na kraju njive? Kolki su gubitci na digestiji i težini? Firma u kojoj sam koperirao me je terala da vadim, a sad stoji na kraju već 7 dana, pre neki dan sam bio da vidim, kad sam na redu za utovar, rekli su mi da za 2 nedelje valjda, pa me je strah.

Pitanje, kada napisete plative po kj, to mnozimo sa 4 dinara.
Njivu zaraženu nematodama u Srbobranu, radi Zoran Uja iz Turije.
Na kraju ne znam da li sam pitao, ali da li neko ima bilo kakvo iskustvo ili je čuo nešto o gajenju združenog useva maka i šećerne repe.

Sta jesa ovom temomnema nigde nikoga?
Secerana u Kovacici opet ne prima repu,akoovakonastave izvadicemo iduce godine,boljenekakazu da ne teba da je povadimo i pobacamo .

Pričao sa sirovincem iz žablja, prosek digestije do sada na nivou fabrike 14,1, danas 13,8. Prinosi oko 7 vagona.
Cena dogodine oko 30 evra tona. Trebalo bi uskoro da izađu sa cenom.
Što se tiče cene šećera, blagi oporavak na londonskoj berzi i rast od 30tak dolara po toni u proteklih par dana. Šta će dalje biti videćemo.

To je prosek na nivou fabrike i pretpostavljam da kad je prosek 14 sigurno ima i sa 15 a i sa 12 posto degestije.A pitanje je koji je prosek kod proizvodjaca???Kod nas nisam cuo da jeneko imao vise od 13 ,caksta vise mislim da je prosek 11,5 mozda 12....Mislim da se krade na degestiji na veliko.I treba neka kradu..........kad imaju koga

slobapatrola Dali kradu na digestiji ili samo kraduckaju što bi rekao jedan naš političar ne znam, ali na 2 sorte koje sam imao posejano razlika u digestiji je bila prilična. Tibor je imao varijaciju digestije po kamionima od 14,9 do 15,4 a fred od 12,37 do 13,58 !!!!!

Krivo mi je što nisam škljocnuo koju sliku da vidiš repu u kakvom je stanju bila dok je holmer bio na njivi ali ne bi ni vredelo jer je noću vađeno.... ali ove godine sam prvi put platio zaštitara da vodi računa o njoj od setve pa sve do kraja.... 4 puta sam prskao od bolesti, svaki put drugi preparat, i zadnja 3 prskanja sam išao (po preporuci zaštitara) sa 20% jačom koncetracijom sretstva za prskanje zbog kako je on rekao veće lisne mase !!!! Ali je na kraju i ona poklekla pa sam je za svaki slučaj ranije vadio....

Mi vadili prekjuce,i juce do 23h...sa 15 lanaca 19 slepera...cekam rezultate pa javljam...
2222.jpg

Sa sentom je drukcija prica koliko sam upucen,pre par dana su Garasevicu odbili za prljavstinu 14 % i digestija mu je bila 13.8... Kutku,Kovacica odbila 90 %,prvi je vadio po onom blatu,zaglavljivanja bilo na sve strane...Bila juce i Zorica iz Sente na njivi,kaze cena 3.5+pdv za sledecu godinu..

Pitanje, kada napisete plative po kj, to mnozimo sa 4 dinara.
Njivu zaraženu nematodama u Srbobranu, radi Zoran Uja iz Turije.
Na kraju ne znam da li sam pitao, ali da li neko ima bilo kakvo iskustvo ili je čuo nešto o gajenju združenog useva maka i šećerne repe.
To je bilo skoro obavezno dok se repa radila rucno, naime prinos maka je bio toliki da je cenovno pokrivao sve troskove, a sada kada je repa nakrkana hemijom to vise nema nikakvog smisla ,tj.pitanje dali bi taj mak uopste bio zdravstveno bezbedan,i samim tim upotrebljiv.

Sa sentom je drukcija prica koliko sam upucen,pre par dana su Garasevicu odbili za prljavstinu 14 % i digestija mu je bila 13.8... Kutku,Kovacica odbila 90 %,prvi je vadio po onom blatu,zaglavljivanja bilo na sve strane...Bila juce i Zorica iz Sente na njivi,kaze cena 3.5+pdv za sledecu godinu..
Kolko je sigurna senta kad je placanje u pitanju?

80% novca se dobija do kraja meseca,ostalih 20% do 26 decembra.. Kaze mi gospodja iz Sente da je tek 25% izvadjeno repe I da ce kampanja trajati do 15 januara.

To je bilo skoro obavezno dok se repa radila rucno, naime prinos maka je bio toliki da je cenovno pokrivao sve troskove, a sada kada je repa nakrkana hemijom to vise nema nikakvog smisla ,tj.pitanje dali bi taj mak uopste bio zdravstveno bezbedan,i samim tim upotrebljiv.
Mak je isto osetljiv na bolesti i prska se nekoliko puta fungicidima. Problem su korovi, jer ne može njiva da se prska posle nicanja useva.
S obzirom da mak preko korena luči neke alkoloide, razmišljamo u pravcu njihovog delovanja na nematode, odnosno da li možda može da smanjih njihova napad na repu.
Pokušaćemo neki mini ogled da napravimo dogodine. Mak se seje na 50 cm između redova i proređuje se posle nicanja na oko 20 cm u redu. Neki su sejali istovremeno mak i repu, mak kroz depozitore, a repu redovno. Videćemo da li ćemo uspeti da se organizujemo i ispratimo takvu proizvodnju.

Nazad
Vrh