Šećerna repa 2022

Ja nisam ni bio da pogledam kakav je situacija sto se cerkospore tice.
Nego Curcicu reci ti meni 3 herbicidna tretmana sam radio
1. Goltiks 1,5l Power twin 1,5
2. Goltiks 2l Power twin 1,5
3. Goltiks 1,7 Power twin 1,5 + safari 40g
Da li moze psenica da se poseje a da se ne ore? Za 7 dana smo dobili oko 100l kise sada u avgustu.

Zvao sam ja Miru i naravno preporuka je da se ore,osim ako nije bio dovoljno velika kolicina padavina pa da se taj etofumesta sprao dole. U sustini moglo bi i bez oranja ali na sopstvenu odgovornost... a ne ore mi se nikako pogotovo sto je njiva kratka a siroka...

P.S ja ne znam za koji k.... slusi taj powertvin kada nista ne resava...

Presek digestije jučerašnjih uzoraka sa večitog ogleda katastrofa. Od 10.4 do 13.1. Prosek oko 12. Najgore varijante sa punim dozama azota i čist azot ispod 12. Solidna veličina korena. Ima uzoraka i sa preko 800 grama prosečne težine korena.

Merio digestiju 18. Avgusta, pre onih kiša i juče ponovo uzeo uzorke sa istog mesta. Digestija pala sa 21 na 15.6 kod ses Als sorte, a kod KWS Als sorti sa 20.3 na 13.7. Prosečna masa korena sa 375 grama otišla na skoro pola kilograma.
Voleo bih da imam više resursa i da sam u mogućnosti da ispratim više sorata i da uradimo više uzoraka, kako bi mogli to iskustvo i znanje koristiti u narednim godinama, ali nemamo to. Tako da toliko mogu da vam prenesem u pogledu trenutne situacije na mojim njivama.
Novi presek danas. Prosečna težina 80 korenova 675 grama, a prosečna digestija 4 uzorka 13,7. Nadam se da digestija više neće padati. Ima razlika izmedju sorata. KWS Als sorte u proseku dosta slabije, digestija 12.5, a težina 520 grama. Kao da više retrovegetiraju, ali to je cena problema koje imam sa vilinom kosicom. Nadam se da ćemo dobaciti do 6 vagona plative po ha.
Kolika je suša kod nas pokazuje i to što se nisu ni rastopile sve mikrogranule od supestarta.

tgxlxW2.jpg

BNRLbnx.jpg

blxmgot.jpg

Treba zito i jecam da sejem na repiste pa me hvata nervoza... A ljubitelj sa ranih rokova setve. :D

Vrbaška šećerana je počela kampanju oko 20 septembra kada je repu počeo da vadi i PIK Bečej koji je sestrinska firma i u vlasništvu iste kompanije. Imaju ozbiljnu površinu uglavnom pod zalivnim sistemima.
Pročitao sam da su jedina aktivna konkurentska fabrika u Crvenki i ostale iz Sunoko grupacije počele sa radom oko 1. Oktobra.
Šećerne repe je malo posejano, zvanično oko 30.000 hektara, septembar je bio do polovine topao, posle kišovit, i verovatno je to razlog zašto je kampanja kasno počela.
Ja sam moju repu izvadio i odneta je prethodnih dana.
Vremenske prilike u Bečeju katastrofalne u protekloj sezoni.
Kukuruz prinos od 0-3t/jutru, uglavnom 1,5-2T.
Soja 0-1000Kg/jutru, uglavnom 300-600Kg.
Vadjeno je sopstvenom dvorednom samohodnom vadilicom.
Nečistoća 11,2, Digestija 15,2, prinos plative repe 3,2 vagona po KJ.
U principu spram drugih kultura korektan ekonomski rezultat.

Nazad
Vrh