Šećerna repa 2022

d8fc0b416daea13ca9a9acc4ae5c6782.jpg

Repa danas , atar Zrenjanina. Predusev Suncokret.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Najverovatnije infekcija fitoplazmom.

Prenose je cikade. Repa se zarazi bakterijom, koja zacepljava provodne sudove. Biljke izgledaju kao da pate od suše, počinju da venu, pojavljuje se gumena repa i na kraju istrule. Imamo dosta tih simptoma na šančevima skoro svake godine. Ove godine se bolest javila jako rano, verovatno zbog visokih temperatura. Insekti su se ubrzano razvili i zarazili repu već početkom juna meseca. Imam takvih simptoma i kući, ali za sada još ne znam koliko će tačne biti razmere te bolesti kod mene. Nadam se ne prevelike.

Danas takodje video jednu parcelu potpuno izgubila list,a kreću i oaze ili pečati.
Mislio sam da repa trpi sušu bolje od ostalih useva izgleda nije baš tako.

Samo zdrava repa dobro trpi sušu, bolesna i ona koju je napala korenova vaš ne. Naravno i na jako lošim zemljištima je sigurno odbacila dosta listova

Pocinje da se susi na oaze,bice more gumene repe. Ako bude moralo da se prebira radice tanjirac...

Zavisi kakva bude jesen i koliko bude prinos,uzece oni to ako im treba i to bez prebira.malo te osinu po usima na necistoci i digestiji i to je to

Nije to ništa. Kod nas na Institutu je poprilično puno gumene i trule repe. Ne bi trebalo više da se širi. Kod mene kući mislim da će biti samo sporadično gumenih i da će one istruliti do vadjenja skroz. Više me brine moljac i ne znam kojim insekticidom da ga tretiran.

Nisam išao sa insekticidom kada sam tretirao cerkosporu. A izgleda da je bilo bolje da sam tretirao samo sa insekticidom, a da sam bespotrebno trošio novac na fungicide, jer cerkospore skoro da uopšte i nema. Nije se moljac još ubušio, ali samo što nije.

Ja pratim to truljenje i u drugim korenasto krtolastim usevima.
U peršunu kao i u repi napravi ulazne rane u vratu 'ili kako se pravilno kaže ne znam tamo gde raste list.
Ti crvi kasnije naprave te hodnike i tu se skuplja voda i kreće infekcija.
Moljca tj leptira je teško ubiti jer ima puno generacija.
Treba ubacivati obavezno piretroide kojih ima..
Ne znam kako bi delovali diamidi tj regulatori presvlačenja.
Npr koragen,alverde,avaunt itd.
Ako se nije ubušio probaj sa njima možda i najbolje rešenje afirm.

Nazad
Vrh