Šećerna repa 2021

Koliko sam ja primetio manje proizvođače deru načisto služimo im za podkusurivanje za ove velike koji rade tel kel.
Ako bi uslove prijema poboljšali odnosno nečistoće i količinu šećera realno analizirali možda bi i radili .
 
Proletos na skupovima direktor je rekao da je kljuc u malim proizvodjacima jer samo mali proizvodjac moze da se posveti repi u potpunosti. :D
 
Uradjena poslednja zaštita za ovu godinu. Izuzetno sam zadovoljan sa stanjem repe. Neće biti smanjenja prinosa u odnosu na prošlu godinu.
gRQAwnz.jpg

EqIOnke.jpg

JSGRfSZ.jpg
 
Pocela je kampanja ima svega i sargarepe i prave repe Prica se da su prinosi bruto repe od 3 pa do 4,5 vagona po k.j.
Ja sam na rasporedu za vadjenje u toku sledece nedelje.
 
Kod nas nista od kise, danas izvadio 4.5kj zbog loseg zemljanog puta od oko 4km kroz atar, zemlja je presuva dole povadio je svu suvu, cak su kroz njivu pored puni kamioni isli preko oranja bez da je zelenko vukao. Druga na sljuncari ostaje do daljnjeg.



 
Poslednja izmena:
Nek bude 65/ha na kraju prosek ja cu biti zadovoljan. Uzeo u zakup i sve radio pod 4.5kj a ispadne da ima malo vise oko 4.75 a posna je zemlja.
 
Kako se zaukava kampanja, sve više proizvodjača me zove da urade analize u laboratoriji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. Rezultati su šareni digestije se kreću od 14.9 do 20.3. Ovo je ogroman raspon. Ovakva variranja zavise najviše od padavina, ali ogroman uticaj imaju i ostali faktori, mislim prvenstveno na djubrenje azotom, izbor sorte, štete od bolesti. I sada dolazi poenta. Ako proizvodjač ne dobije dobru informaciju iz šećerane, on je u zabludi. Iako repa izgleda odlično, pridržavao se svih agrotehničkih mera, a dobije rezultat iz šećerane nepouzdan (manja digestija od očekivane za ovakvu godinu), čovek počinje da preispituje svoju tehnologiju gajenja. Možda nije dobro djubrio, pa sada treba da smanji doze hraniva. Možda sorta nije dobra. Ili nešto treće. Glavni krivac i generator problema su šećerane, koje nikako da se dozovu pameti i da samo zajedno sa proizvodjačima mogu proizvesti kvalitetnu repu. Kako vratiti površine pod repom. Vrlo jednostavno, kada se vrati poverenje izmedju šećerana i proizvodjača. Taj proces ne može da se završi preko noći. Treba vremena. Što pre oni koji su najodgovorniji to shvate, pre će se proces završiti i to na zadovoljstvo svih kojima je šećer potreban.
 
Da dodam, u zabludi je i onaj proizvodjač koji je radio pogrešno. On dobije rezultat iz šećerane loš i misli da je sve radio dobro, ali ga je šećerana "odrala" na digestiji. Zato je poverenje jako bitno. Zato poverenje znači napredak. Ovako se sve svodi na to ko će koga da zezne.
 
Krivi smo svi. Kako proizvodjac koji je navikao da ide ureju predsetveno + prihrana, tako i neke kolege prodavci svojih proizvoda koji dizu ocekivanja. Znas koliko je neko imao vecu digestiju jer je koristio moje djubrivo, moj folijarni preparat, moje za tretman semena, moje seme i ostalo.
Realno kod mene na terenu nema ispod 70t/ha plative. Imam do 79t/ha kod proizvodjaca sa 50-100 jutara povrsina bice i 80t/ha PLATIVE.
 
Gotovo za ovu godinu, prosek digestije 17.04%, necistoce 11,6% i plative 69t/ha plus 1/4kj sto je komsija oprskao.
Finansijski je ona opet No1, medjutim licno nezadovoljstvo mi je veliko jer dosta proizvodjaca kod mene ima do 80t/ha plative.
E sad glavni krivac je kisa koje nije bilo u ovom delu atara nikako, dok se juce kod drugih crnila zemlja kod mene je prasilo za kombajnom kao u spartanju. Juce kad u ruku uzmem repu ona kao sundjer, nije jedra i teaka.
Idemo dalje.
 
Nazad
Vrh