Šećerna repa 2013

Koje strane sorte planirate sejati ove godine?

• Giraf

Glasovi: 3 8,8%
  • Original

Glasovi: 16 47,1%
  • Leopard

Glasovi: 2 5,9%
  • Jasmina

Glasovi: 4 11,8%
  • Marianka

Glasovi: 5 14,7%
  • Serenada

Glasovi: 1 2,9%
  • Alfonsa

Glasovi: 0 0,0%
  • Asketa

• Gazeta

• Horta

• Ukupno glasača
    34
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja moju nisam još izvadio, prinos je za sada dobar. Kalkulacija koja je gore pomenuta da su ulaganja po hektaru 1200 evra su tačna ali su očigledno zaboravili zakup koji je barem 500 e/ha tamo gde repa ostvaruje dobre prinose.Danas prilikom zatvaranja zimske brazde video sam kako su u roku od jednog sata jednoj firmi iz našeg okruženja vraćena tri kamiona repe iz šećerane. Prizor nije ni malo lep i zato treba povesti računa ko planira da ulazi u setvu na proleće koje sorte odabrati. Ulaganja su velika i treba biti oprezan po tom pitanju.

Ne moze da se proizvede dobar prinos sa 1200e/ha. Treba ~900e/kj da bi se dobra agrotehnika ispostovala. Sto se tice sorti, nemam veliko iskustvo. Ono sto vidim od ljudi oko sebe da je Vanderhave br 1.

Upravo tako a ko se dobro sećam ja sam ti to i napomenuo zimus Orginal seje a sve druge sorte hvali.

Poslednja izmena:
Moja kalkulacija za narednu sezonu kaže da sam utrošio već 540 evra.
Sa 1200 evra po/ha se može napraviti prinos od 70 t po ha bez većih problema. Zakup ne računam. On je deo novo stvorene vrednosti i zarade, nekada sve to ide jednom čoveku, a nekada se deli sa zakupodavcem.

Konačno je i moja repa otišla put Sente.....
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
A kamionđžije su se "takmičili" ko može više da natovari.....dal 43 ili 44 tone :sta::sta::sta:
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
A sutradan uzorano, i na moje iznenađenje lakše se oralo od pojedinih kukuruzišta ;
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]

Poslednja izmena:
Meni stigli rezultati, sa 30ha 52 kamiona, bruto repe 210 vagona, digestija 15,5 , necistoca 15% (nisu secene glave), plative oko 175-177vagona, nepunih 6 po ha...
Danas da parceli od 27ha bacali vestak za repu, oko 300kg/ha kcl, oko 300kg/ha 5:10:15 + 26% S i oko 200kg/ha uree, na prolece jos an/san i gotovo.

Meni stigli rezultati, sa 30ha 52 kamiona, bruto repe 210 vagona, digestija 15,5 , necistoca 15% (nisu secene glave), plative oko 175-177vagona, nepunih 6 po ha...
Danas da parceli od 27ha bacali vestak za repu, oko 300kg/ha kcl, oko 300kg/ha 5:10:15 + 26% S i oko 200kg/ha uree, na prolece jos an/san i gotovo.
115:30:225 odnos NPK hraniva kroz ova đubriva, ako sam dobro izračunao. nadam se da imaš analizu zemljišta, kada toliko primenjujes kalijum. kako rasturas ta đubriva, svako pojedinačno i koliko te tačno ta formulacija koštala.
mi smo ove godine za repu đubrili sa 500 kg/ha 15:15:15 i sa 50kg uree posle skidanja pšenice.

Ma sve posebno,popizdeo sam...,kcl kosta 129e/ha (430e/t), 5:10:15 kosta 90e/ha (300e/t) i urea 74e/ha (370e/t), sve zajedno 293e/ha i na prolece oko 200kg/san/an to je jos nekih 60-66e/ha (300-330e/t) i to onda sve na kraju kosta 353-359e/ha. To mi je najjefinija varijanta sa toliko aktivne materije i zadovoljava potrebe za sigurno 6 vagona plative repe po ha.

Pa ne mogu baciti 70kg mapa na ha da ga jeb...m, da bi dobio isti odnos fosfora,ovako sam jos pojaco kalijum u drugacijem obliku,dodao jos malo azota, a nekako mi se vise svidja tona vestaka po ha od 500kg., zadovoljava a nije skupo...,ove godine sam bacio samo 400kg 5:10:15 i jako se dobro pokazalo to djubrivo tako da sam ostao pri njemu,a sad ga zaoravam i za kukuruz i soju.

Zemljostrugar nije mi baš jasan vaš komentar, moj prinos je po hektaru.
Čudno je kako znaš nečistoću a neznaš ostalo.Kolege koji voze za sentu kažu da je nečisoća retko ispod 15%.Znači po ha si imao 92t još ako je digestija 17,5 eto ti 100t :sta:jusa.Kod nas u žablju ujutro imaš i kolko::novac:: u treću decimalu ,a ti neznaš najvažniji podatak u repi(1%digestije=6%količine) To nije jasno.

Mismo koliko sam upoznat jedini kod kojih još repa ide preko vage na prizmu ugovarača ali nevredi to stalno ponavljati jer ovde mnogi neprate temu nego samo kucaju postove kao da im neko to plaća. Steco nemoj molim te da me učiš šta je najvažniji podatak u repi a kako je rekao Dr Gruja nečistoću znamo odmah a digestiju za koji dan kada stignu rezultati iz Sente.

150 Kcl+120 kg Map+150 kg 3x16+150 kg AN-a...po k.j izadje oko 230-240 eura po k.j Imas NPK aktivne materije u izobilju...154:150:200 kg po hektaru

Mica izvinjenje:ppozdrav:ja sam relativno novi proizvođač(ali ne i prevoznik)repe Nisam nikad preko vage pravio prizmu ali dok sam vozio viđao sam one đžakove sa uzorcima koji se nose u šećeranu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh