Šećerna repa 2013

Koje strane sorte planirate sejati ove godine?

• Giraf

Glasovi: 3 8,8%
  • Original

Glasovi: 16 47,1%
  • Leopard

Glasovi: 2 5,9%
  • Jasmina

Glasovi: 4 11,8%
  • Marianka

Glasovi: 5 14,7%
  • Serenada

Glasovi: 1 2,9%
  • Alfonsa

Glasovi: 0 0,0%
  • Asketa

• Gazeta

• Horta

• Ukupno glasača
    34
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
je sam sijao marianku ja sam zadovoljan prinos 4 vagona po kj i digestija 16,5 pa proceni sam da li valja ili ne

koja je godina holmer ili ako znas koji tip vadilice ima na sebi? mislim da bi se to moglo resiti spustanjem valjaka, tj skracivanjem onih malih toplinga sa strane, na kojima se steluje dubina, pricam ovako napamet jer iz mog skromnog iskustva meni valjci pokupe i tu repu van reda samo kad su nisko. Trebalo bi i da brzina ima uticaja na kupljenje.
Holmer je 2003 godiste, a koja je vadilica ne znam, vozac kaze da ide dosta duboko jer je repa dugacka,a ja kad gledam kad je izvadi kad ide do valjala malo za zaglavi i onda oce ove sto idu za njom da ispadnu sa te putanje tj smaknu se i prodji izmedju vadilica

Kws se slabo seje,nisu bas zadovoljni

Ko nije zadovoljan?Kole možda?Ja ove godine na tri različite njive vanderhave leopard svagde ima truleži a prosečna digestija 15,56:svinja:Na ostalim njivama kws jasmina epd bez truleži digestija prosečna 18,34 :cool:
Žunji-silak je odjednom uzeo 250sj jasmine.Sledeće godine nešto malo Original,sve ostalo jasmina.Leopard jeste više rodio ali plaća se šećer.

Ko nije zadovoljan?Kole možda?Ja ove godine na tri različite njive vanderhave leopard svagde ima truleži a prosečna digestija 15,56:svinja:Na ostalim njivama kws jasmina epd bez truleži digestija prosečna 18,34 :cool:
Žunji-silak je odjednom uzeo 250sj jasmine.Sledeće godine nešto malo Original,sve ostalo jasmina.Leopard jeste više rodio ali plaća se šećer.
ovde su neki proizvodjac imali problema sa nicanjem kod oredjenih kws sorti... cujem da hvale vanderhave yack!jel neko sejao ove godine?

ovde su neki proizvodjac imali problema sa nicanjem kod oredjenih kws sorti... cujem da hvale vanderhave yack!jel neko sejao ove godine?

Imam ga ja ove godine na 1 ha za probu, videcemo kako ce se pokazati, pa cu javiti, ali do sad smo birali sorte koje se teze vade i vise su u zemlji, tako da prilikom vadjenja imamo manje prosipanja, a posto je druga vadilica dosla onda icemo na prinosnije sorte koje mogu i metar da vire izvan zemlje.

Holmer je 2003 godiste, a koja je vadilica ne znam, vozac kaze da ide dosta duboko jer je repa dugacka,a ja kad gledam kad je izvadi kad ide do valjala malo za zaglavi i onda oce ove sto idu za njom da ispadnu sa te putanje tj smaknu se i prodji izmedju vadilica

Nema potrebe za dubokim vadjenjem, mi praktikujemo sto manje zemlje na valjcima (manja su optercenja) samo onoliko koliko treba da repa ulazi, a isto tako valjke drzim blizu zemlje da repa manje naskace. To sve zahteva malo podesavanja, Ja koji sam amater, i ovo mi je prva sezona na holmeru sam uz par saveta uspeo to sve savladati, mislim da neko s puno vise iskustva ce to ocas posla resiti.

Ja sam danas pre Crepaje sa desne strane video jednu jedinu tablu jos neizvadjene repe. Inace sve je svuda vec skinuto, tanjira se, pali se i ore se uglavnom po ataru. E, cujem da su piloti na holmerima veoma dobro placeni:osmeh:

p.s Danas orali gde je bila repa. Katastrofa kako tesko ide, soferi sa holmerom su vadili po relativno mokrom.
Moja zapazanja u direktnoj vezi sa prinosom repe 2013.
Sa ovratina gde je bila prizma jako lepo izvadjeno, kako se ide dalje od ovratina bacam ja vestak i primecujem repu da se zeleni. Terali su holmera jako brzo i plitko. Jedan red koji je malo ispao u dolji nije izvadjen 300m. Plugom kad je posle isao Kum pretpluznjaci su povadili jos ihahaj repe :zli:

Repu necu sejati sigurno sledece godine! Apsolutno nemam zivaca za ovakve stvari. Njakanje za medalju a novaca nista posebno kad se sve uzme u obzir.

A to lepo zoves vlasnika kombajna pa pricate o naknadi, Ja sam svima rekao gde nije izvadjeno (razori) da ja tu nemogu nista, a sve ostalo je povadjeno osim onih malih sargarepica, koje prodju kroz raonike, ili ispadnu negde pa ih tocak nagazi, i one ozelene.

Drugo je kad je neka mini repa, pa ispadne. Ovde ima delova gde citav red nije izvadjen po 10-20m pa tako mestimicno. Stvarno mi je dosta repe za ovu godinu. :zli:

Ja nebi pozeleo da mi vadi holmer nikada,moj ugovarac ima i holmer i liniju mi seljaci uvek vise volimo da nam vadi linija evo par razloga:holmer sve glave i repove isece izlomi ugazi vise,itd

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh