Šećerna repa 2013

Koje strane sorte planirate sejati ove godine?

• Giraf

Glasovi: 3 8,8%
  • Original

Glasovi: 16 47,1%
  • Leopard

Glasovi: 2 5,9%
  • Jasmina

Glasovi: 4 11,8%
  • Marianka

Glasovi: 5 14,7%
  • Serenada

Glasovi: 1 2,9%
  • Alfonsa

Glasovi: 0 0,0%
  • Asketa

• Gazeta

• Horta

• Ukupno glasača
    34
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
danas mi rekao drugar koji je jedan od rekordera u selu po prinosu da ce imati cisto po jutru oko 950 evra

moja juce odnesena danas stigli rezultati necistoca je bila 11 i digestija 16.5 jusa ima 4,1vagon po kj ja zadovoljan posebno secerom

Ja cu imati manje na repi zarade nego na zitu. Pipa, susa u avgustu i malko moje greske oko zastite. Dogodine smanjujem povrsinu repe a povecavam kukuruza.

Kukuruz je za mene zakon. Najjednostavnija biljka za proizvodnju. Mozes prskati u rasponu od 5 dana, sejati isto tako kad dospes. Za repu sve mora u dan da bi bilo dobrog prinosa. Psenica je pobedila repu kod mene. Kukuruz je losiji ali nisam jos prodao, pa npr cena od 20din znaci da ce kukuruz opet biti broj 1 u mom slucaju. Da ne duzim sledece godine kukuruz ide na 2/3 povrsine a 1/3 repa i soja zajedno.

Kod nas je mnogima secerna repa usev broj jedan, i prema njoj ravnaju plodored. Ja cu sledece godine povecati povrsinu pod repom. Jedino necu bas da preterujem sa djubrivom, mislim da necu baciti vise od 450 kg po kj. I to u jesen 5 16 24 po 200kg, u prolece, pred setvu 16 16 16 po 150 kg i na kraju san kao prihranu, I eventualno jedna prihrana preko lista.

I nama je secerna repa usev broj 1, i prema njemu se sve drugo ravna. s tim da mi imamo svoj prevoz i vadjenje tako da jako veliku cifru novaca ostavljamo u svom dzepu.

Tomybrzic kombajn je 1998 godiste, sa pv5 vadilicom razmak 50 cm. kada je kod nas dosao imao je 3600 ha. Za sad smo mi izvadili samo 20 ha repe, da ustimamo kombajn i sve sitnice, autopilot smo prestelovali, sad super sve radi, i ide sam kroz redove. Ako negde zasteka, znam koga cu pitati.

naravno samo pitaj nije problem sto znam naravno da cu pomoci..... auto pilot je zakon i koristi i tempomat i onda si car situacije jer sad je ideano za vadzenje tak da koristi sve sto imas da si olaksas, sretno sa strojem i neka se navadi ovi godina neka zaradi jos jednog......

Ma koristim sve, pilot radi lepo, tempomat nekoristim jer nekad moram ubrzavati i usporavati, pa 90% teram bez njega.

Jel znas coveka iz djakova (ili okoline) koji nabavlja delove za holmera, cuo sam da tamo jedan covek nabavlja. Za sledecu sezonu moramo staviti veliku traku novu i njen pogon, oce malo da preskace, pa smo ovaj pogon okrenuli, sad ide dobro, ali mora nova traka gore.

I nama je secerna repa usev broj 1, i prema njemu se sve drugo ravna. s tim da mi imamo svoj prevoz i vadjenje tako da jako veliku cifru novaca ostavljamo u svom dzepu.

Kad ovi što računaju seljacima profit (1000e po ha pšenice)ovo pročitaju smatraće da je holmer gratis samo regresiranu naftu sipaš i mlatiš::novac::. Kod repe je inače najvažnije kompletirati mehanizaciju zbog velikog broja operacija i tajminga primene istih .Ja takođe imam zatvoren sistem za 10tak ha i to znatno uvećava profit naročito kad je cena repe loša,što se često dešava:svinja:Nekoliko časova nakon vađenja repa je istovarena u šećerani udaljenoj 20km jer su i kamioni moji.To otprilike izgleda ovako:

Steco jel moze neki podatak o ovoj Kleine vadilici,koliki je ucinak s njom dnevno?jel ima hidro pogon,pa traktor okrece samo pumpu ili ne?Koliko je otprilike teska sama i kolko staje u bunker?i koliko minimalno ks treba da ima traktor da bi radio sa njom?
Izvinjavam se na Off topic-u...

Steco Pre holmera je tu bio Guaresi, koji je jos uvek u dvoristu, samo on zna koliko je radio i naradio se, kako je odrzavan da bi to sve izdrzao, i na kraju ga je zamenio Holmer, kojeg je ovaj zaradio al mukom.

U proizvodnji repe reba imati zivce i sve ostalo. Kad imate takvu vadilicu shvatite tek da nemate nista, jer danas jesi sutra nisi, tj juris po delove da kombajn nestoji, a cene su jako lepe, od reda 300 400 pa do 10 000 15 000 evra.

Kad ovi što računaju seljacima profit (1000e po ha pšenice)ovo pročitaju smatraće da je holmer gratis samo regresiranu naftu sipaš i mlatiš::novac::. Kod repe je inače najvažnije kompletirati mehanizaciju zbog velikog broja operacija i tajminga primene istih .Ja takođe imam zatvoren sistem za 10tak ha i to znatno uvećava profit naročito kad je cena repe loša,što se često dešava:svinja:Nekoliko časova nakon vađenja repa je istovarena u šećerani udaljenoj 20km jer su i kamioni moji.To otprilike izgleda ovako:
Ovakvu istu vadilicu smo i mi imali

- - - - - - - - - -

Steco jel moze neki podatak o ovoj Kleine vadilici,koliki je ucinak s njom dnevno?jel ima hidro pogon,pa traktor okrece samo pumpu ili ne?Koliko je otprilike teska sama i kolko staje u bunker?i koliko minimalno ks treba da ima traktor da bi radio sa njom?
Izvinjavam se na Off topic-u...
evo malo od mene neke informacije, propisana snaga je 90 ks, mi smo vukli sa zetorom 7711, u bunker stane 7000kg, učinak je 3-4 jutra dnevno, sve je na hidro pogon, ima 100 litara ulja u sebi i hladnjak na struju itd, u kabinu ide samo džojstik, ima jedna takva kod mene u selu na prodaju

Miroslave da li je fabricki propisana snaga bitna zbog tezine same vadilice i repe u njoj ili i zbog snage na kardanu?U vezi dzojstika,kojim delom vadilice on upravlja?
i da li ima nekih slabih tacki ili je uglavnom u pitanju redovno odrzavanje i zamena potrosnih delova?

Miroslave da li je fabricki propisana snaga bitna zbog tezine same vadilice i repe u njoj ili i zbog snage na kardanu?U vezi dzojstika,kojim delom vadilice on upravlja?
i da li ima nekih slabih tacki ili je uglavnom u pitanju redovno odrzavanje i zamena potrosnih delova?
i jedno i drugo je u pitanju, ne sećam se ali bilo je 3 ručice na džojstiku, 1 za kipovanje i bunker gore dole, 2 za levo desno cilindar na rudi što ima, i 3. za spuštanjei dizanje vadilice i uključivanje autopilota, mislim da Kleine nema slabih tačaka, ipak je to ozbiljna mašina

Danas izvadnjeno 10 kamiona islo lepo,nastavljamo za par dana zbog prizme u sremu...,imam jedno pitanje, desava se da ispada repa na uvlakacima iznad raonika, ne znam zasto,cini mi se kako da se popreci koja je velika i dok ona ne prodje hoce da se desi da ostale ispadnu...,kako to resiti,probali smo i sporije da vozimo oko 4-5km na sat,ali isto se desava,ako neko ima resenje ne bi bilo lose predloziti.

Kao i svaka polovna stvar zavisi od stanja i pohabanosti.Kad je bila nova bio je stroj ipo.Problemi su kao i sa velikim ,najviše po blatu.Kad je vreme kao sada ide lako . Najveći nedostatak je manevrisanje prilikom kipovanja u kamion i u zalasku u redove kao i prosecanje kroz repu ako mora.Najveća prednost je mala potrošnja i niska cena nabavke mašine .Ja sam juče izvadio 3kj u kamione,da sam kipovao na zemlju duplo,na pet jutara manje od 100l goriva potrošeno:osmeh:

Danas izvadnjeno 10 kamiona islo lepo,nastavljamo za par dana zbog prizme u sremu...,imam jedno pitanje, desava se da ispada repa na uvlakacima iznad raonika, ne znam zasto,cini mi se kako da se popreci koja je velika i dok ona ne prodje hoce da se desi da ostale ispadnu...,kako to resiti,probali smo i sporije da vozimo oko 4-5km na sat,ali isto se desava,ako neko ima resenje ne bi bilo lose predloziti.

koja je godina holmer ili ako znas koji tip vadilice ima na sebi? mislim da bi se to moglo resiti spustanjem valjaka, tj skracivanjem onih malih toplinga sa strane, na kojima se steluje dubina, pricam ovako napamet jer iz mog skromnog iskustva meni valjci pokupe i tu repu van reda samo kad su nisko. Trebalo bi i da brzina ima uticaja na kupljenje.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh