Šećerna repa 2013

Koje strane sorte planirate sejati ove godine?

• Giraf

Glasovi: 3 8,8%
  • Original

Glasovi: 16 47,1%
  • Leopard

Glasovi: 2 5,9%
  • Jasmina

Glasovi: 4 11,8%
  • Marianka

Glasovi: 5 14,7%
  • Serenada

Glasovi: 1 2,9%
  • Alfonsa

Glasovi: 0 0,0%
  • Asketa

• Gazeta

• Horta

• Ukupno glasača
    34
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Danas sam cuo da sunoko ce platiti 100 evra za svaki posejan hektar. Ovo ce biti potvrdjeno u ponedeljak na rucku koji organizuju na nasem terenu. Siguran sam da je jako malo ugovorene repe, pa moraju kako tako privuci koperante.

Samo im ponesi karticu da ti prebace pare :haha:.Takve nebuloze su i nama pricane dok smo radili sa njima.Zato ja dve godine neradim sa njima kao i dosta nas u Golubincima i u poslednje dve godine imam normalan prinos,normalno odbijanje na vagi ne u secerani i normalnu cenu.Ove godine nismo prebirali repu kao ostali.Neznam tacno mislim da je bila 2009g kada nas je pecinacka secerana unistila.Evo mog primera kako sam prosao:vrate mi drugi sleper iz secerane zbog 9% trule repe,e onnda krece moja jebacina sa prebiranjem 6-7 radnika platio kombinirku da tovari u traktorske prikolice i traktorima oko 20vagona vuci u seceranu,a tamo fino sonda uzima meru koja se kretala od 45-55% necistoce rucno prebirane repe.Pa vi samo izvolite pa radite sa njima.

Navalio Kole i na te grcke, a komisija cas ne bi da da odobrenje, a cas oce. U svakom slucaju je protiv zakona to ukrupnjavanje.

Sta mislis da ce kukuruz mozda imati dobru cenu,a za ove druge uljarice da nepricamo.Repe ce biti sigurno upola manje pa samim tim ce i cena biti sigurno bolja.Barem ja tako mislim.Ja se predomisljam mozda mi je pametnije da smanjim povrsine pod sojom pa da tu sejem repu,ali imam jedan problem jesenas nisam zaorao osnovno djubre i dubina oranja mi nije bas nesto velika oko 25-26cm

Sandore a kim si ugovorio proizvodnju secerne repe? Sa kojom seceranom i preko koga ugovaras?

Šećerana Kovačica. Sa jednom lokalnom firmom .

@ Nikola nije toliko bitno dubina oranja ja sam već probao i 40 i 20 cm i nema bitne razlike .

Da li znate koliko azota treba repi da rodi maksimalno ako sve drugi uslovi odgovaraju ?

Šećerana Kovačica. Sa jednom lokalnom firmom .

@ Nikola nije toliko bitno dubina oranja ja sam već probao i 40 i 20 cm i nema bitne razlike .

Da li znate koliko azota treba repi da rodi maksimalno ako sve drugi uslovi odgovaraju ?

Upoznao sam mladog gazdu te firme, bili smo zajedno pre mesec dana u nemackoj. Kupili su holmera pre godinu dana, koliko sam upucen, a i jedan zeleni traktor je dosao kod njih u dvoriste pre mesec dana, ako sam dobro obavesten.

Koliko je opasno sejati repu na parceli na kojoj je komsija ove godine imao repu?

Ne. Pored moje jedne njive je bilo ove godine 11kj repe, sada je zito tu (samo je potanjirano repiste). Da li vredi da na mojoj njivi posejem repu ili ce me pipa sa starog repista pojesti.

U našem ataru to nije opasno, ako se bojiš pipe onda kranje redove posej na duplo, na nekih 10-12cm, pa prorediš motikom,prskanje od pipe obavezno a ako budu visoke temperature kad već pipa može da leti onda prskaš ponovo ako grize pipa. Dok je temperatura manja od 20 stepeni nekad je dovoljno samo krajeve da se prska

kod nas preprosle godine je pipa isla lenijom od njive gde je bila pre na njivu gde je posejana nova, udaljene jedna od druge 100,200 metara, nije bilo normalno koliko ju je bilo, te godine smo presejavali tu njivu, tako da ne praktikujem setvu u blizini njiva gde je bila repa moja,komsijska ...

Necu se ni ja kockati, samo se raspitujem. To moze biti dobro, ali ipak je stasan rizik.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh