Šećerna repa 2013

Koje strane sorte planirate sejati ove godine?

• Giraf

Glasovi: 3 8,8%
  • Original

Glasovi: 16 47,1%
  • Leopard

Glasovi: 2 5,9%
  • Jasmina

Glasovi: 4 11,8%
  • Marianka

Glasovi: 5 14,7%
  • Serenada

Glasovi: 1 2,9%
  • Alfonsa

Glasovi: 0 0,0%
  • Asketa

• Gazeta

• Horta

• Ukupno glasača
    34
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dzabe tebi i 10 puta vise...coveku mozes sve da kupis al jedno neeee........

vidim da sa vama ne moze se normalno razgovarati, jer dobijam sve pametnije odgovore, a mislim da sam vam postavio jasno pitanje, a vi ste se uhvatili povrsine, ne znam zasto,mozda me smatrate nekim koji radi na hiljade hektara i niko nije kao on, pa takav na ovom forumu ne postoji.

Pa šta da ti pišemo...
Ako đubriš napamet, onda ti je u zemlji sigurno malo PK hraniva.
Ako radiš 83 ha repe, analiza zemlje je obavezna, što bi trebalo i sam da znaš.
A krađa na vagi, digestiji i nečistoći je "sastavni" deo kampanje repe, zbog koga su mnogi ljudi imali infarkt, nervni slom, ili su čak umrli zbog nerviranja i nepravde.
Ovo sve pričam iz ličnog iskustva, jer sam video mnogo od toga.

A opet, može se potrefiti dobra godina sa dobrom zaradom kao prošla. I to je bilo najviše zahvaljujući tome što je godina pre bila jako loša, tj mnogo ljudi je odustalo od prouzvodnje repe, zato što su ih šećerane "ošišale".

Ovaj odgovor vec moze nesto da pomogne i mislim da mu je mesto na forumu jer je to i svrha foruma,a za neke je mozda skupstina.Hvala ti branko, sto se tice djubrenja ja jesam odradio analizu i imam dobru osnovu PK, fali azota a to sam objasnio kako bih da odradim i prihrana kao dodatak PK.Najvise me je zanimalo vase iskustvo sa seceranama,ti si pomenuo mk, pa tamo ne bih ni u ludulu otiso.

- - - - - - - - - -

Dzabe tebi i 10 puta vise...coveku mozes sve da kupis al jedno neeee........
Tamara iako se ne poznajemo postoji osnova kulture koja se koristi sa ne poznatim osobama,ja nisam tebe ni u jednom mom postu uvredio,a ti si mene vec dva puta,nije to lepo!

Folijarnu prihranu ovde primenjuju prilikom svakog letnjeg prskanja. Znači prskanje od bolesti cerkospore i drigu tretman protiv uskolisnih korova.
Obavezno u sastav folijarne prihrane ide elemenat Bor na čiji je nedostatak repa osetljiva. To verovatno znaš.

Što se tiče azota... Najbolje rezultate u proizvodnji repe sam imao kada sam repu prihranjivao depozitorima prilikom špartanja. To joj pomogne da nekako prebrodi suvo leto a prve jesenje kiše prouzorkuju da repa "nabrzaka" dobije na masi.

Znam da su vazni mikroelementi,a koji hibrid sejete nesto od kws ili drugo.cuo sam da su njihovi najbolji.

- - - - - - - - - -

Imam i na obilasnici, ovo je iza buducnosti,sto?,jel se mi znamo,vidim da si iz baca ali mi tvoj nik nista ne znaci,kako se zoves i prezivas?

Zaorao sam 240kg uree i 1025kg 5-16-24+SO2. Na prolece jos 300-400kg AN-a i to razmisljam pola pre setve a drugu polovinu pre spartanja. Da li da nesto promenim? Branko, stp83, Mica967?
p.s. Izrazeno za 3kj ili 1.72ha

@bojčetić
mogao bi malo više azota, otprilike oko 150 kg/ha čistog azota.

@stanislav
Što se tiče sortimenta, ako seješ već 83 ha, probaj seme od više kompanija. Cena po ha stranog semena te izađe oko 18-20.000 dinara. Za domaće još ne znam. Ako možeš da dođeš do originala (van der have), njega obavezno, od KWSa ti je sve slično, uzmeš još nešto od strubea. Ako si u mogućnosti probaj više sorata da poseješ na jednoj parceli, čisto za upoređenje.

Zaorao sam 240kg uree i 1025kg 5-16-24+SO2. Na prolece jos 300-400kg AN-a i to razmisljam pola pre setve a drugu polovinu pre spartanja. Da li da nesto promenim? Branko, stp83, Mica967?
p.s. Izrazeno za 3kj ili 1.72ha
Sto si zaorao ureu?
Ako bude puno padavina ode azot
Stanislave ako nisi zaorao npk jos imas vremena da sada bacis i predjes sa necim setvospremac,tanjiraca.Bez npk nevredi je sejati

Zaoravao sam 80kg/kj iz razloga ako bude malo padavina da se azot spusti na odredjenu dubinu. Ako bude obilno padavina valjda ce nesto repa dohvatiti i od zaoranog azota. U prolece cu an bacati iz dva puta upravo iz razloga smanjenja rizika i uticaja padavina.

Pozdrav repari!mislim da nebi trebalo razdvajati an u prolece,mi nismo nikad razdvajali,poslednjih godina nemamo neke viskove vlage u zemlji,a zna se da repa duboko pusta koren,hteo sam da kazem da su vece sanse da zasusi nego da ode previse dole

Ja nisam jos napravio zvanicno, samo telefonom se dogovorio. Ista cena je u pitanju.

Verovatno u Kovačici jer mu je pri ruci.Ne znam koliko je rentabilno ugovarati repu sa šećeranom udaljenom 50-100 km kada mu je ova na par kilometara.

Ove godine repa iz mog sela isla je za Sentu i Zabalj tako da je sve moguce. Bitno je ko ponudi bolje uslove i cenu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh