Šećerna repa 2013

Koje strane sorte planirate sejati ove godine?

• Giraf

Glasovi: 3 8,8%
  • Original

Glasovi: 16 47,1%
  • Leopard

Glasovi: 2 5,9%
  • Jasmina

Glasovi: 4 11,8%
  • Marianka

Glasovi: 5 14,7%
  • Serenada

Glasovi: 1 2,9%
  • Alfonsa

Glasovi: 0 0,0%
  • Asketa

• Gazeta

• Horta

• Ukupno glasača
    34
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mesani obavezno u jesen,ja sam ovih dana bacio oko 350kg [8-16-24]za koji dan bi trebalo da pooremo,a na prolece urea.Mislim da je greska NPKbacati u prolece

Mi smo jesenas zaorali oko 500 kg po ha 15:15:15, predsetveno ćemo ići još nekih 150 kg uree i to je to od đubriva. Njiva je izsetvospremirana i podrivena. Možda već ovih dana prođemo još jednom setvospremačom. Predusev je soja.

300-320kg (8 16 24) sada, pa na prolece 120 npk (15 15 15), pre setve, pa za prihranu 100 kg an-a i na kraju 2-3 puta folijalno, pricam po kj.

Hm...ja sam sve poorao vec jer nisam uopce mislio sijat repu pa su sad malo poboljsali uvjete pa ipak izgleda hocu. Sad mi je kasno za mjenjanje nego moram sve odradit na proljece. Ali znam za ubuduce sta mi je otprilike za radit.

A ima da se raspadnem sad po oranju sa rasipacem a onda moram opet to zagrtat za nekim strojem...mislim da cu onda i ove sve bacit na proljece pa kako bude ali sam pametniji sad. Sa cime gnojite preko lista kasnije, Slavol ? Kako se on pokazao i koja je cijena toga kod vas ?

Da, zcurcic-u, i meni je bilo malo cudno, posle soje repa, zar ti kukuruz nije broj jedan ?
Kukuruz samo iz nuzde, ili plodoreda. Nece ga biti kod mene na njivama verovatno 3-4 godine. Što se tiče soje kao preduseva za repu, neophodno je samo paziti na herbicide u soji. Nikako tretirati soju sa pivotom i pulsarom, zbog rezidualnog dejstva. Inace ovo nam je prelazni period i od sledece godine idemo tropolje psenica-repa-soja.

Dosta dugo smo ga radili zbog stoke i brali. Nema više stoke, ne treba nam kukuruz. Posle 2000 smo išli dvopolje soja, pšenica, a od 2005 radimo repu (tada sam počeo da radim na odeljenju za šećernu repu) i želeo sam da upoznam taj usev što bolje. Radili smo kukuruz zadnje dve godine (sejali smo pšenicu na dva jutra) i nismo se baš ovajdili o njega. A i nemamo neke površine samo 25-26 jutara na 4 parcele, tako da možemo lepo da organizujemo tropolje i podignemo proizvodnju na viši nivo. Sledeće godine 9 jutara pšenice, 9 repe, 7 soje i jutro kruške.

Poz ljudi ja bih imao par pitanja za vas posto vidim sa se bavite repom, a ja nesto planiram da zasejem na prolece.
Imam parcelu od 83 ha prve klase,predusev je bio kukuruz sa full agrotehnikom,pa me zanima koliko je potrebno vestaka,posto je bila susna godina i taj vestak nije mogao biti skroz iskoriscen.Zanima me jos gde spada repa tj koji element preferira kalijum,fosfor ili azot i u kojim kolicinama...,ako bi jos mogli da mi kazete otprlike posto je hemija i seme za 1 ha i sa kojim secerana ste radili i po vasem misljenju koja je najpostenija.Jos nesto da dodam,posto ja nisam sejao repu vise od 15 godina, sad mislim da je trenutak i ako godina posluzi moce lepo da se zaradi.Ja bih vam samo jos rekao kako sam ja zamislio proizvodju a vi komentarisite, osnovno djubrenje nisam planirao,predsetveno 200kg uree po kj i 200 ana u maju, svako prskanje dozirati sa yarom ili timacom sa vise fosfora i kalijuma...e to je moj neki plan a sad me zanima vase misljenje...\

@Stanislave

Sa takvim razmišljanjem o đubrenju i o "poštenju" šećerana, ja mogu samo jedno da kažem: mani se repe, jer ćeš se puno razočarati.

imas 83 ha a pojma nemas o secernoj repi.....
Nisam ja rekao da nemam pojma o secernoj repi,vec je dugo nisam sejao pa se slabo secam,jer puno toga se promenilo od hemije,semena itd.A sto se tice povrsine verujem da je lakse i bolje napraviti dogovor sa seceranom na ozbiljnoj povrsini nego na pisljivih 10 ili 20 jutara, sto pretpostavljam da vi toliko radite.Hvala vam na savetima,ne bih vas vise nista pitao!

Najbolje onda da odeš lepo u MK komerc i direktno sa njima sve dogovaraš.
Sigurno ćeš se lakše dogovoriti sa njima, nego sa ovima koji rade "pišljivih" 10-20 jutara.

Pa kako ste vi odreagovali na moja pitanja tako sam ja na vase odgovore,nisam vas pitao da bi me neko zajebavo vec sam mislio da ste ozbiljnji.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh