Đura ima ventil kojim birate radni i transportni način vožnje.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Jedna ispravka gospodine @S.Pisarov,
tačno je da se provera rada vršalice radi tako što se proveri broj obrtaja slamotresa, a on kod Fahr kombajna iznosi 193 o/min, a nikako 915 o/min jer bi se slamotresi razleteli na ovom obrtaju.
Broj obrtaja motora mora biti na maksimu jer ako nije strada pumpa hidropogona jer je njen pritisak 420 bara kada je broj obrtaja motora na maksimumu.Smanjenjem broja obrtaja motora smanjuje se i pritisak pumpe i trpi veliko opterećenje jer je kombajn težak bez hedera oko 10 t i pumpa treba da pogoni dva hidromotora.
Ako smanjite broj obrtaja ni hidraulična pumpa radne hidraulike neće imati odgovarajući broj obrtaja pa će i pritisak u radnoj hidraulici biti manji što će se odraziti na njen rad.Takodje će se smanjiti i protok napojne pumpe hidraulične transmisije i odraziće se na povećanju temperature hidrauličnog ulja.
Pa glavni razlog je potrošnja, a ima i drugih prednosti. Neznam dali je neko ovo pokušao, ako i jeste nejavlja se, pa da nam prenese iskustva. Jednostavnije je a i mnogo jeftinije zameniti dve remenice, pa ako nebude dobro lako može da se vrati na staro, a ta škola nije nešto skupa. A zameniti motor, bogme nije baš ni jednostavno a ni jeftino. Još jedan podatak, ovakav motor se koristi na agregatima na 1500 o/min sa konstantnom snagom 160 ks.
Nisi naseo ,i ja sam pisao , ranijim godinama kad je bilo los rod u psenici ( izmedu 5-10 meteri po kj) ja sam trosio 3-4 litara po kj u psenici izmedu 25- 35 meteri po kj trosio 5-6 litara najveca parcela bila 3 jutara i oko 18-20 kj po danu sam seko. Sad kako sam promenio motor povecao se i potrosnja .Po ovome što pišeš, kod mene još i mala potrošnja naspram Claas-a. A kad čitam ovde po forumu, o nekim potrošnjama od 5 litara po kj, ja se razočaram, pa onda smišljam kako da nešto ubudžim, a to se neko zeza, ili navodi potrošnju na nekom jadnom prinosu gde protrče kroz njivu, a ja naseo
![]()
.