Đuro Đakovic

Đura ima ventil kojim birate radni i transportni način vožnje.

Nije 915, nego između 193 i 196 o/min (za slamotrese), a ja nisam rekao da ću posle ići pun gas, već ću smanjiti broj obrtaja motora za toliko, koliko ću povećati obim pogonske remenice, to znači da će obrtaji na vršilici, slamotresima, ventilatorima, i svemu što je vezano za vršenje ostati isti, jedino će hidropogon i istovar biti sporiji (za tih 15-20%), a to nema značaja, ali zato motor neće raditi na maximalnih 2100 ili 2300 o/min, nego na mirnijih 1750-1800 o/min.

Jedna ispravka gospodine @S.Pisarov,
tačno je da se provera rada vršalice radi tako što se proveri broj obrtaja slamotresa, a on kod Fahr kombajna iznosi 193 o/min, a nikako 915 o/min jer bi se slamotresi razleteli na ovom obrtaju.
Broj obrtaja motora mora biti na maksimu jer ako nije strada pumpa hidropogona jer je njen pritisak 420 bara kada je broj obrtaja motora na maksimumu.Smanjenjem broja obrtaja motora smanjuje se i pritisak pumpe i trpi veliko opterećenje jer je kombajn težak bez hedera oko 10 t i pumpa treba da pogoni dva hidromotora.
Ako smanjite broj obrtaja ni hidraulična pumpa radne hidraulike neće imati odgovarajući broj obrtaja pa će i pritisak u radnoj hidraulici biti manji što će se odraziti na njen rad.Takodje će se smanjiti i protok napojne pumpe hidraulične transmisije i odraziće se na povećanju temperature hidrauličnog ulja.

izvini tesla upravu si sto se obrtaja tice proverio sam kod burazera.
moje misljinje a ai misljenje burazera je da nemenjas obrtaje nego da teras tako kako jeste.
ja jos djuru sto sam kupio nisam dovukao jer je motor zapeko nije paljen par godina planiramo cale i ja da ubacimo mercedesa v8 samo zbog vodenog hladjenja. nadam se da necu da imam problema sa obrtajima.

---------- Poruka napisana u 22:52 ---------- Prethodna poruka je at 22:47 ----------

Jedna ispravka gospodine @S.Pisarov,
tačno je da se provera rada vršalice radi tako što se proveri broj obrtaja slamotresa, a on kod Fahr kombajna iznosi 193 o/min, a nikako 915 o/min jer bi se slamotresi razleteli na ovom obrtaju.
Broj obrtaja motora mora biti na maksimu jer ako nije strada pumpa hidropogona jer je njen pritisak 420 bara kada je broj obrtaja motora na maksimumu.Smanjenjem broja obrtaja motora smanjuje se i pritisak pumpe i trpi veliko opterećenje jer je kombajn težak bez hedera oko 10 t i pumpa treba da pogoni dva hidromotora.
Ako smanjite broj obrtaja ni hidraulična pumpa radne hidraulike neće imati odgovarajući broj obrtaja pa će i pritisak u radnoj hidraulici biti manji što će se odraziti na njen rad.Takodje će se smanjiti i protok napojne pumpe hidraulične transmisije i odraziće se na povećanju temperature hidrauličnog ulja.

jos jednom izvinjenje za obrtaje i potpuno se sazem za mane navedene smanjenjem broja obrtaja.

I ja sam razmisljao da rasteretim motor pomocu vecih remenica a sada vidim da to i nije bas pametno a sta mislite o V 6 tamovom motoru od 170ks kako bi se on uklopio u djuru jer planiram da mu skratim heder na 4,2m tako da bi mu ovaj sadasnji motor bio velik i ne ekonomican

Gospodine Panonstib, trebalo bi da se smanji protok pumpi, a ne pritisak. Pumpa radne hidraulike, će samo smanjiti protok, a pritisak će postići. Pumpa hidropogona neradi stalno na maximalnom pritisku (tih 420 bar-a joj je maximalni pritisak), tako da joj ovo nebi trebalo smetati, ali će biti nešto opterećenija, jer joj je lakše raditi na većim obrtajima da bi postigla protok, tu ste u pravu. Napojna pumpa nebi trebala imati problema, a temperatura u radu dosada nije išla preko 60 stepeni, tako da nebi trebla značajnije da se poveća.

---------- Poruka napisana u 01:17 ---------- Prethodna poruka je at 01:12 ----------

Ovo su moja zapažanja iz ove problematike, onoliko koliko je ja poznajem, tako da mi valjda nećete zameriti ako sam i ponešto lupio :sjasi:.

Ako na motoru smanjite broj obrtaja da li na manometru pada pretisak ulja?Pada.A da li se smanjuje protok? Smanjuje se.Svaka pumpa na kombajnu radi sa odredjenim brojem obrtaja i tako je proračunato da pri tom obrtaju daje odredjeni pritisak i protok.Smanjenjem broja obrtaja morate zadržati sve ostale parametre da ne dodje do pada pritiska i protoka hidrauličnih pumpi jer će doći do zagrevanja ulja i brzog trošenja hidromotora i samih pumpi zupčastih i klipno aksijalnih.Ako uzmete uputstvo postoje merna mesta gde se mere pritisci u hidraulici i to mora da se ispuni, a Vi radite po svom nahodjenju.

Ako mislite na manometar pritiska ulja u motoru, to stoji, ali to nema nikakve veze sa radnom hidraulikom i hidraulikom pogona na kombajnu. Svaka hidraulična pumpa, ako je ispravna, mora da postigne svoj radni (maximalni) pritisak već na jako malom broju obrtaja, ako je to potrebno (primer kada se koristi spoljna hidraulika na traktoru za kipovanje prikolica, diže i na leru),a da bi zadovoljila protok je potreban veći broj obrtaja.
Da potkrepim moje tvrdnje: pumpa tipa kao na ĐĐ

pošto za ovu pumpu nije navedeno, našao sam za sličnu, samo udvojenu (isti tip klipno varijabilne axialne pumpe), na kojoj je naznačen minimalni broj obrtaja: "NIJE OGRANIČEN"

Slazem se sa kolegom panonstib i i ja sam misljenja bolje nedirati,ali ako je mali ulog te dve remenice ili sta vec onda zadovolji svoju radoznalost i probaj ali uradi prepravku da da se samo remenice adaptiraju bez prepravki na kombajnu ako bude potrebe da se vrati na da kazemo(fabricki standar)
pitanje jedno, jel ti to hoecs samo da uradis to da rasteretis motor i time dobijes manju potrosnju ili???Ako je to razlog, mozda skuplja varijanta resenja problema da se ubaci neki motor od 170 ks do 190 ks pod uslovom da nije mali za ceo skolop:ppozdrav:svako dobro

Pa glavni razlog je potrošnja, a ima i drugih prednosti. Neznam dali je neko ovo pokušao, ako i jeste nejavlja se, pa da nam prenese iskustva. Jednostavnije je a i mnogo jeftinije zameniti dve remenice, pa ako nebude dobro lako može da se vrati na staro, a ta škola nije nešto skupa. A zameniti motor, bogme nije baš ni jednostavno a ni jeftino. Još jedan podatak, ovakav motor se koristi na agregatima na 1500 o/min sa konstantnom snagom 160 ks.

Pa glavni razlog je potrošnja, a ima i drugih prednosti. Neznam dali je neko ovo pokušao, ako i jeste nejavlja se, pa da nam prenese iskustva. Jednostavnije je a i mnogo jeftinije zameniti dve remenice, pa ako nebude dobro lako može da se vrati na staro, a ta škola nije nešto skupa. A zameniti motor, bogme nije baš ni jednostavno a ni jeftino. Još jedan podatak, ovakav motor se koristi na agregatima na 1500 o/min sa konstantnom snagom 160 ks.

tesla mogu ti dati broj od coveka iz tomasevca koji je na dajc faru 1600 stavio mercedesa v8 nisam siguran za snagu motora izmedju 220i260KS to je uradio 1984god i do dana danasnjeg tera bez problema sto se tice potrosnje kaze smanjena je u odnosu na dajca fabrickog ali opet ponavljam da nisam siguran za snagu njegovu!!! planiram kad malo popusti vreme da odem do njega i detaljnije se raspitam i pogledam nosace motora jer cu sigurno i kod mene da ubacim taj motor. ako te broj zanima pusti privatnu poruku :ppozdrav:

Pošto je moj motor još uvek dobar, nerazmišljam na tu temu, mnogo skupa investicija, a nepouzdan rezultat.

Šta se tiče potrošnje vam mogu reči sledeče;imao sam i ja CLAASA 108 sl motor mercedes V6 225ks.Dnevna potrošnja 220-240 litara,aĐura motor Tam V8 214ks potrošnja 170-180 litara a ućinak kombajna prosječno isti.namesto Claasa imam sada Deutz Fahra 4075 koji ima original deutz motor linijski 6 cilindra 240 ks turbo,dnevna potrošnja 180-200 maximum.

Po ovome što pišeš, kod mene još i mala potrošnja naspram Claas-a :sta:. A kad čitam ovde po forumu, o nekim potrošnjama od 5 litara po kj, ja se razočaram, pa onda smišljam kako da nešto ubudžim, a to se neko zeza, ili navodi potrošnju na nekom jadnom prinosu gde protrče kroz njivu, a ja naseo :haha: :ppozdrav:.

tesla jesi razmisljao da ce ti trebati duzi remeni ili mislis da ces moci sa ovim sadasnjim posto povecas precnik remenice

Po ovome što pišeš, kod mene još i mala potrošnja naspram Claas-a :sta:. A kad čitam ovde po forumu, o nekim potrošnjama od 5 litara po kj, ja se razočaram, pa onda smišljam kako da nešto ubudžim, a to se neko zeza, ili navodi potrošnju na nekom jadnom prinosu gde protrče kroz njivu, a ja naseo :haha: :ppozdrav:.
Nisi naseo ,i ja sam pisao , ranijim godinama kad je bilo los rod u psenici ( izmedu 5-10 meteri po kj) ja sam trosio 3-4 litara po kj u psenici izmedu 25- 35 meteri po kj trosio 5-6 litara najveca parcela bila 3 jutara i oko 18-20 kj po danu sam seko. Sad kako sam promenio motor povecao se i potrosnja .

@mihalyoska, Izvini, možda nepratim na času,ali koji kombajn, i koji motori su u pitanju? Ako možeš da navedeš koliko sa kojim troši :ppozdrav:.

kod nas u banatu je lanac isto sto i katastarko jutro :ppozdrav: jedno pitanje koje kaisheve kupujete za djuru i u kakvom kvalitetu lezajeve mecete?!:sta:

Koliko sam video nosi veoma simpatično remenje.Sve u 2HB,3HB a ima i jedan 4HB remen.Moje mišljenje da od jeftinog mesa ni čorba ne valja tako je i sa remenjem(kaišima)i ležajevima.Ne žalite novac na kvalitet jer se itekako isplati dati jednom i biti miran duže vreme.

Nazad
Vrh