Ćurke i način njihovog držanja

Као што ти написаше колеге, боље се не зезај са тако младим ћурићима. Кад их добијеш, настави бар још недељу дана са куповним Ћ-1. За 10 комада ти је довољно још 10кг, колико се сећам. Најбоље би било да их храниш истом храном, коју су добијали док их ниси ти купио. Онда пређи на исти Ћ-2 док се не пробобају, па онда почни да правиш смешу сам. А ако баш хоћеш да се зезаш, имаш овде ценовник:

http://www.farmcommerc.co.rs/sites/default/files/cenovnici/Maloprodaja_0.pdf

То је једино место где сам видео да се продаје премикс за ћурке са кокцидиостатиком.

А прошле године сам поставио лепу табелу са смешама за ћурке, па нећу то поново радити. Потруди се мало, прелистај тему, не морамо сваке године да пишемо све испочетка, постане досадно

Kazem ja, samo treba citati.:osmeh: Nisam ponbeo recepture iz radnje ali evo kolega je to vec postavio pa nema problema.

Хајде ти лепо, чика Дуле, донеси те рецептуре из радње и постави овде, кад те не буде мрзело. Свака нова идеја је добродошла. Да видимо како то други раде и предлажу.

Ајд' :ppozdrav:

Potpuna smesa za curke I 28% prot. 1-30 dana starosti

kukuruz.....44,60%
soj. sac....40,00%
riblje brasno.....8,00%
stocni kvasac....3,00%
DKF......1%
stocna kreda....0,80%
metionin 30% dl.....0,50%
sirovo ulje....1,00%
stocna so....0,10%
premiks c/f sa lekom 1,00%.....1%
----------------------------------
100

Potpuna smesa za curke II 24% prot. od 30-60 dana starosti

kukuruz.....49,60%
soj. sac.....35,00%
lucerka....2,00%
DKF.......1,80%
stocna kreda.....1,00%
premiks c/f 1%....1,00%
stocna so......0,20%
sirovo ulje.....2,30%
metionin 30% dl.....0,10%
riblje brasno.....5,00%
stocni kvasac....2,00%
--------------------------
100

Potpuna smesa za curke III 20% prot. od 60-95 dana ukoliko se tove do 5 meseci ili do 110 dana ukoliko se tove do 6 meseci

kukuruz................52,10%
soj. sac............33,50%
lucerka..............1,70%
jecam...............5,00%
stocni kvasac...........2,00%
DKF...................2,30%
stocna kreda..........0,80%
stocna so................0,40%
premiks Pil. tov. bez leka......1,00%
metionin 30% dl................0,20%
sirovo ulje...................1,00%
------------------------------
100%

Finiser

kukuruz................52,50%
soj. sac................20,00%
jecam...............10,00%
psenica..............5,00%
sun. sac...........3,00%
lucerka...............3,00%
DKF.................1,80%
stoc. kreda........1,20%
premiks za pil. tov. bez leka...........1,00%
stocna so...............0,50%
sirovo ulje.................2,00%
-----------------------------
100%

Moj predlog je dodati i nesto zobi u finiser radi socnosti mesa.

Poslednja izmena:
Stizu mi curici 3 nedelje stari.
Da li je potrebno da ih drzim i dalje pod sijalicom i ako treba do koliko starosti bi trebalo?
Planirao sam da ih stavim u jedan boks 2,5 * 2,5 i plus ima trem ispred. Da li je rano za napolje od 3 nedelje?

Stizu mi curici 3 nedelje stari.
Da li je potrebno da ih drzim i dalje pod sijalicom i ako treba do koliko starosti bi trebalo?
Planirao sam da ih stavim u jedan boks 2,5 * 2,5 i plus ima trem ispred. Da li je rano za napolje od 3 nedelje?

"Temperatura: U prvih nedelju dana treba da je od 35*38 stepeni a svake sledece nedelje smanjivati za po tri stepena nize a minimum 20-22 stepena".
E to je problem kod curica sa tgri nedelje starosti.Ja sam uvek bio i ostao pristalica kupovine curica sa cetiri nedelje - zarad 50 dinara po komadu ipak je sigurnije ih uzeti sa cetiri nedelje.Onaj ko ih uzgaja mora u svom objektu sve ovo da ispostuje a ljudi koji ih kupuju tesko mogu da obezbede potrebne im uslove bar u prve dve tri nedelje.

Ja bi pravio sam, al se bojim te brasnaste hrane kad odrastu...ufff

Vic je da napravis takav valov iz kojega ce se hraniti a da ne mogu da prosipaju. Znam ljude koji su postizali dobre rezultate i sa brasnastom smesom. Ja hranim sa granulama samo zato sto mogu hranu nesto jeftinije da nabavim u odnosu na prodajne cene.

Ja sam kao hranilicu koristio kazan od bojlera sječen otprilike na 2/5. Na nosače kojima se bojler inače fiksira ja zid sam zavrnuo četri drvena nogara od nekih 25 cm i na ravne rubove su navareni flahovi širine 20 mm da manje prosipaju. Onaj zaobljeni dio sam obložio nekim škartom od bakarnih cijevi da slučajno ne povrijede vrat i dobro se pokazalo.
Gotovo ništa se ne prosipa a hranjene su svim i svačim, granulama najmanje. Uglavnom prekrupa, ječam, jabuke, paradajiz i koprivama koje su malo prokuvane samo da ne žare. Sve đuture pomiješano kao za svinje, a jeli kao ludi. Ulaganja smo imali jako malo jer u sezoni ima svega, a rezultati solidni. Ćurke oko 14-15 kg, ćurani 23-24 kg. Po kg mesa daleko isplativiji nego pilići.

Ja uzeo tronedeljne po 650din.. nema od 4 nedelja! Od hrane jedino Suboticki imao. Kazu rano je I za curice I za hranu! :sta:

Pa kao jos je hladno..nesto u tom kontekstu su prokmentarisali u vet.apoteci! Dule a od prilike do koje nedelje traje bobanje? Da znam zbog koncentrata..meni dali I Oksitetraciklin I Elavitol kad se bobaju da im stavljam u vodu..

Curici obicno bobaju od 6-8 nedelje a elavitol mozes da im dajes posto je to samo vitamin. Oksitetraciklin ni ne znam sta je pa ne mogu da komentarisem, ali po nazivu rekao bih da je neki lek i onda ga se kloni bez saveta veterinara.

Ja prodajem curane od 4 nedelje po ceni od 700 din,mislim da su malo preterali oko cene tronedeljnih curana,jedna nedelja znači mnogo kod curica.

Nazad
Vrh