Ćurke i način njihovog držanja

Da pitam. Ima li neko iskustvo sa čuvanje kaliforniske crvene ćurke,šta su joj karakteristike? Znam da je to ranije bio bum.

Poslednja izmena od urednika:
Ja sam juce zavrsio sa curkama za ovu godinu, ove godine sam imao dosta stete, al' sve u svemu bitno je da nisam u minusu, a i ostalo je mesa kao drva. Curke su bile od 10-13kg. curani od 12-15kg, rekorder je bio curan od 18 kg.

Danas je u planu da jos jedan bude skracen za glavu ako se ne pojavi nesto od drugoga posla, a prece.

Мени је од 25 комада бронзастих остало још 9. Тежине уређених су до сада 7 - 15кг (не мерим главу, ноге), са тим да је ова ћуркица од 7 била најмања у јату, а овај ћуран од 15 мислим највећи. Просек је око 9,5, са чим сам јако задовољан. Килограм ме испао око 280 динара у храни, а продајем за 600 (осим онима који имају попуст по разним основама). Није лоше, није лоше... :ppozdrav:

И да... По први пут нисам имао ама ич губитака.

I bilo danas:

Bio pristojan curan oko dvadesetak kilograma uredjen. Ostala jos tri naj bolja, eee kada bih mogao da ih prodam. Slabo je interesovanje.::lose:: Izgleda da cu pokrenuti i drugi sanducar zamrzivac, ide i jos jedna tura pilica..::namigivanje:: Prodao bih makar dva curana da pokrijem troskove ali male su sanse.

Brzotrze mozeš li da staviš slike da vidim kako izgledaju mnogo me interesuje,izgledaju li kao milutinovićeve u temu guske i patke:ppozdrav:

Шта ми тешко...
2d8jifm.jpg

149v4tg.jpg

sd3gcg.jpg

:ppozdrav:

Danas jos jedan lep pao za slobodu. Umalo i ja da nastradam. Prvi put ga lupim satarom (tupom) ali ne dobro pa zamahnem ponovo, u tom momentu supruga pusti dzak sa curanom koji mi pomeri sataru u stranu i zviznem po podlaktici. Na svu srecu satara tupa pa ima samo modrica. Koprcajuci se curan krilom pocepa dzak i kandzama me zahvati po desnoj potdlaktici u kojoj je bila satara i dobro zagrebe. Ali ziv se junak ne da, pa sam ga savladao.:osmeh: Nesto se sve mislim da ova moja (supruga) nije namerno pustila dzak.:sta::haha::ppozdrav:

Prodaja ne ide nikako, dovlace curetinu iz Madjarske i podmiruju trziste. Ovoga smo klali za nas zamrzivac i ostalo jos dva. Bilo bi lepo kada bih uspeo da ih prodam, ali kazem dosta, dosta tesko.

kolko veliki ko noj kad ti zadao tolke muke:osmeh:

Nisam merio ali ovako odokativno 23-25 kg uredjen. Ne bi bilo problema da se supruga nije uplasila i pustila dzak sa curanom. Onda mi je on onako koprcajuci se gurnuo ruku sa satarom a taman sam zamahnuo i potrefim u podlakticu leve ruke sa kojom sam ga drzao za glavu koja je bila na panju. Ima samo modrica od satare. Eeee da je bio moj drugar Peto 1 da to snimi, al bi bilo zahebancije. Pa valjda bi me pojeo od zezanja na forumu.:osmeh::ppozdrav:

Е па колеге, ја сам данас завршио са држањем ћурака за ову годину. Ко није пратио моје писаније, држао сам Америчку бронзасту ћурку. Узео сам 30 комада, старих 8 недеља. Пет сам продао комшиници већ после месец дана, да их чува.

Првих месед дана сам их хранио Патент комерц гранулама, а онда сам прешао на храну коју сам лично мешао. Крупио сам у свом прекрупачу, а мешао у мешалици за бетон

Просечна тежина 9,85кг, конверзија 4,3:1. Овде је урачунато све кабасто (кукуруз, тритикал, соја, сунцокрет, гранулирана луцерка) што су добили, у смеши или самостално. Нису урачунати додаци (премикс, креда, со, МКФ, зеолит, квасац...). Уложио сам око 70.000, извукао око 130.000 (урачунао сам и оне које сам за себе оставио). Продавао сам килограм за 500-600 динара, а две и по 400 (најближим пријатељима). Све у свему, задовољан сам, а муштерије су више него задовољне, тако да ћу следеће године вероватно исто урадити. Ипак није исто кад некоме понудиш ћурку 13-20кг или 7-15кг. Беле више јок.

Ако некоме треба информација за набавку бронзастих, нека ме цимне поруком негде у марту.

Део сам одимио и осушио за време оних мразева до пре неколико дана. Пробао сам и то је то :) Сад виси на тавану

Ајд' :ppozdrav:

Ja sam juce uredio 18 kom 16 za prodaju a 2 za kuću..inace hranio sam jabukom proswk je bio 15 kg.. a prodavao sam po 600 dinara. inace prodavao sam skoro sve istranzirano a par komada sam ostavio da odimim musterijama. svi su odusevljeni Hvala Bogu sve je bilo ok, pa se nadam da ću sve reprizirati i dogodine.

Е па колеге, ја сам данас завршио са држањем ћурака за ову годину. Ко није пратио моје писаније, држао сам Америчку бронзасту ћурку. Узео сам 30 комада, старих 8 недеља. Пет сам продао комшиници већ после месец дана, да их чува.

Првих месед дана сам их хранио Патент комерц гранулама, а онда сам прешао на храну коју сам лично мешао. Крупио сам у свом прекрупачу, а мешао у мешалици за бетон

Просечна тежина 9,85кг, конверзија 4,3:1. Овде је урачунато све кабасто (кукуруз, тритикал, соја, сунцокрет, гранулирана луцерка) што су добили, у смеши или самостално. Нису урачунати додаци (премикс, креда, со, МКФ, зеолит, квасац...). Уложио сам око 70.000, извукао око 130.000 (урачунао сам и оне које сам за себе оставио). Продавао сам килограм за 500-600 динара, а две и по 400 (најближим пријатељима). Све у свему, задовољан сам, а муштерије су више него задовољне, тако да ћу следеће године вероватно исто урадити. Ипак није исто кад некоме понудиш ћурку 13-20кг или 7-15кг. Беле више јок.

Ако некоме треба информација за набавку бронзастих, нека ме цимне поруком негде у марту.

Део сам одимио и осушио за време оних мразева до пре неколико дана. Пробао сам и то је то :) Сад виси на тавану

Pozdrav svima,nov sam sto se tice ove teme,cuvao sam curke ove godine pa htedoh da priupitam prijatelja rzbrzotrza...koliko dugo si cuvao curke ako zanemarimo one 8 nedelje...i da li si koristio koncentrate,izvinjavam se mozda ste i pisali o ovome ....:cao:

Набрзака... Узео сам их са 8 недеља за Видовдан, почео да кољем 30.09, а последњу елиминисао 28.12. Што се храњења тиче, пише ти у самој поруци коју си цитирао.
Ајд':ppozdrav:

Poslednja izmena:
Molim za savet. Zbog triglicerida i holesterola ne bih smeo da jedem svinjetinu, a tovim svinje i hocu Vas savet koje curke,odnosno sorte curaka da kupim i da tovim za sebe. Hvala.

Немаш побратиме баш неки избор. Ако хоћеш да их товиш, што ради већина нас на теми (интензивније или мање интензивно), онда су ти скоро искључив избор "беле", који год хибрид да ти налети. Да улазимо у расправу око разлика у појединим хибридима је беспредметно, јер купујемо углавном оне које нам се нуде. Ретко и тешко се нађу "црне" (бронзасте), које сам ја имао ове године. Оне су отпорније, бољег квалитета, али и мање расту, а више једу. Видео сам на пар места у двориштима "бурбон" илити црвене ћурке, које би требало да буду раса, а не хибрид, али их нисам проналазио у понуди за продају као пилиће. Ако хоћеш да држиш "домаће" ћурке, нека ти је са срећом у потрази. Онда ти је једини избор обилазак изложби или нпр. пољ. сајам у НС. Мада бих се ја у таквом случају пре определио за Мађарску и неку од изложби тамо.

Могу да ти препоручим мог пријатеља, који узгаја праве америчке дивље ћурке, али за њих ти требају кавези (волијере), а и 250 евра за пар :) Некако мислим да би ти било жао после да их кољеш за 5 кила меса (бар би мени било) :osmeh:

Овако ја размишљам, а нека кажу и други шта мисле, слободно :)

@MiroslavNG

Probaj domace curice da nadjes na pijacama u mestima gde su nastanjeni Slovaci. Tamo ih je naj lakse naci, a domace je domace.

Nazad
Vrh