Ćurke i način njihovog držanja

Hvala ljudi na predlozima fora je sto sad sproleca,upis, ili na pijacama nude curice koji su hibridi pa ce da narastu do 50 kg pa ovo pa ono,znaci kupujem to nasta naletim i to je to.Pozdrav

Hvala ljudi na predlozima fora je sto sad sproleca,upis, ili na pijacama nude curice koji su hibridi pa ce da narastu do 50 kg pa ovo pa ono,znaci kupujem to nasta naletim i to je to.Pozdrav

Ako Ti neko na pijaca nudi hibrid, (a prvi put cujem da se i hibridi prodaju na pijaca) onda ga ne kupuj, na pijaca samo domace.

Juce zvao dobavljace curica i kazu mi da ce tronedeljnih curica "but big 6" biti druge polovine aprila. Cena se jos uvek ne zna.

Ako Ti neko na pijaca nudi hibrid, (a prvi put cujem da se i hibridi prodaju na pijaca) onda ga ne kupuj, na pijaca samo domace.

Не знам како први пут чујеш да се на пијаци продају хибриди, кад на пијацама увек има да се купи све и свашта. Ја сам виђао и беле и бронзасте и бурбон, разних величина и старости, укључујући и 3-4 недељне. Купе људи вероватно у пољ. апотеци или вет. станици или чак инкубаторској 50 комада, можда мало гаје, натове, па пробају нешто да зараде. А можда и одвоје шкарт, па уваљују, ко ће знати. Због тога је то најчешће мачка у џаку и треба избегавати такву набавку товних ћурака.

Ајд' :ppozdrav:

Не знам како први пут чујеш да се на пијаци продају хибриди, кад на пијацама увек има да се купи све и свашта. Ја сам виђао и беле и бронзасте и бурбон, разних величина и старости, укључујући и 3-4 недељне. Купе људи вероватно у пољ. апотеци или вет. станици или чак инкубаторској 50 комада, можда мало гаје, натове, па пробају нешто да зараде. А можда и одвоје шкарт, па уваљују, ко ће знати. Због тога је то најчешће мачка у џаку и треба избегавати такву набавку товних ћурака.

Evo ljudi ja prvi put cujem da se hibridi prodaju na pijaca. Nije mi jasno ko to sme i da kupi, nisu to male pare.

Hibrid je hibrid,nije taraba na kojoj pise ......:osmeh:Ja se sa tim ne bih igrao.Jedino ako znate i da verujete dobavljacu,tj prodavcu.

Trenutno nemas hibrida u Srbiji od tri nedelje osim u VOJVODINA REKLAM ali oni ne prodaju po pijaci a od jata koja su u Srbiji jednodnevni curici ce biti krajem marta,,tako da je to sve sumljivo

^ Не Бранко123, погрешно си разумео. Нико и није рекао да их има сада, него иначе. Ако се сетим, сликаћу их кад их видим, на пролеће.

А кад смо већ код термина, звао сам инкубаторску станицу где сам прошле године купио бронзасте и рекли су ми да се не јављам до априла :osmeh:

Pozdrav svima.Moje ime je Marinko i zivim nedaleko od Brckog na selu.U planu sam ove godine da drzim par curana za vlastite potrebe,pa me interesuje kakav objekat da napravim,tu bi i pilice drzao,imam mladi vocnjak pa bi mozda nesto ogradio pa ih tu pustio al moraju imati mjesto gdje mogu uc,jel treba bit zatvorenog tipa ili....nabavio bi jednomjesecne curane,ima u poljoapotekama,cijena im je od 14 do 16 km po komadu.ako ima netko da mi da savjet sto se tice smjestaja za njih...trebam tek da pocnem sa izgradnjom...hvala

U principu si sve sam odgovorio.Najbolje je da bude prostorija dobro ususkana,da mozes drzati u svim godisnjim dobima.Ispust je odlican za curke i da sve lepo bude ogradjeno.E sad od kolicine pilica koju planiras zavisi i sama velicina objekta.Racunaj oko 30kg po kvadratu maksimum.Ti sam proracunaj do koje tezine tovis i koliko ti treba kvadrata.Predlazem da objekat ne bude od betona ili betonskih blokova,zbog kondenza koji se javlja u ovo doba godine.:ppozdrav:

Pozdrav druze dobro nam dosao!za pocetak idu u ususkanu prostoriju dok ne odvrknu, a posle jedno 2,5 meseca moj savet je da sto vise ih drzis napolju ako imas guvno (donje dvoriste) neka cupkaju travu, a Ti mozes da im seckas i po malo blitve, jabuke, kupusovog lisca....ma sve sto imas od svezeg povrca (a moze i voce jabuke, kruske... sve jedu ne biraju) sto manje granula, a vise svega ostalog ( samo pazi na zito i tritikal zbog jake krivi, moze doci do infarkta) uvek sveze vode i meso ce biti da nema cenu:osmeh:. Dopunice me rzbrotrz, Dule, SAMA ipak su oni "doktori" za curke, a i ostali naravno. Pozdrav!!!

Poslednja izmena od urednika:
,,SAMA,,hvala na odgovoru...znaci da bih to mogao da napravim sa drvetom,daske,pod....itd i pilice sam mislio za vlastite potrebe,mozda dva turnusa po 15 20 komada.za KOMSIJU znaci vocnjak je nize kuce,ima trave,posto kosim obicnom kosacicom,al znaci da ih prvo drzim u zatvorenom 2,3 mjeseca pa onda napolje,super,svega ostalog imam,i voca i povrca.hvala na odgovoru.

Da, kad napune nekih 2,5-3 meseca pustaj ih po malo napolje, pa sve vise i vise, da ih nebi snasao proliv od puno zelenisa, doziraj sam po malo, pa sve vise, naravno neka im glavni obrok budu granule i ostalo zrnevlje, a ovo kao uzina koja ce Ti svakako smanjiti i potrosnju hrane koja se kupuje ( a nije bas jeftina). Prelistaj malo postove unazad ima slika i od mene i od drugih korisnika, kao i dobrih saveta u vezi vitamina i kalcijuma koje moras da im dajes zbog kostiju i boljeg iskoriscenja hrane,zato sto brzo se tove, da im noge ili ned"o Bog nesto drugo ne otkaze.

Аман комшо, неће инфаркт тако лако од жита и тритикала :osmeh: Поготово ако су напољу, на испаши. Хоће од много кукуруза, сојиног гриза, сунцокрета, што даје енергију кроз масти. Поготово ако је преко 30 степени у хладу.

Аман комшо, неће инфаркт тако лако од жита и тритикала :osmeh: Поготово ако су напољу, на испаши. Хоће од много кукуруза, сојиног гриза, сунцокрета, што даје енергију кроз масти. Поготово ако је преко 30 степени у хладу.

Zato sam ja i rekao da pita tebe i Duleta, ipak ste vi "doktori" za curke :ppozdrav:

Da li neko može da postavi smešu za pravljenje koncentrata za tovne ćuriće koji su stari tri nedelje?
U pitanju su tovni ćurani
Hvala drugari

Da li neko može da postavi smešu za pravljenje koncentrata za tovne ćuriće koji su stari tri nedelje?
U pitanju su tovni ćurani
Hvala drugari

Jako tesko ces naci kokcidiostatik koji ide i CU-I, najbolje je da pravis kada predju na CU-II jel onda moze i bez kokcidiostatika posto su onda vec prebobale i stekle imunitet. Probacu danas popodne da postavim i recepturu za CU-I pa kako god zelis.

Pošto ih dobijam sa 3 nedelje stari ćurani, šta mi ti preporučuješ?
Ali ja bih pravio smešu?
A nisu prebobane sa 3 nedelje?

Pošto ih dobijam sa 3 nedelje stari ćurani, šta mi ti preporučuješ?
Ali ja bih pravio smešu?
A nisu prebobane sa 3 nedelje?

Bobanje se desava izmedju 7 i 8 nedelje (mada se to nekada desava i posle 6-te nedelje), te je zato bas neiskreno kada ih prodaju sa 3 ili 4 nedelje a kazu "prebobale" se......

Mi smo pre 7-8 godina drzali tovne ćurice medjutim zaboravili smo kada se bobaju, iskreno i ja sam pomislio da se prebobaju do 3-4 nedelje.
Ipak hvala vam na upozorenju, vazno je to da znam

Nazad
Vrh