Ćurke i način njihovog držanja

@valjevac
Pa na to i ja sumnjam, da su pojele nesto sto nije trebalo. Mislite li da nece biti problem da odjednom promenim hranu tj.proizvodjaca ?

Ja kad menjam hranu cak pokupim i ono sto je u hranilicama.Pozeljno je da im u vreme promene hrane dodas malo vitamina preko vode.

p.s.Ove godine je primetno uginajvanje vec odraslih curaka - sta se desava - genetika ili nesto drugo - pitanje je sad.A mi sitni uzgajivaci moramo prvo eliminisati hranu kao jedan od mogucih uzroka.

Ма теби оне једу 16% од пре 2 месеца, колико се сећам, нешто смо се дописивали? Дакле Ћ4, јесам ли у праву? Шта се гузиш (да простите) више са куповном храном!? Имаш ли прекрупач и мешалицу за бетон ти или неки твој комшија? Па спремај им сам. Ја сам почео од последњег викенда и кг. хране ме изађе 34 динара. Ем им плаћаш папрено, по ценама од прошле године, ем размишљаш да ли су ти цркле од њихове хране. Ко их ј... бре! Друго, теби је пријатељу до сада отишло 5 или 6 ћурака, колико пратим + тетки 2. Обзиром да су у завршној фази това, сигурно су око 15 кг нето просек. Рачуница: 6х15=90кг х 500-600динара=400-500 евра бре! За те паре правац са лешинама на Вет. факултет на дијагнозу, немој се зај.бавати са локалним ветеринарима и форумашима. Ниси на крај света, имаш до ВФ пола сата вожње. И да платиш све могуће анализе, неће те толико изаћи. Још их можда наплашиш да је нека нова врста болештине, па ти одраде све џабе.

Јбг, ја мало оштрије, емотивније, али вас сматрам све овде малтене другарима, у најмању руку добрим колегама, па доживљавам такорећи лично сваки ваш губитак. Ајд' нека буде то то што се губитака тиче и можда да ме послушаш. И код прошлог угинућа сам те саветовао да је сам отвориш и прегледаш. Па није бре смрт прелазна болест.

Ајд' :ppozdrav:

Sve si u pravu, al' godina radim po istom sablonu, i eto vidis jedne godine moras da crknes kao po pravilu. Zar nije malo rizicno da im dajes brasnastu hranu kad je napravis, posto predpostavljam da izbunguras kukuruz i psenicu...? Ajd' sojina sacma nije bas skroz brasnasta...Jel' radis po onoj tabeli sa predhodne strane?

Да, "избунгурам" :))) Научио сам тај израз овде на форуму. Иначе, прекрупио сам и сојину и сунцокретову сачму, да се лакше све помеша. Јесте другачије, види се да теже једу, али шта да им радим. Постоји опасност да им се лепи за кљунове, а и расипају мало више, јер једу из хранилица. Ово друго би било решиво валовом. Чини ми се да их ти тако храниш.

Нисам се баш придржавао табеле 100% у припреми, јер им нећу давати рибље и месно брашно, а и дајем мање соје, а више тритикала. Спремам им отприлике последњу смешу на табели. Добијају и Патент комерцов 3,5% премикс за живину, завршни. Нисам пронашао ниједан адекватан калкулатор протеина на мрежи, који рачуна у случају да има више компонената, па бих замолио неког од колега да ми предложи, ако зна за неки. Осим према табели, смесу сам правио и по саветима човека који ми је продао соју и сунцокрет.

А и да напишем цене код мене:
Кукуруз 26 дин/кг
Тритикал 22 дин/кг
Сој. сачма 80 дин/кг
Сунц. сачма 50 дин/кг
Сточна креда 8 дин/кг
Миназел 110 дин/кг
Премикс 265 дин/кг (ово је последњи пут да сам купио њихов, јер има много повољнијих варијанти)
Квасца није било

Још верујем да је код вас преко река све јефтиније, јер овде накупци убијају

Poslednja izmena:
a što kupujete od natkupci,pa idite direktno kod seljaka ili na mlin,pšenica i tritikale po 18 i 20din sve jedno kolko oćeš kukuruz dzak 40kg 900 din ovde kod mene u le

Оно мало сељака, који су у мом крају, а нешто сеју, се равнају по пијаци. Још ја плаћам и јефтино, колико цене овде иду. Мада су почеле да падају и падаће још, колико видим. Најближе право село је јужни Банат, потез од Панчева према Ковину, а кад сам питао пар чланова са форума из Баната за цене, испало је да ми је јефтиније да купујем на џак на пијаци. Плус се не малтретирам, губећи време, новац за гориво и ломећи ауто или позајмљујући комби. Можда бих добио бољу цену, ако бих куповао 5 тона неокруњеног, али толико немам како да превезем, где да сместим, нити желим.

Treba mi brz odgovor, danas sam primetio kod jedne curke kao da joj curi neka voda iz nosa (bezbojna, kao nama kad se prehladimo) oci joj nisu suzne, ne kunja i ponasa se normalno (jede, pije...) Da koljem odma'?

Da dodam jos nesto sad kad sam se bolje zagledao vidi se kao da je malo otekla ispod ociju, da nije to ono o cemu je vec pisano ovde, nesto kao infekcija disajnih puteva ili tako nesto, ja bi nju zaklao posto sam planirao vec da jedno smaknem danas ili sutra.

Poslednja izmena:
Kolji i ne razmisljaj. Mi smo juce jednu skratili za glavu. Pronela i tu vise nema tova. Imala uredjena oko 12-13 kg.

Da li ćete da mi verujete? Sad' sam video utovar istovar pilića,ćurića i pitam: "Imaju li bronzaste ćurke"? A oni: "Sta ti je to, imamo bele".Ja: "Koji hibrid". Oni: "Pa bele". Nemaju pojma šta prodaju ni ovaj kupac, ni distributer. Mora da nađem bele ćurke i da ih prodajem kao tovne. Ima da se razbijem od pare, dok mi neko nerazbije kičmu sa slupac:haha:

Poslednja izmena od urednika:
To sto si doziveo nije nikakvo cudo jer taj tvoj distributer je najverovatnije vozac koji najcesce i nije u temi.A te "bele' koje su istovarali su najverovatnije "B.U.T BIG BUT 6" uvoz iz Austrije - imao sam prilike da ih preuzmem od distributera kao jednodnevne i odgajam do starosti od 4 nedelje

Не знају ни у инкубаторским станицама шта држе и продају, а камоли у пољ. апотекама. Као кад сам ја куповао ове моје бронзасте, питам које су. Онај што продаје ми каже "домаће", а његов колега виче "црне". Србија!

Da pitam ovde kako vam se cini: cuvali smo 4 curke (peta nije prezivela) 21 nedelju otprilike i zaklali sad u nedelju. Prosecno teske ovako obradjene 17kg, jel to OK?

Hvala :osmeh: I jos jednu nedoumicu imam, za tri sam znala da su curani, a cetvrto sam mislila da je curka (malo sitnija, ne sepuri se i ne oglasava kad setaju po dvoristu, mnogo krace ono cudo na kljunu) medjutim ljudi koji su ih klali odgovorno tvrde da su sva 4 bili curani, koji je onda to djavo ako nije ni curka ni curan? :sta:
E sad davajte recepAt za te snicle o kojima se prica ovde na Forumu!

Hvala :osmeh: I jos jednu nedoumicu imam, za tri sam znala da su curani, a cetvrto sam mislila da je curka (malo sitnija, ne sepuri se i ne oglasava kad setaju po dvoristu, mnogo krace ono cudo na kljunu) medjutim ljudi koji su ih klali odgovorno tvrde da su sva 4 bili curani, koji je onda to djavo ako nije ni curka ni curan? :sta:
E sad davajte recepAt za te snicle o kojima se prica ovde na Forumu!

Tu je sigurno doslo do genetske mutacije curana, i u narodu se popularno naziva "kopun".

Poslednja izmena:
Danas supruga i moja malenkost skratili jednoga curana za glavu. Bio je naj slabiji u jatu i uredjen je oko 17-18 kg. Klan je za zamrzivac a ne za prodaju. Sledeci je na redu ako Bog da u sredu ili cetvrtak, zavisi od raspolozenja. Treba to polako skidati sa hrane a i preslo im je sest meseci starosti.

Danas supruga i moja malenkost skratili jednoga curana za glavu. Bio je naj slabiji u jatu i uredjen je oko 17-18 kg. Klan je za zamrzivac a ne za prodaju. Sledeci je na redu ako Bog da u sredu ili cetvrtak, zavisi od raspolozenja. Treba to polako skidati sa hrane a i preslo im je sest meseci starosti.

:osmeh:

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh