Ćurke i način njihovog držanja

Kod naj blizeg curana na prvoj slici jasno se vidi lepeza na repu i to govori da je siroko prsna bronzasta. Nadam se da i ostali imaju lepezu.

Kod naj blizeg curana na prvoj slici jasno se vidi lepeza na repu i to govori da je siroko prsna bronzasta. Nadam se da i ostali imaju lepezu.

rzbrzotrz :

To bi trebalo da bude to - kad porastu:
jpezxs.jpg

Ja sam ih imao prosle godine i bio sam zadovoljan.

Pozdrav svima. Dana 08.05.2013.godine prvi put nabavio sam 13 kom četveronedeljnih ćurana. Nije bilo nikakvih problema do 03.07.'13,kada se kod tri ćurana pojavio svijetlo žuti proliv davao sam im u izolaciji po preporuci veterinara ''Enrocin kapi10%'' ( 12 kapi na litar vode), nažalost bilo je bezuspješno u roku od dva-tri dana odbijajući hranu i uginuli su.
Nakon toga 09.07.13 god.kod još dva ćurana pojavio se žuti proliv uz 1/4 tabete ''ORVAGIL 250 mg'' koju sam davao tri dana u kljun proliv je prestao i sad su veseli i ponovo jedu, lijek sam kupio u humanoj apoteci. Desetog jula su napunili 13 nedelja. Inače ih hranim ovako:ujutro i uveče granule trojke, a preko dana zeleniš (blitva, kopriva, zeleni listovi bijelog i crnog luka, jabuke sve isjeckano) u ispustu od dvadesetak kvadrata da li treba da nešto mijenjam u načinu ishrane. Unaprijed vam se zahvaljujem na eventualnim savjetima.

Да ниси прскао нечиме тај зелениш или нешто око њега? Не сећам се да ли сам имао жути пролив код ћурака раније, али ми је паун пре пар година угинуо на сличан начин. До пре неки дан сам био убеђен да се отровао кљуцајући лозу прскану инсектицидом, али ми пре неки дан рече један човек да је можда била салмонела. Уплашио ме мало, јер рече да су једном заједничком познанику пре пар година поцркале црне ћурке баш од салмонеле. А паунови и ћурке су јако слични.

Ето ти 2 могућа одговора шта би могло да буде, на основу неких мојих искустава. Знам да нисам написао ништа конкретно, али јбг, можда ти помогне. Надам се да ће неко други имати паметнији одговор.

Што се исхране тиче, немаш ту шта да мењаш, ако је све свеже и исправно.

Kod mene je bilo uginuca negde u sestoj nedelji 6 kom ali imao sam ih 70 pa i nije tako strasno.Dva su se ugusila a cetiri su imali flekavu dzigericu.To je bio kisni period kada su bile zatvorene u malom prostoru a imale su i proliv i to taj zuckasti i penusav.Prebacio sam ih u veci prostor i skoro svakodnevno cistio i menjao piljevinu, cak sam i prskao prostoriju sa sredstvom za dezinfekciju Pan-dez(1 kasicica na 10 litara vode) i kada su curke unutra.Naravno posavetu veterinara.Jos sam im davao OTC-VP(antibiotik kesica na 150 l vode)
+Zeosorb SGP za proliv.To sve cim sam imao prvo uginuce.Naredna tri cetiri dana su uginula i ona tri vreme se prolepsalo ja ih pusti napolje i nastavio sa antibiotikom Baktericid(1 kesica na 10 l vode) jer penusavi proliv nije prestajao.Tako je bilo jos desetak dana proliv je prestajao i sada hvala Bogu punih 11 nedelja imaju i izgledaju odlicno_Od hrane im dajem koncetrat trojku i preko dana pomalo koprive ,zove,deteline ali ne preterujem sa zelenisem.Proliv je trajao malo duze a iamo je i veze sa onim vrucinama 35-36 stepeni jer tada su mi pile i vise od 80l vode dnevno a hranu smanjile ispod 15 kg.Veterinar mi kaze da odnos hrana -voda treba da je 2/1 ili 3/1 a u to periodu je isao i do 6/1.Ovo je moje isustvo koje se na kraju ipak dobro zavrsilo i nadam se da ce i kod tebe krenuti bolje.Pozdrav

ne mogu da otvaram novu temu,jer sam novi korisnik, pa cu da pisem i pitam ovde:

- Da li neko zna kako da se naprave pojilice za curke planiramo da im prikljucimo neki veci sud sa plovkom koji ce da pusta vodu...

- Da li neko ima ideju kako da se naprave hranilice za granule/zito/kukuruz jer se mnogo rasipa
i zaista bi nam znacila bilo kakva ideja ili slika :)
hvala i puno pozdrava sa sve!

ne mogu da otvaram novu temu,jer sam novi korisnik, pa cu da pisem i pitam ovde:

- Da li neko zna kako da se naprave pojilice za curke planiramo da im prikljucimo neki veci sud sa plovkom koji ce da pusta vodu...

- Da li neko ima ideju kako da se naprave hranilice za granule/zito/kukuruz jer se mnogo rasipa
i zaista bi nam znacila bilo kakva ideja ili slika :)
hvala i puno pozdrava sa sve!

Za pojilice se snalazi kako ko zna. Ja sam za mojih osam komada sada stavio kantu od "jupola" (3 meseca stari) a do tada veliku pojilicu za pilice i poceli su da prosipaju par dana u nazad. Za hranu je najbolje da napravis neki valov koji ces samo do polovine puniti sa hranom i onda ce znatno manje rasipati nego iz bilo koje visece hranilice.

http://www.dodaj.rs/f/3M/GR/2G8S74PT/1/11.jpg Meni ove pojilice su odlicne za unutra jer imaju tri zuba da zabrave gornji i donji deo a ove drzace sam napravio da ih curke nebi obarale.Umesto panjica sa sada postavio cigle tako da lakse podesavam visinu kako rastu.Sa hranilicama nisam bas odusevljen jer ima prosipanja hrane a i cini mi se da vise vole da jedu iz kolitanaca.Napolju kada su piju iz kanti od 10-15 litara i to im vise prija jer mogu da pokvase celu glavu kada im je volja.Kante za prostoriju nisu dobre jer bi pod bio mokar.

Evo kako ja to radim sa zelenisom, pored toga sto imaju veliko guvno gde mogu da cupkaju travu do mile volje (te ste slike vec videli) dobijaju i "vitaminske bombe" 2-3 puta nedeljno kad nakupim i imam vremena da seckam. Danas su dobili jednu ( lisce kupusa, blitve i jabuka) :ppozdrav:

image100.jpg

Evo sad jedna losa vest, jutros zet nasao jednu curku koja je crkla, kaze nema krvi u ustima, nema ugriza po vratu...

Evo sad jedna losa vest, jutros zet nasao jednu curku koja je crkla, kaze nema krvi u ustima, nema ugriza po vratu...

I to se na zalost desava. Meni je isto prosle godine uginula sa 3 meseca starosti. Bez bilo kakvoga znaka oboljenje. Nasao je na ispustu isto bez krvi. Ne mora kod srcke svaki put da bude krvi u ustima.

Пошто је била на испусту, ко зна шта је појела, ексер, стакло, неку кесу, пластику... Ја сам исто био убеђен да је срчка, кад ми је једна прве године гајења мањкала, па сам увиђајем на лицу места утврдио да је нашла голу жицу под напоном, са које су сами скинули изолир траку. Много су несташни и радознали.

Ја бих на твом месту свакако извршио аутопсију, не бих ли установио проблем, макар из радозналости.

Početnik sam u uzgoju ćuraka, pa Vas molim za odgovor oko kilaže. Trenutno imam 5 komada i stari su oko 2,5 mjeseca, a ćurani imaju oko 6 Kg. Da li je to OK? Hvala.

Pozdrav svima,ovo je moja prva poruka na ovoj temi.Ima nekoliko godina od kako porodicno uzgajamo tovljene bele curke za sopstvene potrebe.Do prosle godine smo uzimali po 5, a ove smo resili da uzmemo 10.Sto bi rekli malo smo se navikli na ovo meso, tako da cemo probati da ga u sto vecoj meri koristimo, a smanjimo dosadasnje tradicionalno svinjsko meso.Prethodnih godina uglavnom nismo imali problema,imamo solidan prostor za uzgoj,uslovi su OK,a hrane se iskljucivo koncentratima sto posto uz dodatak kopriva i ono sta njima odgovara po dvoristu.Ali prosle godine u samom finisu tova su nam uginula dva curana,odjednom sam primetio da su nesto pokunjani,tad smo zvali veterinara i on je dao nesto da im se daje u vodu i oni za par dana pocrkase,primetio sam da su im glave bukvalno potamnele.Nakon toga sam malo citao po forumima,da nadjem uzrok za to ,i nekom svojom logikom zakljucio da je kod njih uzrok smrti bio problem sa disajnim organima,oni si tada kod nas duze vreme kao kasljali, ali mi smo tada pomisljai da je problem sto brzo jedu i da se kao zagrcnu(uvek je tako delovalo).Ove godine smo uzeli curane negde oko desetog Maja i imali su 4-5 nedelja,cena je bila 800din po komadi i trebalo je da bude 10 curana, a sada se vidi da su ubacili jednu curku i 9 curana, ali dobro to je OK.Rekao bih da dobro napreduju,dzak od 10kg pojedu za dva dana, znaci da jedu po pola kg dnevno.Ne mogu da procenim koliko trenutno imaju kilograma,ali recimo oko 12-13.Sada od kako su ovi bas topli dani one non-stop kao da brekcu , malo slabije jedu, naravno ja ih pustim i one same mogu da nadju u dvoristu gde im najvise odgovara da se hlade i trudim se da im voda uvek bude sveza i cista.Prirodno je da slabije jedu zbog temperature , ali sam primetio da poneka kao da se malo zakaslje.Ovako su vesele, nemaju proliv, redovno im dajem kostano brasno u hranu i svremena na vreme im u vodu sipam AD kapi.Eto moze neki savet koji bi antibiotic mogao da kupim i da im dam , ako bi im se slucajno pojavio taj kasalj intezivnije, toga se samo plasim,jel to je valjda neka bakterija koja napadne disajne organe.Iskreno ,vise verujem ljudima koji su imali iskustva sa tim , nego ovim mojim veterinarima, bas su tanki sa znanjem.

Dobro ti nama dosao.Molio bih te da uneses tacnu lokaciju.Selo je sirok pojam.:osmeh:Pravila su pravila,a sto se tice curana ima na ovom forumu ne sebicnih i iskusnih ljudi koji ce ti sasvim sigurno odgovoriti.Ja sam vise za tov pilica,te nebi bas da se mesam u ono gde imam ipak manje iskustva.

Nazad
Vrh