Pozdrav svima,ovo je moja prva poruka na ovoj temi.Ima nekoliko godina od kako porodicno uzgajamo tovljene bele curke za sopstvene potrebe.Do prosle godine smo uzimali po 5, a ove smo resili da uzmemo 10.Sto bi rekli malo smo se navikli na ovo meso, tako da cemo probati da ga u sto vecoj meri koristimo, a smanjimo dosadasnje tradicionalno svinjsko meso.Prethodnih godina uglavnom nismo imali problema,imamo solidan prostor za uzgoj,uslovi su OK,a hrane se iskljucivo koncentratima sto posto uz dodatak kopriva i ono sta njima odgovara po dvoristu.Ali prosle godine u samom finisu tova su nam uginula dva curana,odjednom sam primetio da su nesto pokunjani,tad smo zvali veterinara i on je dao nesto da im se daje u vodu i oni za par dana pocrkase,primetio sam da su im glave bukvalno potamnele.Nakon toga sam malo citao po forumima,da nadjem uzrok za to ,i nekom svojom logikom zakljucio da je kod njih uzrok smrti bio problem sa disajnim organima,oni si tada kod nas duze vreme kao kasljali, ali mi smo tada pomisljai da je problem sto brzo jedu i da se kao zagrcnu(uvek je tako delovalo).Ove godine smo uzeli curane negde oko desetog Maja i imali su 4-5 nedelja,cena je bila 800din po komadi i trebalo je da bude 10 curana, a sada se vidi da su ubacili jednu curku i 9 curana, ali dobro to je OK.Rekao bih da dobro napreduju,dzak od 10kg pojedu za dva dana, znaci da jedu po pola kg dnevno.Ne mogu da procenim koliko trenutno imaju kilograma,ali recimo oko 12-13.Sada od kako su ovi bas topli dani one non-stop kao da brekcu , malo slabije jedu, naravno ja ih pustim i one same mogu da nadju u dvoristu gde im najvise odgovara da se hlade i trudim se da im voda uvek bude sveza i cista.Prirodno je da slabije jedu zbog temperature , ali sam primetio da poneka kao da se malo zakaslje.Ovako su vesele, nemaju proliv, redovno im dajem kostano brasno u hranu i svremena na vreme im u vodu sipam AD kapi.Eto moze neki savet koji bi antibiotic mogao da kupim i da im dam , ako bi im se slucajno pojavio taj kasalj intezivnije, toga se samo plasim,jel to je valjda neka bakterija koja napadne disajne organe.Iskreno ,vise verujem ljudima koji su imali iskustva sa tim , nego ovim mojim veterinarima, bas su tanki sa znanjem.