Ćurke i način njihovog držanja

kako bre rze nađe bronzaste,ja sam pričao sa zenu što radi uvoz i kaze mi tek će ima iduću godinu ove samo konvertor,stavi telefon da vidim imaju li ispostavu u le.trebaju mi zenke ,jaja mi propadoše ispod ćurku što sam je nalegao:osmeh: treba da menjam trampim za čiste bronze a sve je to pitanje,a negubimi se godina

@ rzbrzotrz

Pa kad napune 4 meseca prelazim na 16%, i tako radim godinama, a sa puna tri meseca pocinjem da im mesam kukuruz sa granulama (na 10 kg granula iz pocetka 1kg. kukuruza, pa polako povecavam sa svakim mesecom po 1 kg. do klanja), naravno uz sve to kad napune 3 meseca pocinjem da ih pustam da setaju po guvnu i cupkaju travu

^Е добро, добро. Ја сам сметнуо са ума да је некима малтене крај това, јер сам ја закаснио са набавком. Десило се да ми се ново тржиште појавило са новом девојком, па ћуриће набављам наврат - нанос.

Што се тиче бронзаних, ствари стоје овако. Не знам име фирме ни телефон, али знам где се налази. испод Авале, у Белом потоку, код хотела "1000 ружа". Мој ветеринар ми је раније доносио од њих беле ћуриће. Све детаље за ову сезону сам уговорио преко пријатеља, који има пријатеља, који је у вези са пријатељицом супруге директора инкубаторске станице. Знам да звучи као мексичка серија, али је ситуација таква. Тек у петак, када буде преузимање, ћу знати све детаље. Знам за сада да су наводно 8-недељни, да су 700 динара и да су ЦРНИ. Код локалних препродаваца су ти исти 750 динара. То би дакле требала да буде чувена "Bronze Broad Breasted Turkey", али видећемо кад дођу и кад почну да расту.

Мужјак би требало да нараста до 13-14кг, а женка до 8-9. Бар тако кажу страни сајтови. Зато ми и одговара, јер сам и раније много лакше продавао до тежине од 12-13кг. Кажу и да има лепше месо, али то ћемо тек проверити. Мени је било добро и од белих. Мислим да то више зависи од онога ко спрема ручак. Више о њима би могао да пише колега "Valjevac", јер их је он држао раније и писао на теми о тову и држању ћурака.

Још детаља ћу написати када их будем донео кући. Ово што сам писао се тиче и држања и цена, па нека уредник одлучи где и шта.

Поздрав!

rze raspitaj se lepo,nenude li ti kanadski konvertor one prolaze pod ime bronzaste,to ima kod mene to neuzimam,još čisto da kazem ovi što sam izveo melezari nijedno nije crno ćure,a ćurana što sam uzeo i kod čoveka su isti bili na boju kao kod mene

znam samo da su tovne isto ko i ove bele ,,hibrid,,onaj dan sam išo da danaručim kao ima,i tamo jeste imamo to je što ti treba ,ja mu kazem prodavcu sličajno ako nije bronza kad stignu niti uzimam niti plaćam mutav se pravi prodavac,i najzad evo je na sliku te imamo ,ja mu kazem e nisu te i izađem

Стигло 9, следеће недеље још 11, а можда и више. Ево слика, па ви људи сами процените о чему се ради. наводно су старе 7 недеља, а плаћао сам их 700 динара. Стварно су веће него што сам очекивао, обзиром да нису беле. Нису знали ни у инкуб. станици шта да кажу. Један каже "сребрне", други каже "домаће". Лик из локалне пољ. апотеке, који их такође нуди, каже "бронзане", мада он нема везе са мозгом. Чекам иза викенда, да добијем техничке детаље и упутства од њиховог лика надлежног за ћурке. Кога интересују, нека ми се јави прив. поруком, да му дам контакт.

2ug0uht.jpg

sevkok.jpg
33coz7c.jpg

neznam dal su bronze,meni više liče a one crne tovne,ali najbolje bi ocenio milutinović on ima bronze i izvodioih,on bi nam najbolje reko,usvakom slučaju da se opariš::novac::

Pozdrav svima.Zanimaju me kombinacije koje koristite za tov curki posle koncetrata tj. sa cime zavrsavate tov(ne racunam klanje :osmeh:).Ajde malo se raspisite.Pozdrav.

Hvala Dule.Bilo je nekih kombinacija dodavanje kukuruza,jecma,ovasa... i cega li sve pa me to zanimalo kakva su iskustva mada ne bih voleo da to znaci stagniranje u rastu ili nabijanje masnoce jer ja gulim curke i masnoca ide sa kozom.Mada mi se cini da su granule u kombinaciji sa ispasom najbolja kombinacija.Pozdrav:ppozdrav:

Имаш газда Дулетов одговор, а написаћу ти нешто и ја.

Моје не виде готову смешу последњих 15-30 дана, него само љуште житарице. Кукуруз, тритикал (или јечам, жито). Повремено прекрупим, па им у то умешам барену коприву, мекиње, сточну креду, бибер у зрну. Можеш вероватно и прерађену соју (сачму, гриз), сунцокрет, али је скупо. Дајем и 5цл јабуковог сирћета на 1л воде. Дам им и воћа и поврћа колико год могу. Иначе су махом на слободи у време чишћења (а и током това у великој мери), па покупе свашта.

Да се разумемо, нисам гајио већ 4 године, сад сам поново узео, па ти пишем како је било, а и биће, док сам жив. Али код мене није толико битна тежина, колико квалитет, пре свега. Разлика у приступу, вероватно. Пуна је ова тема дискусије о томе. Бирај шта ти је воља и шта ти тржиште тражи. Ако су ти купци потпуно без искуства или укуса (кажем "ако", а не "пошто", да се не увредиш), онда ће им свака бити боља од оне из радње. Ако траже финесе или ако имаш жешћу конкуренцију, онда мораш да хваташ и мало квалитета. Људи око мене су годинама куповали "домаћу" товну живину од "проверених" добављача, па су полудели на њих кад су пробали моје.

Ајд'!

- - - - - - - - - -

Ево их ове што сам их узео и што сам поставио слике

http://www.grelier.com/en/products/...Turkey/english/Bronze 308 Day-Old Turkey.ashx

Ja do sad nisam ubacivao tritikal u hranu, koliko im se stavlja odprilike na 10-tak kila, ipak je to jaka 'rana, bojim se da ne pocnu na padaju od infarkta?

Зашто мислиш да је тритикал јак? Пре ће добити инфаркт од кукуруза, поготово сунцокрета, који имају више масти (пре свега сунцокрет). Тритикал је закон, јер има највише протеина (после соје, наравно), па неће толико калирати мишићна маса током чишћења. Уз то, има и целулозе, па је добар за варење. Он ти је све најбоље од јечма и жита. Само ти пичи њега до 30% (бар ја тако) и не брини. Дајем ја њега свему што хода на мојој скромној фарми. Једино што сам лоше чуо о њему је од ветеринара. Он каже да 3кал ствара неки отров, неки ензим, ако се лоше складишти, па због тога може да буде опасно. Зато га ја одмах истресам из џакова у буре, да буде колико - толико отворен. На страну што је отпорнији од жита, па га не заливају толико свим живим ...цидима, самим тим је ваљда и здравији.

Хем да... Пошто наши ратари углавном сеју "са тавана" годинама и не пада им на памет да купе семе, сада се дешава да не можеш разликовати тритикал од пшенице, осим по боји, а то је метод за искусније. Чак и ја се лако преварим, а купујем већ годинама

Наравно, ово је моје мишљење и ја тако радим. Сви који имају шта да додају или одузму су добродошли да изнесу став.

Ja sam dok sam gajio curke isto stavljao do 30% tritikala bez problema.Curke ga podnose veoma dobro.Nije bas iskoriscenost maksimalna,zbog velikog procenta celuloze.Kukuruz se lakse svari.Za razliku od pilica,curkama ta celuloza ne smeta.Pilicima nikako tritikal,osim ako se ne koristi namenski premiks,sa kojim se kukuruz moze cak i izbaciti zarad zita ili tritikala.

Lepo je to kada covek ima prostora da ih pusti na ispasu, barem ce da zna sta jede a i nece morati da sklanja pogled pred musterijama kad se povede rec o ishrani curaka. E tako othranjena curka vredi daleko vise od ovih stalno zatvorenih i u EU se takvo meso posebno odvaja u rafovima i kupuju ga samo oni sa dubljim dzepom.

Uzeo ih sa 9 nedelja 900 dinara, ne zalim, sada im je 13-ta nedelja.Ujutru i uvece porcija koncetrata, preko dana sve iz prirode.Nisam uspeo da ih animiram na koprive ali lucerku unistavaju.Pored nje sve od krastavaca, paradaiza, jabuka, blitve....i da ne nabrajam.Samo iseckano da mogu da progutaju.Ovakav nacin ishrane proveren.Meso ukusno i ima dob ru cenu.Prosle godine sam ih prodavao po 600 dinara.
zjfjtw.jpg

- - - - - - - - - -

rzbrzotrz

Ne mogu da uocim imaju li lepezu.Ona je karakteristicna za "americke sirokoprsne bronzaste".Prosle godine sam im imao.Zahvalne su.Sam naziv "sirokoprsne" prejudicira veliki procenat belog mesa - ekstra kvaliteta, kratke ali bogate batake i karabatake.
Ako je to bio uvoz iz Austrije moguce je da su one u pitanju.Uocices lepezu na repu.:ppozdrav:

Хвала колега Ваљевац. Нисам уопште начисто о којој се сорти ради. Ево још једне слике, где се боље виде:
m751mr.jpg

А ево их и сви на гомили, 25 + 1 комшијина:
316uuzo.jpg

Nazad
Vrh