Ćurke i način njihovog držanja

kolege imam jedno pitanje kupio sam 5 tovnik curica od 5 nedelja i prvo sto sam primetio da im prsti raskrvareni i da 2 njih kljucaju u njih,nemam vremena da listam i da trazim odgovor sad cu na posao a kaD se vratim bice zatvorena apoteka ako neko moze da mi pomogne bio bi zahvalan?
hvala na razumevanju

Najverovatnije se radi o neadekvatnom transportu.D a do toga ne bi doslo u kaveze za transport se stavlja slama i tako prilikom manipulisanja sa kavezima ne dolazi do povredjivanja nogica odnosno prstiju na nogicama.

Pozdravljam vas,imao bi jedno pitanje:postoji jedna firma u Novom Sadu,ne znam dali bi smeo naziv firme da tu napisem-eventualno na pp,koji navodno drzi 40 posto trzista jednodnevnih i tronedeljnih curica i koji isto navodno garantuje svim kupcima malih curica otkup tovljenih curaka-znaci dali neko saradjuje ili saradjivao s njima i utisci o tome.Hvala!Moze i na pp.

Pozdravljam vas,imao bi jedno pitanje:postoji jedna firma u Novom Sadu,ne znam dali bi smeo naziv firme da tu napisem-eventualno na pp,koji navodno drzi 40 posto trzista jednodnevnih i tronedeljnih curica i koji isto navodno garantuje svim kupcima malih curica otkup tovljenih curaka-znaci dali neko saradjuje ili saradjivao s njima i utisci o tome.Hvala!Moze i na pp.

Slobodno napisi naziv firme, ne bi to bila reklama i znali bi o kojoj se firmi radi. Ovako ostaje samo da nagadjamo.

Evo nazvao sam premiksanu i odmah ide moje izvinjenje. Izvinjavam se clanstvu na pogresnoj informaciji. Prava istina je da samo jedan eventualno dva kokcidiostatika mogu da se nadju i mesaju u premikse (hranu) za curice i to su: "Maduramycin" koji moze da se nadje u slobodnoj prodaji i "Diklazuril" kojeg je vec teze naci u prodaji. Svi ostali koji postoje i stavljaju se u pileci premiks su manje vise stetni po curice. Pokusacu da izvucem od njega (Saleta) koliko ide odgovarajuceg kokcidiostatika za 1% premiks.
evo koliko se stavlja maduramicina u u hranu http://www.bankom.rs/sr/view.php?id=74

- - - - - - - - - -

Danas sam zvao doticnu firmu. Trenutno otkupljuju po 250,00 a curice prodaju po 4,5e (3 nedelje) jednodnevne ne prodaju jer su navodno iz uvoza stigli jednodnevni pa su u karantinu 3 nedelje pa tek onda idu u prodaju. Gospodin sa druge strane zice kaze da ce oni otkupiti sve sto ja ne uspem da samostalno prodam zato je valjda i cena tako mala tj on kaze da proizvodjaca izadje 170,00 kg curetine a konverzija 2,5-3. Nisam pitao kad je isplata i koji cu curici u pitanju jer mi se nije svidelo to sto moram kupovati tronedeljne a i mislio sam da mene izlazi 250 din cena kostanja. po toj njegovoj racunici odgajivac zaradi oko 1500 dinpo komadu (ako je prosek curaka 18kg) bruto bez stuje vode. Najvise mi se ne svidja to sto ih moram transportovati kad su osetljivi + promena hrane i tada moze dosta njih da rikne. Mozda je bolje ko ima uslove da gaji svinje jer klanice daju i prasice i hranu i na kraju plate isto tako oko 1500 po komadu(a mozda i vise) a ovde sve moramo sami finansirati

Unapred se izvinjavam ako je negde vec receno - ne mogu da trazim unaad jer kroz kucu samo protrcim da spremim deci klopu za par dana i operem ves, pa nazad u selo... Curke bi danas trebalo da su napunile 6 nedelja, ali ni traga bobanju, nista se ne dogadja - da cekam, da se zabrinem, da im nekako "pomognem"necim?

Taman kad pomislim da je sve u redu ispadne problem... Ćurke su stare već 8 nedelja i počelo je bobanje. Međutim, u posljednja tri-četiri dana primjetim da su neke od njih, ili čak većina, dobile proliv. U početku je bio skoro crne boje, pa smeđ i danas svijetlo smeđ u kojem ima i dio bijele. Ništa u odnosu prema njima nisam promijenio izuzev što je došlo do promjene hrane. Naime, do sada sam davao hranu jednog proizvođača da bih prešao na potpuno drugog jer ovaj ne poizvodi ništa osim sa 28% proteina. Je li moguće da je od hrane i šta mi je raditi (drugu hranu ne mogu nabaviti koliko god vam čudno bilo i o tome sam prošle godine pisao)? Smijem li im nešto od lijekova dati na svoju ruku (obzirom da ovdje veterinari pojma nemaju o ćurkama) i ako smijem, šta konkretno? Unaprijed hvala svima.

@dinomu

Probaj dodati u hranu stocnog brasna. Trebalo bi to da veze izmet i da bude gusci. Kada si prelazio na drugu hranu trebao si pomesati sa prethodnom i tako preci na novog proizvodjaca.

Evo kad smo vec kod problema...Ja sam vec pisao o mom, tj. kljucanju u koren kljuna. Poceo sam odmah da im dajem kostovit i kanistop. Samo sam ih malo umirio, ali opet su poceli. Sta sad da radim? Razmisljao sam da im ne mesam u hranu nego sipam cist kostovit zasebno, pa nek jedu koliko im je dovoljno.

Ako kljucaju samo jednoga onda ga izdvoj, ali ako se svi medjusobno kljucaju onda je to stvarno nezgodno i ne znam kako ce se zavrsiti ako dodje do pojave krvarenja sa mesta koje kljucaju.

Pa ima ih puno, vecina ima rane, a sad da dezuram ceo dan kod njih i da ih izdvajam malo je nezgodno. Ima nekih koji uopste nemaju rane, ne znam sta mi je ciniti.

Ako kljucaju samo jednoga onda ga izdvoj, ali ako se svi medjusobno kljucaju onda je to stvarno nezgodno i ne znam kako ce se zavrsiti ako dodje do pojave krvarenja sa mesta koje kljucaju.

Curke imaju osobinu medjusobnog "ciscenja" odnosno kljuckanja oko oko kljuna.To je posebno izrazeno ako je u pitanju "brasnasta" hrana.One imaju naviku i medjusobnog "ciscenja" po perju.Sve je to normalno ukoliko ne dodje do pojave "iskrvavrenosti".Ako je to slucajna krvaveljenost i to nije zvono za uzbunu ali ako to kljucanje asocira na "kanibalizam" onda je to zvono za uzbunu.
Tu su ti "kanistopi' i ostala farmakoloska pomagala

Pa ima ih puno, vecina ima rane, a sad da dezuram ceo dan kod njih i da ih izdvajam malo je nezgodno. Ima nekih koji uopste nemaju rane, ne znam sta mi je ciniti.

Samo "kanistop" u sto vecoj kolicini da izazoves pospanost i nezainteresovanost kod curaka.

@valjevac

Znam da oni ciste kljunove jedni na drugima ali vidis da covek pise da je doslo do krvarenja i bojim se da nece izaci na dobro, posebno zato sto non-stop to rade.

@komsija

Jedna komsinica je to resila pre par godina tako sto im je ubacila zelenisa da jedu i to im je odvratilo paznju od medjusobnog kljucanja. Pisem ono sto znam. Sada sam se setio ovoga sto sam napisao za zelenis.

A Ja sam upravo cuo da je jedan covek resio taj slucaj al' sa nosiljama u kavezu koje su se isto tako kljucale na taj nacin sto im je okacio parce slanine koje je visilo, pa su kljucale nju. A posto sam ja Sremac, slanine ne moz' da se desi da nema u kuci :osmeh:. tako da cu da probam sa njom jos su male za zelenis.

Najvaznije je da im skrenes paznju na nesto i da prestanu da se kljucaju. Probaj to sa slaninom sigurno ce je kljucati, samo kad nestane slanine?:osmeh:

A Ja sam upravo cuo da je jedan covek resio taj slucaj al' sa nosiljama u kavezu koje su se isto tako kljucale na taj nacin sto im je okacio parce slanine koje je visilo, pa su kljucale nju. A posto sam ja Sremac, slanine ne moz' da se desi da nema u kuci :osmeh:. tako da cu da probam sa njom jos su male za zelenis.

Писао сам раније (негде при почетку теме) да стара бела сланина сапуњара може и треба ћуркама да се обеси, да чисте кљунове. Али тешко да је то у питању, јер би се онда више кљуцали по перју, поготово по реповима, а не у корену кљунова. Да ли им дајеш прашкасту или грануласту храну? Обзиром да си вероватно већ прешао на двојку, било би упутно да буде грануласта, због мање просипања, а и лепљења по кљуновима.

- - - - - - - - - -

Taman kad pomislim da je sve u redu ispadne problem... Ćurke su stare već 8 nedelja i počelo je bobanje. Međutim, u posljednja tri-četiri dana primjetim da su neke od njih, ili čak većina, dobile proliv. U početku je bio skoro crne boje, pa smeđ i danas svijetlo smeđ u kojem ima i dio bijele. Ništa u odnosu prema njima nisam promijenio izuzev što je došlo do promjene hrane. Naime, do sada sam davao hranu jednog proizvođača da bih prešao na potpuno drugog jer ovaj ne poizvodi ništa osim sa 28% proteina. Je li moguće da je od hrane i šta mi je raditi (drugu hranu ne mogu nabaviti koliko god vam čudno bilo i o tome sam prošle godine pisao)? Smijem li im nešto od lijekova dati na svoju ruku (obzirom da ovdje veterinari pojma nemaju o ćurkama) i ako smijem, šta konkretno? Unaprijed hvala svima.

Од лекова колико се сећам Neosulfox (нека ме исправи неко ко је свежији у тематици), али за тим углавном нема потребе, јер си пролив изазвао променом хране. Као што написа Duško58, требало је постепено да прелазиш на другу храну. Или још боље - да у старту купујеш ону храну, коју имаш да купиш за све узрасте, поготово што и сам кажеш да си знао да неће бити од тог произвођача. Никако мешати произвођаче! Кувај им јак чај од дуњиног листа и сипај у воду за пиће

Naravno da je granulasta, cak je i jedinica bila granulasta, ali mnogo manja kalibracija granula( sto je i normalno). Okacio sam slaninu, trpam im Kanistop, pa ce valjda stati. Vecini nisu sveze rane na kljunovima, vec se uhvatila krasta, sto znaci da ipak malo deluje, ali opet sam video jednu sa svezom ranom.

Nazad
Vrh