Ćurke i način njihovog držanja

Tu smo mi , samo Vas posmatramo ::namigivanje::
Maestro, pa gde si Ti? propustas jako zanimljive stvari :veseljak:: Gospodjica chickenlover i ja imamo samo da usaglasimo neka tehnicka pitanja ( oko curaka) a ostalo je stvar rutine.. kod nas je pravilo (na forumu) prvo se ide na Vi, pa sa Vi na Ti, pa sa Ti na Tebe.. ::vino:: :cvetic: ::000::

U toku je promidzbeni program, al vracamo se mi posle reklama. :cao:

Gospodin Maestro, sa svojim obimnim iskustvom, sigurno zna da gde ima zivine, mora da leti i perje. Al posle budu dobri jastuci.

Forum je za diskusiju, nije za strikanje. A diskusija je vatren sport.

Pitanje za Valjevca: koga treba da...hm, posetim :sta:...da dodjem do crne curke?

27x2ve9.jpg

Rekao sam ako se "stvar" bude dobro razvijala po njih dvoje i forum ostadoh bez jedne crne.Nisam rekao da ti treba nekoga da posetiš pa da budeš čašćena sa crnom.Šalim se malo ali evo vas dvoje se dogovorite koja vam od njih odgovara i izjasnite se prvo ti a posle Karalić.Ako budete tipovali istu znači stvar leže.

U to ime :ppozdrav:

@Karalic

Ma tu sam, ali na "ranču", pa se mučim sa dial-up priključkom, jer još nisam rešio pitanje brzog Interneta?!?!? Nadam se da ću ti to uskoro rešiti. U svakom slučaju raduje me da si opet veoma aktivan, po svim pitanjima .... Veliki :ppozdrav:

@LjubiteljkaPilića
Kada su dobre diskusije uvek "leti perje", samo za Vas neiskusne, pardon mislim nove na Forumu, da se ne ode suviše u "širinu i dubinu", a onda to daje "treću dimenziju", odnosno :off_topic:!!! .

Samo napred :cvetic:, :ppozdrav:

pozdrav svima sa foruma. nisam se dugo javljao. čitajući tekstove na forumu malo sam se razočarao načinom pisanja i pametovanja.na kraju to samo liči na nas.
trenutno imam u tovu 15 kom. ćurki hranio sam ih 2 meseca granulam.
posle toga sam sam pravio hranu. ona se sastoji od kukuruza, pšenice, ječma,stočnog graška i sojinog griza.
to sve krupim u svom krupaču i dodajem obavezno dikalcijum, kredu i so
nisam dosad imao uginuće, ćurani su sad teški odprilike 17kg. a ćurke 13kg.
kupljeni sa 5 nedelja 28.04.
na betonu su stalno ali sa podlogom od piljevine koju menjam svaki 4-5 dana
ćurka je plemenita živina voli suvu i čistu podlogu i u njoj se sama čisti
svaki dan dobijaju sitno iseckanu svežu detelinu obožavaju je
primetio sam da neke imaju deformitete na nogama i noktima-uvrnuti razlog neznam ako neko zna neka piše

Nisi bas detaljno opisao deformitet nogu tvojih curki, ali najverovatnije je da se radi o Hondrodistrofiji (Chondrodystrophy), ponegde poznatoj kao Peroza, a koja se relativno cesto javlja kod teskih sorti curaka.

Ostali moguci simptomi ove bolesti su:
-omeksavanje kostiju
-iskrivljenost nogu na X ili O
-iskrivljenost noznih clanaka
-ispadanje clanaka iz lezista
-copanje i hramanje

Ovo je nasledno metabolicko oboljenje, karakterisano deficijencijom (nedostatkom) galaktosamina. Smatra se da se kod pogodjenih jedinki radi o urodjenoj predispoziciji, odnosno da je izazvana genetskim faktorima koji se prenose 5 generacija. Obzirom na to, leka, u klasicnom smislu reci - nema. Ali se stanje curaka moze bitno popraviti, a proces degeneracije u velikoj meri usporiti, pa cak i (komparativno duzini zivota tovne curke) zaustaviti.

Curkama u ishranu treba dodati sledece:
-mangan (pokazao se kao cudotvorac). ima ga u integralnim zitaricama, kostunjavom vocu, zelenom lisnatom povrcu, grasku i nekim vrstama repe.

-folnu kiselinu. ima je u kelju, blitvi, sargarepi, zelju, bundevi, pasulju, dinjama, kajsijama, razi

-holin (clan porodice b vitamina). ima ga u kvascu, psenicnim klicama, vecini zelenog lisnatog povrca.

-biotin (jos jedan clan porodice b vitamina). ima ga u sojinom brasnu, pivskom kvascu, integralnom pirincu

-nijacin (nikotinska kiselina - nema veze sa duvanom). ima ga u integralnim zitaricama, pivskom kvascu, psenicnim klicama, sljivama

Svi ovi elementi mogu se u ovom ili onom obliku naci po apotekama, mada ih je, naravno, najbolje davati sa prirodnih "izvora".

Studije koje su uradjene na ovu temu, takodje savetuju :
-da se ova zivina ne odgaja na klizavim, golim podovima, tvrdim podlogama, terenima pod nagibom. (piljevina nije dobra ideja)
- izlagati curke sto vecoj kolicini prirodne sunceve svetlosti
-izbalansirati odnos kalcijuma i fosfora u ishrani, a koji treba da stoje u razmeri dva prema jedan (u korist kalcijuma)

Na kraju, Hondrodistrofiju ne treba pobrkati sa infektivnim artritisom ili osteo-artritisom. Ali za to ti vec treba veterinar na licu mesta.

zdravo narode...da li je neko cuo za Hibrid Converter.....imali neko iskustva sa istim, sta, kako, dobar , los....ima li boljih.......hvala ::namigivanje:: pozzz

Mislis li na Converter XL ? To je omiljena curka u americi, jedna u top five. Oni ih navodno gaje 10 nedelja i dostignu im 28 kila. Ali mozda neki ne znaju, svi nasi hibridi trenutno su americki. Ja gajim BUT BIG 6. Isto u top five. Ali sa Converterom nemam iskustva, a ne poznajem licno nikog ko ih bilo gaji, bilo razmnozava. Sorry.

ma ja sam upoznao u Nedelju, u emisiji Znanje na poklon, covek se bavi prodajom tih curaka, i jos prodajom bronzaste...Pa reko da vidim dal da stupam u kontakt, da narucim za sledecu god.ili ne, znam da je rano, al reko bolje da vidim na vreme, posto se sad javlja svakojaka roba na nasem trzistu... ::namigivanje:: hvala ti....ipak cu da ga zovem, mislim da nemoze da bude lose, cim je iz USA...i to jos u top five.... :cao:

Ljudi dobro vam jutro!
Ja se vrnula sa odmora, vidim da se malo ,,ohladila,, i tema i vinovnici....ali he,he ....zanimljivo je bilo citati.
Nego evo sta ja htedoh reci.
Vozajuci se dragom mi Vojvodinom i trazeci biljcice raznorazne, u Temerinu naletoh na coveka koji drzi curke iz hobija...tj da mu se nadje koji komad na trpezi.
Ja sam i dalje u debelom bedaku! Ono su curke molim lepo ...a ne ovo sto mi stavljamo na forum....bez uvrede molim....i nase su ok ali .....ali.....ja u zivoltu lepsu i vecu zivinu ne videh! Njegova curka je kao moj najveci curak a oni.....oh san snova....lele! A priblizno su isto ,,godiste,,!
Moji su bre ko tinejdzeri pored njih!
Hrahi ih iskljucivo granulama, jesu na suvom ali beton je podloga i okolo mesta gde borave nema zidova.Mesta za kretanje imaju ...kolko do valova i nazad.
Toliko sam bila sokirana ...da sam zaboravila sta rece odakle ih je nabavio....mislim iz Beceja.
Sledece godine definitivno uzimam tamo....pa makar morala i licno da idem po njih!
Mozemo mi nasim zivuljkama da pruzimo najbolju negu, uslove,hrahu i da im pevamo ako treba....ali dobru rasu ...vrstu...soj ili kako li vec ide....ne moze da nadomesti NISTA! ::lose::
Ja sam i dalje u bedaku....smrc!

Eh,valjda oni u Srbokoki-Jagodina znaju sta podaju narodu......ja vala ne znam! :sta:
Ali one currrke....jaoj mene, da mi je samo dva komada.....al cu ja ponovo da se raspitam za tacne podatke pa cu vam ih prosledim.
Sve se neseto prisecam da sam i okinula koju fotku ....al ih ne nalazim u fotoalbumu.....cek....cu malo jos da procunjam!
Ako ih nadjem cu da ih okacim ...da placete i vi samnom zajedno! ::namigivanje::

lele, ajde bre daj, ziv sam zainteresovan da vidim ta stvorenja...........i ja da placem malo... ::namigivanje::

A gde su informacije uz ove slike? Kolko kila, koja sorta, kako ih gajis, cime ih hranis...itd.

stvarno :sta: :sta: inace jako lepi primerci, a sto je najbolje sve curan do curana........lepo, lepo nema sta.... :D:D

Sorta je Converter, imam 8 ćurana i dve ćurke, stari su 15 nedelja a ja sam ih uzeo kad su imali dve.
Ćuran na trećoj slici u sredini ima 14 kg ali i ostali su tu negde, i nadam se da će do 30 novembra biti izmedju 25 i 30 kg jer stvarno dobro napreduju. Inače hranim ih isključivo granulama, trojkom "100%" iz Velike Plane a od pre par dana ih puštam pre i po podne napolje da šetaju jer sam primetio da sve redje ustaju, tj samo dok jedu, pa sam se uplašio da neće moći na noge. Ali sada je sve ok i već sami izlaze i ulaze bez problema. Da napomenem da su veoma mirni, nema tuče, a da lete i nešto brzo trče već ne mogu, tako da stvarno nemam za sad nikakvih problema.
:ppozdrav:

Nazad
Vrh