A ti mislis da su doktori pametniji od nas koji gmizemo po blatu? Moracu da te razocaram. Meni je doktorka, pre dve godine kad sam bila u bolnici, (sva uspanicena kao oko onih tovnih pilica), na sva moja pitanja odgovorila sapatom "Mi nemamo pojma. Samo nemojte to nikom da kazete." Casna rec, to mi je rekla.
Medicina, a tako ni veterina nisu egzaktne nauke. Opet kazem, ja veoma cenim dobro obrazovanje, ali teorija je putokaz, reper. U praksi umeju da se preklope silni faktori i katkad je veoma tesko razbistriti sta pripada kojoj oblasti i kog strucnjaka je to jurisdikcija. A sat stalno otkucava. Zato je bitno iskustvo. Jos je Hpokrat pravio razliku izmedju "znalaca" i "iskusnika". Tako se to razgranicavalo cak u staroj Grckoj.
I Paster je penicilin otkrio SLUCAJNO. Nije procitao u knjizi, nisu mu to predavali na fakultetu.
Da se ne razumemo pogresno, ja ne kazem da se treba oglusiti o sva pravila i da akademske glave nemaju pojma. Ja licno, uvek poslusam svog veterinara. Al ga slusam zato sto sam se uverila da taj zna o cemu prica, ima covek iskustva i ne naklapa samo nabubane fraze.
Rezime je da ce se curke razboljevati i crkavati i mi, u izvesnim slucajevima, mozda nikad necemo saznati zasto. Ali poenta je da ako smo nesto VEC probali, po bilo cijem savetu, a to nije dalo rezultat, onda treba da probamo nesto NOVO, po savetu nekog drugog. To ne znaci da je jedan u pravu, a drugi nije. Znaci samo da je u tom trenutku, za te jedinke to bio pravi potez.
Isto vazi za ljude: ne deluje svaka terapija na svakog. Ne deluje isto ni na koga. Kad nema jasnog odgovora, sistem pokusaja i greske je jedina opcija.
Post je spojen: [time]1281011976[/time]