Ćurke i način njihovog držanja

zeljko_srb

Član
Učlanjen(a)
8 Okt 2016
Poruka
727
Lokacija
Banstol
Uzeo sam petonedeljne curke bele. Sad prelaze na trojku polako. 11 kom imam. Objekat je ozidan blokovima, krov eval ploce, pod betoniran, prozor otvoren, vrata komarnik, nije promaja i cirkulise vazduh dovoljno. Problem se javio sledeci, vidim na tabanima im se lepi izmet. Prostirka je slama i dodajem pa ocistim prosek 1 nedeljno. Da li je problem u maloj kolicini slame da li cesce da cistim, da li treba necim prskati jastucice na nogama da ne bi doslo do nezeljenih infekcija.

Jedne godine sam drzao pilice u drugom objektu koji je drvena supa visoka i pod je zemljani. Imam osecaj da je tu zemlja mnogo bolje upijala nego beton i nekako je prostirka bila suvlja i nisu imali izmet po tabanima.

Ne znam sta je resenje. Molim za savet. Hvala
 

valjevac

Zaslužan član
Učlanjen(a)
5 Nov 2009
Poruka
1.551
Lokacija
Valjevo
Zakon za živinu je da prostirka bude šuška.Ne piljevina već šuška.I Ja ne čistim u toku turnusaa nego dodajem šušku.Čišćenjem se "otvara" amonijak.Kad se isprljaju ćurke, zbog kiše ili prosipaju više vode iz pojilice ja umem ujutru da ih pustim u travu koja je rosna te tako "operu" noge.Jedino imam problem kako da ih naučim da idu u rikverc da bi oprali i onaj deo na nogama koji je pozdi.Malo šaljivo ali istinito
 

dzionik

Član
Učlanjen(a)
2 Sep 2009
Poruka
1.963
Lokacija
Beograd
Imam problem sa jednom curkom, pala je i ne moze na noge. Kad sam je stavio pored hranilice jela je i opet zabila kljun u zemlju. Drzim ih napolju u vocnjaku i pomeram ogradu jednom nedeljno. Da li moze da bude od pokvasene hrane, kisnula je hranilica iako je ispod drveta. Ostale su dobre ali vec kljucaju ovu... Sta da radim???
 

zeljko_srb

Član
Učlanjen(a)
8 Okt 2016
Poruka
727
Lokacija
Banstol
Valjevac jel ih stalno pustas napolje? Da li si imao uginuca zbog toga jer su bile na ispasi? Bio mi je veterinar zbog psa nesto i kaze da ne bih trebao da pustam napolje curke jer je trava puna parazita koje kad unesu stvore se larbe u plucima i uginu.
 

valjevac

Zaslužan član
Učlanjen(a)
5 Nov 2009
Poruka
1.551
Lokacija
Valjevo
Mislim da je tvoj veterinar u pravu.Gajim ćurke 14 godina.Od 30-40 komada godišnje.Uvek sam ih pustao na ispašu - jer se baš raduju tome.Usput pronađu u prirodi sve ono što im je potreb no_Ove godine sam imao problem koji mi liči na veterinarovu priču.Negde su pokupili parazite - lečio sam ih "Orvažilom" (možda baš nisam dobroa napisao).Jedino objašnjenje je da su to popupili na ispaši.
Redukovao sam im ispust - ali mi žao."Orvagil"
 

MIRBAN

Član
Učlanjen(a)
22 Avg 2016
Poruka
2.448
Lokacija
Obrenovac
Ja sam uvek uzimao 5-6 komada od 3-4 nedelje starosti svake godine. I uvek je bilo da se poruči mešavina pa šta se dobije. Ali uvek bude više ćurana od ćurki. E onda kad one budu starije ćurani počinju da se biju i to ne možeš da razdvojiš. Prošle godine nagovorim majku da uzmemo samo ćurane. Mislio sam da se neće tući kad nema ćuraka. Međutim i tu je bilo bitke da se nije znalo ko koga bije. A ne možeš da ih razdvojiš. Inače budu pušteni po dvorištu da šetaju i imaju baš mnogo prostora i travki i svega ostalog da nađu baš sve šta žele. Da li neko može da mi objasni zbog čega se biju ćurani kad su sami i nema ćurki? A ovo što je Valjevac napisao da odmah od prvog dana kad ih smesti u objekat sitno isecka i stavi u koncentrat koprivu a posle je samo obesi je jako interesantno i moram probati ove godine. Ako ih bude uopšte nabavljao. Moguće je da nabavim umesto ovih tovnih one domaće. Pa neka porastu koliko hoće. Uz davanje koncentrata (po malo) i paše kolika im volja. Hvala na odgovorima i savetima. Pozdrav,
 
Vrh