Ćurke i način njihovog držanja

zeljko_srb

Član
Učlanjen(a)
8 Okt 2016
Poruka
639
Lokacija
Banstol
Uzeo sam petonedeljne curke bele. Sad prelaze na trojku polako. 11 kom imam. Objekat je ozidan blokovima, krov eval ploce, pod betoniran, prozor otvoren, vrata komarnik, nije promaja i cirkulise vazduh dovoljno. Problem se javio sledeci, vidim na tabanima im se lepi izmet. Prostirka je slama i dodajem pa ocistim prosek 1 nedeljno. Da li je problem u maloj kolicini slame da li cesce da cistim, da li treba necim prskati jastucice na nogama da ne bi doslo do nezeljenih infekcija.

Jedne godine sam drzao pilice u drugom objektu koji je drvena supa visoka i pod je zemljani. Imam osecaj da je tu zemlja mnogo bolje upijala nego beton i nekako je prostirka bila suvlja i nisu imali izmet po tabanima.

Ne znam sta je resenje. Molim za savet. Hvala
 

valjevac

Zaslužan član
Učlanjen(a)
5 Nov 2009
Poruka
1.543
Lokacija
Valjevo
Zakon za živinu je da prostirka bude šuška.Ne piljevina već šuška.I Ja ne čistim u toku turnusaa nego dodajem šušku.Čišćenjem se "otvara" amonijak.Kad se isprljaju ćurke, zbog kiše ili prosipaju više vode iz pojilice ja umem ujutru da ih pustim u travu koja je rosna te tako "operu" noge.Jedino imam problem kako da ih naučim da idu u rikverc da bi oprali i onaj deo na nogama koji je pozdi.Malo šaljivo ali istinito
 

dzionik

Član
Učlanjen(a)
2 Sep 2009
Poruka
1.963
Lokacija
Beograd
Imam problem sa jednom curkom, pala je i ne moze na noge. Kad sam je stavio pored hranilice jela je i opet zabila kljun u zemlju. Drzim ih napolju u vocnjaku i pomeram ogradu jednom nedeljno. Da li moze da bude od pokvasene hrane, kisnula je hranilica iako je ispod drveta. Ostale su dobre ali vec kljucaju ovu... Sta da radim???
 

zeljko_srb

Član
Učlanjen(a)
8 Okt 2016
Poruka
639
Lokacija
Banstol
Valjevac jel ih stalno pustas napolje? Da li si imao uginuca zbog toga jer su bile na ispasi? Bio mi je veterinar zbog psa nesto i kaze da ne bih trebao da pustam napolje curke jer je trava puna parazita koje kad unesu stvore se larbe u plucima i uginu.
 

valjevac

Zaslužan član
Učlanjen(a)
5 Nov 2009
Poruka
1.543
Lokacija
Valjevo
Mislim da je tvoj veterinar u pravu.Gajim ćurke 14 godina.Od 30-40 komada godišnje.Uvek sam ih pustao na ispašu - jer se baš raduju tome.Usput pronađu u prirodi sve ono što im je potreb no_Ove godine sam imao problem koji mi liči na veterinarovu priču.Negde su pokupili parazite - lečio sam ih "Orvažilom" (možda baš nisam dobroa napisao).Jedino objašnjenje je da su to popupili na ispaši.
Redukovao sam im ispust - ali mi žao."Orvagil"
 
Vrh