Šljiva

:ppozdrav:Kolege kao što rekoh, neka je srećna i rodna nastupajuća godina.
 
Rezidba završena...
20150301133949.jpg
 
Odlicno odradjeno, ali se jednostavno primeti da sljiva se protivi vretenastom obliku - to je moje neko licno misljenje, inace sve je za 5
 
bogme ovo je zestoka borba,ja sam razmisljao o ovakvoj rezidbi nojih sljiva ali sam shvatio da ja nemogu izvesti tako nesto pa sam odustao :D idem kako je Bog rekao
 
Pozdrav za sve poštovane kolege...

Imao bih jedno pitanje za one koji o ovome nešto više znaju, a tiče se formiranja uzgojnog oblika kod šljive.

Određen broj biljaka posađen je prije dvije godine (znači, ulaze u treću vegetaciju) i vlasnik nije ništa radio oko onih osnovnih pomoloških zahvata u toku tog perioda, pa su sada kod pojedinih sadnica bočna razgranjenja ili visoko (na visini i od preko 1 m) ili pod neodgovarajućim uglom grananja (rastu skoro paralelno sa provodnicom).

Pošto je u planu nastavak sadnje novih sadnica šljive ovog proljeća (naredne nedelje), na istoj parceli, da li bi kod ovih nešto starijih stabala bilo korisno uraditi nešto od ovoga;

a) da se sve sadnice sa neodgovarajućim bočnim razgranjenjima prikrate na odgovarajuću visinu (100-110 cm) u zavisnosti od željenog uzgojnog oblika i da se sa formiranjem uzgojnog oblika počne tek sada ove godine zajedno sa tek posađenim sadnicama;

b) da se izvrši rovašenje pupoljaka duž debla na visinama na kojima se žele dobiti nova razgranjenja a da se sve ove bočne grane prikrate na čep (2-3 vidljiva pupoljka) s tim da se provodnica dalje tretira kako to uzgojni oblik bude zahtjevao ili

c) da se pored rovašenja uradi povijanje ovih bočnih razgranjenja pod oštrije uglove kako bi se iskoristili za fotozintezu, tj kao izvor hrane ovim novim prirastima.

Kao uzgojni oblik za cijeli zasad planirana je ili kombinovana piramida ili neka od modifikacija vretenastog uzgojnog oblika. Sadnja je obavljena na rastojanje 4x4, što je planirano rastojanje za cijeli zasad, a tih dvogodišnjih sadnica ima 10% (znači nije veliki broj). Ovdje da napomenem da se radi o obnovi starog voćnjaka oko vikendice i pokušaja intenziviranja proizvodnje sa novih 150-200 stabala šljive.

Ako mislite da pored moja tri prijedloga postoji i neki vaš, molim da ga navedete kako bi možda i drugima pomogli u ovakvim ili sličnim situacijama.

Hvala svima!!!
 
Nije kasno za formiranje krosnje, grane koje su otisle u vis obori uz pomoc kanapa za baliranje. Vezi za granu i za stablo savi ih do zeljenog ugla, Nemoj samo mnogo da pritezes kanap kad vezujes da se ne utisne u koru vezi malo komotnije. Do pola leta bice u zeljenom obliku posle samo poseci kanape. Ono sto treba da se oreze, orezi. To bi bilo to :ppozdrav:
 
U svakom slučaju probajte da ih povijete, možete kanapima ali možete i pvc savijačima ali je cilj da granu povijete na izlazu iz stabla a ne na 20cm od stabla, da se ne bi izvalile grane pod teretom roda sutra. Probajte sad odmah i ako se grane ne lome prilikom povijanja ( znači da nisu jako odrvenele i odebljale) u redu je, ako neće onda nema druge nego rezidba dok još nije kasno, a nije kasno, s tim da je i onda bolje rezati na čep i naravno na donji pupoljaka, nego seći kompletnu krunu, mada je čudo jedno šta jadna sadnica koja bi se prekratila skroz može sa korenom u trećoj godini i uz đubrenje azotom, da izgura za jednu sezonu, skoro onoliko koliko ste i imali, a onda je povijanje mekih grana u prvoj vegetaciji pvc savijačima pesma i dobili biste oblik kakav god želite, jedino što naredne godine ne biste imali rod, nego tek 2017. god, ali ako ste zainteresovani za taj postupak objasnićemo ga naknadno, jer će me neko možda osuditi da sam jako radikalan voćar, a to se kod nas ne ceni.
 
Zahvaljujem na odgovorima i Gorskom Caru i Zicaprom-u.

Kao što se iz mog pitanja da zaključiti najveći problem prestavlja visina na kojoj se nalaze ta razgranjenja i njihov ugao. Pojedine grane su već dvogodišnje i već su u svojoj osnovi dobrano odrvenjele, tako da bi povijanje dalo onaj luk koji neće biti "dobar".
Ideja prikraćivanju na tih 110 cm bila bi doista radikalna, ali ako u obzir uzmemo da će skoro 90% voćnjaka početi rađati tek 2017/2018 onda ni ona ne bi bila za odbaciti samo ako bi dala željeni rezultat. Morate priznati da je prvi sprat grana na visini od 1,5 m suviše visoko.
Sa druge strane, to rovašenje pupoljaka i odgajivanje novih prirasta, ako ih uopšte i bude (navodno, šljiva različito reaguje na ovaj zahvat) takođe će zahtijevati određeno vrijeme kada je u pitanju plodonošenje.
Mislim da bi kombinacija postupaka koje sam spomenuo u postu sa pitanjem mogla kroz određeno vrijeme dati taj rezultat kojeg tražimo.

Ipak, kako bi imali što više informacija molim Zicaprom da nastavite sa iznošenjem svoje ideje, bez bojazni da bi "bar" ja to pogrešno protumačio...

Još jednom, hvala svima na sugestijama!
 
Prvo mislim da na vreteno, kao što se pominje, na rastojanju 4x4 svakako ne bi trebalo ići. Ako želite vreteno onda zgustite na vreme sa još po jednom između, i to najozbiljnije mislim, jer sam i sam sadio takvu sadnju ove jeseni. U suprotnom ako ostaje 4x4, onda radite klasičnu rezidbu bez provodnice, jer ćete na taj način dobiti bolji prinos, jer vreteno nema potencijala da rodi kao vaza nikad, koliko god stara sadnica bila, i to stoji bez obzira što sam ja pobornik guste sadnje. Mislim da bi u vašem slučaju mogli da režete na čepove,kao što sam i rekao, a kolega ubovićratko i objasnio u gornjem postu, i tu biste drastično popravili situaciju, ali vaše stablo više neće pustiti grane baš gde vi hoćete, pogotovu na manjim visinama tj. ispod već postojećih prvih grana. Varijanta da jednostavno presečete stablo na 80 - 90cm je svakako izvodljiva ali obavezno morate proveriti imate li neki izdanak na toj visini ili neki živi pupoljak iz kog bi izbila nova grana za produžnicu. Takođe mislim da bi to bilo lakše izvodljivo ako formirate stablo sa produžnicom (vreteno ili piramida) a ne na vazu. U tom slučaju vi sad prekraćujete stablo na 1cm iznad mesta gde hoćete tj. gde vidite da imate živi pupoljak. Ne treba seći višlje od tog mesta jer vam treba da ta grana krene pravo nagore. Ako pođubrite ta stabla sad KAN-om po recimo 200g, i za jedno mesec do dva ponovo istom količinom, vaše stablo će jako brzo da izgura tu produžnicu. S tim da ćete kad vidite da se obrazovala skinuti sav višak grana oko nje ( često hoće da potera i iz rezervnog pupoljka pa da potera 2 ili 3 produžnice i tu obavezno ostavite samo jednu, koja je najbolja i ide uzbrdo. Ta produžnica će za 2 meseca da izraste sasvim dovoljno i počeće u ovoj godini i da se grana, s tim što ćete zbog intenzivnijeg prirasta morati da rezidbu radite bar 2 puta u toku leta, ali to nije puno posla. Produžnica će imati sve zdrave i aktivne pupoljke i moći ćete da dobijete grane gde vi hoćete i moći ćete odmah da ih povijete puno lakše. Ovo je ukratko ono što bi odradio u ovoj godini i malo je radikalnija mera, ali ako vam rod nije bitan sigurno ćete lakše dobiti runu kakva Vam je potrebna, nego da se maltretirate i ispravljate krive drine sa trenutnim faktičkim stanjem. Ako je potrebno mogu da potražim neku sliku ili skicu kako bi se po fazama to odradilo.
 
Prvo, da se "opet" zahvalim svima na pruženim odgovorima i sugestijama...

Svakako da klasično vitko vreteno za koštičave voćke u ovom slučaju nije planirano, više je ideja uzgoja u obliku piramide ili sličinih modifikacija. Kasnija rezidba, rezidba u punom plodonošenju bi bila u skladu sa zahtjevom da se šljive beru i da stabla budu umjerene bujnosti.

S obzirom da se vočnjak obnavlja i da, bar za sada nema komercijalni karakter (možda kasnije i bude nekih viškova koji ostanu od prerade u rakiju ili džem) mislim da će biti "dovoljno" prostora da se isprave ove greške sa početka uzgoja...naravno, nekim od postupaka koje smo u prethodnih nekoliko postova svi zajedno naveli!

Hvala,
 
lepo je ovo,ali mislim da je bar za vecinu nas suvise komplikovano,treba mnogo vremena i znanja da se uradi ovako nesto i sto je zanimljivo u samom startu otklanja jace grane dok svi mi radimo suprotno,+ stubovi + cackalice,vise mi lici na zasad jabuke i kruske nego sljive,jos jednom akzem da se meni licno svidja ali definitivno ja ne umem da odradim ovako nesto pa nebih ni pokusavao,ovo je bas za guste sadnje 4x2 3.5x2 ili 3.5x2.5,coveku svaka cast na upornosti i istrajnosti
 
To je upravo ono o cemu je pisano. Gusta sadnja i vitko vreteno. Lepo izgleda ali zahteva kompletnu agrotehniku,pomotehniku, stubove, navodnjavanje trazi sve u fullu da bi se dobilo ono sto se ocekuje a to je krupan plod u prvoj klasi. Mozda u nekim krajevima nema jakih vetrova pa moze i bez stubova, kod mene recimo ne bi moglo...
Sljiva je na samom dnu sto se tice ekonomske isplativosti u vocarstvu, kome se isplati sav ovaj rad i ulaganja nek izvoli i neka mu je sa srecom :ppozdrav:
 
jbg sad gde je ravnica tu ima vetrova,gde nem vetrova njive su po brdima i sa velikim nagibima,kako ga okrenes moras da radis stubove. A i vala da imas visak vremena da rezes stalno po nesto sto semta,uvek je nesto visak
 
Nazad
Vrh