Podizanje višegodišnjih zasada

Slažem se sa tobom rosuljac, a i sa ocjenom rakije. :) Postoji li negdje gusti zasad dunje i da se neko sa tim ozbiljnije pozabavio?
 
O tome nemam informacija uglavnom je sade 4x3 i 4x4 po neki stariji i 5 x4 , sto po meni i nije gusta sadnja. Mada i kod dunje se moze ici mozda i 4x2 ali sve uz zavisnosti od podloge. No ako se ide na gustu sadnju na manje bujnim podlogama , kap po kap bi bio obavezan a tu se vec postavlja pitanje isplativosti svega toga



Naredni postovi prebačeni u: http://poljoinfo.com/showthread.php?3867-Dunja
 
Poslednja izmena od urednika:
@rosuljac. sto se tice sljive ja sam sadio lepoticu ,najbolju i rodnu(Sve ukupno 450 stabala) pre par godina u razmaku 4x4 sto je po meni gusto pogotovu za najbolju koja je izuzetno bujna po meni ta sadnja nije ni za lepoticu za rodnu je ok ,pretprosle godine sam sadio cimerovu ranu 700 stabala i cacanku ranu 100 u razmaku 4x4 i kajem se sto nisam sadio u razmaku 5x4, ali mi se tako uklapalo sa starim zasadom e sada to su moja zapazanja imoje misljenje
 
Meni rana i lepotica 5x3 i mislim da sam ga pogodio, ( vitko vreteno ) al ovde pricamo o dunji na slabije bujnoj podlozi ! Dunju sam iso 4x2 pa cemo videti nek krene da radja pa ako treba svako drugo vadim a rod na njemu ga je vec otplatio
 
uvek postoji alternativa dobro si smislio valjda ce biti ok nisam se susretao sa dunjom a stose tice sljive mozda bude i super:ppozdrav:
 
dalibor79, potpuno si u pravu da Najbolja nije za gustu sadnju, a za ove ostale se već ne slažem, ali poštujem tvoje mišljenje. Kad si ih već sadio na 4x4m, na koji ih način ubireš, bereš li ih ili ih treseš pa potkupljaš?
 
pozdrav.naravno da svi mi imamo svoj nacin rada i vidimo sta nam je najbolje sve berem sem rodne koju sam tresao do prosle godine(svu rodnu sam povadio davala je dobru rakiju ali nije mi se isplatila) zato sto su sve ostale konzumne i imama vec par godina dobro trziste.znaci samo branje u male gajbice prosle godine cena lepotice oko 35din, najbolja oko 40din dok je rodna isla od10 do 15 din .
Lepotica mi je ekstra radjala kako prve god. tako i do sada jedino prosle godine malo u cvetu bilo kise pa se slabije oprasila , rodna se opravdano tako i zove radja kao luda(nju predlazem ko hoce za rakiju nece se pokajati) ,sto se tice najbolje znala je i da mi prerodi tj,sledece godine da redukuje rod.ja sam misljenja orezivanje je ok.ali drvo po prirodi ako je veliko sve i da ga orezujes moras mu dati koliko toliko prostora konkretno mislim na sljivu i naravno da sve zavisi od sorte,neke su bujnije(njima dati prostora najbolja npr.) od ostalih i obrnuto, i nebih sljivu guso sadio to je moje misljenje i neko moje licno iskustvo kao vocara 10+ godina. nekazem da je to najbolje sto radim niti hocu nekoga da ubedim ali za mene ova sadnja 4x4 odlicna ili 5x3 mozda jos idealnija samo tako bi sadio sljivu.pozdrav :ppozdrav:
 
Zanima me na koje rastojanje da sadim tresnju burlat,magriva podloga,i koji uzgojni oblik da formiram,msm koji mi vi preporucujete i zasto?hvala unapred
 
Sadi na 5x4, formiraj piramidalnu krunu ili neku modifikaciju piramide. Magriva je dosta bujna podloga, te joj, logično, treba i više prostora za razvoj. Piramidalni oblik krune je prirodni oblik krune kod trešnje, najlakše se formira. To je to što imam da ti kažem. Koliku površinu sadiš?
 
Da nije 5x4 malo gusto? Iz iskustva mog ujaka koji ima dosta trešanja starijih od 10 godina, 6x5 je minimum. On doduše jeste forsirao vazu kao uzgojni oblik, ali ja kod kuće imam dve trešnje piramidalne krune na 5 metara razmaka i granama fali pola metra maksimum da se dodirnu...


Naredni postovi prebačeni u: Oblici i formiranje krošnje u voćarstvu
 
Poslednja izmena od urednika:
Oktopod, pa vjerovatno nikad nisu orezivane? Ja ću svoje na 4x4 ili čak 4x3, ali više eksperimentisanja radi.
 
Jesu orezivane, on misli nove što bude sadio da ide na 5 do 5.5 metara minimum, iz svog ličnog iskustva. Veruj mi išao je 6x5.5 metara i ima oko pola metra maksimum metar od kraja grana jedne do početka grana druge trešnje, a to složićeš se knap odnosno minimum.
 
U kojoj fazi treba sa jesenas posađenih voćaka poskidati sve sem gornje 3, 4 grančice koje će da nose krunu? Da li treba ostaviti preko leta sve da bi bilo više lisne mase ili odmah sad poskidati dok se otvaraju pupoljci?

Drugo pitanje, da li ostavljati bukvalno 3, 4 grančice na vrhu ili ipak neke koje su na većem odstojanju jedna od druge i nalaze se na suprotnim stranama debla?


Naredni post premešten u: http://poljoinfo.com/showthread.php?659-Krediti-subvencije-i-podsticajna-sredstva-za-vocare
 
Poslednja izmena od urednika:
citajuci vase poruke primetila sam da imate dosta iskustva sa visnjama,pa bih vas zamolila da mi odgovorite na par pitanja. ja imam 4.5 hektara zemlje u selu kraj oblacinskog jezera,rekli su mi da visnja dobro uspeva u tom kraju. moja zemlja nije radjena oko 20 godina,nista nije sadjeno,pa mi molim vas recite kada bih htela da sadim visnje koja bi procedura bila i dali je kasno da sada sadim u narednih nekoliko dana tj. da se zemlja izore i nasade visnje? hvala vam unapred

---------- Poruka napisana u 20:03 ---------- Prethodna poruka je at 20:02 ----------

 
Poslednja izmena:
Kasno ti je sad, možda i nije ali što je brzo to je i kuso :)

Poori sad jednobrazdnim plugom, onda na jesen opet, pa sadi. Ako oranje bude brdovito, pretrči tanjiračom.
 
Moja preporuka bi bila jesenja sadnja,a ako zemlja nije radjena 20 godina nemoj bas da razmisljas odma o sadnji vec o ciscenju parcele od korova pa onda o sadnji
 
Jeco
Ako to nije radjeno 20 godina tu ima posla za celo leto da se sredi, pocisti rastinje, izveze stajnjak, poore... spremi za sadnju pa eventualno na jesen da se zasadi.
2.5 ha visnje uopste nije mala povrsina, nikakve sanse nemas da to zasadis sada niti na brzinu, tu ideju apsolutno odbaci, a ako stvarno nameravas da to zasadis dobro isplaniraj sve.
Najpre obidji tu parcelu i vidi u kakvom je stanju, sta je sve poraslo za tih 20 godina, koliko posla tu ima da se sredi i sl.
Naravno sve je moguce srediti.
Pitanje da li Oblacinska visnja uspeva pored Oblacinskok jezera je suvisno. Po tvom kraju je ime dobila najpoznatija sorta (dobro, ne bas sorta ali da ne sitnicarimo sad) visnje u Srbiji a i malo sire.
Ako odlucis i ako ozbiljno pridjes tome uspeces sigurno.
Srecno
 
Ili je vec prava suma.
Ali da ne obeshrabrujemo Jecanails...mozda nismo dobro razumeli, mozda je ipak nekako obradjivano.
U svakom slucaju od sadnje ovih dana nema nista.
 
Nazad
Vrh