Zaštita šljive u cvetu

koliko dana traje stetnost posle prskanja kubikom?.ja nisam mogo u balone pa cu prskati posle precvetavanja sta da radim bio vetar u pm.nznm mozda sad pre toga posle ove kise, dok je jos u cvetu. :sjasi:
 
@Mišo šta te muči oko tih slika :sta:, imaš opciju ispod posta "Ubaci sliku" sve radiš kao i pre... :ppozdrav:

@jelnik mislim da je 7 dana... :ppozdrav:
 
kad smo već kod štetnosti, meni je voćnjak u dvorištu pa imam i luka, zelene salate i slično u redu između voćki, zanima me koliko je opasno svo ovo prskanje, da se ne trujem preko povrća, koliko dana ne sme da se jede ili može ali da se dobro opere?
 
Imao sam sličnu situaciju kao i ti @oktopod-e, mi smo to rešavali sa najlonom i ceradom, nije najbolje rešenje, ali bar sačuvaš povrće od otrova, pogotovo u ovom periodu kada se iz bašte jede i salata i mladi luk, a npr samo se šljiva prska 2 ili 3 puta, ja msm da je štetno, pogotovo u povrću. Mada komšija pored nas ima 5~6 plastenika, prskalica se ne gasi, a salata, spanać i ostalo povrće ide na kvantaš u Novom Sadu, pa možete da mislite koliko je tek to štetno ! :udri:
 
Svako prskanje, tj. svaka hemija je štetna. Ako je voće u bašti ne pršćite ga. Zeleniš ima svoju zaštitu, ali se zna koliko traje karenca tih sredstava.
 
A kolika je karenca ovih chorusa, kubika, mangokala..? Jel kad se kaže karenca, misli se na to, koliko dugo ne sme da se jede? :D
 
ljudi kako da prepoznam kada je faza precvetavanja na vocki,jel je to trenutak kada otpadne sav list sa cveta?
 
Ja sam tako shvatio kao ti, a inače i ja govorim "list" a pravilo je "latica" valjda, nekad me možda neko pogrešno razume
 
Da ne bi ja objašnjavao

khmkhm


Karenca nije samo period posle koga se mogu konzumirati plodovi tretiranih useva, tj do berbe.
Obzirom da je kod navedenih preparata za ovaj tretman ta karenca odredjena vremenom primene (cesto se moze i videti ta skracenica na pakovanjima OVP) tj od momenta kada se tipreparati primenjuju do momenta kad se mogu konzumirati prodje dug period pa je besmisleno navoditi duzinu karence i kod njih se moze govoriti o radnoj karenci, tj o vremenu koje je potrebno da protekne od primene do momenta kad se moze manipulisati tj dolaziti u kontakt sa tretiranim biljkama.
 
Bio bih ja malo oprezniji prilikom koristenja izraza kao sto je "Nigdje veze teza."

Covek na koga se pozivas jeste objasnio sta znaci karenca koja podrazumeva period koji je neophodan da prodje od tretiranja do upotrebe plodova, ali to nije jedina karenca i ako on nije pomenuo drugu ne znaci da druga ne postoji.

A sa khmkhm ....
Kad neko napise "da ne bih objasnjavao", to implicira da taj zna objasnjenje ali da trenutno nema volje, namere, vremena da objasnjava, a izgleda da u ovom slucaju i nije bas tako.

Rece da ako je karenca odredjena vremenom primene ljudima ostaje da po osecaju u vocnjake.
E tu stvarno nigde veze nema jer je radna karenca nesto drugo od one za koju ti mislis da je jedina i ona je cesto naglasena na pakovanjima.
Evo primera za poiminjani preparat, chorus

Radna karenca je 1 dan posle primene;

Dakle ne po osecaju vec po uputstvu sa etikete.
 
Dobar dan drugari, pozdrav svima koliko Vas ima
Ja sam pre dva dana prskao voće sa chorusom, i po uputstvu zaštitara iz apoteke sam stavljao 2gr/10l vode. Za meru mi je predložena ravna kafena kašica da iznosi 2grama.
Interesuje me dal je to po Vašem iskustvu dobra i mera, a i koncentracija.
 
Ovako sto se tice Kubika ima dve aktivne materije iprodion+karbendazim, karenca za kosticavo voce Iprodiona je 42 dana, karbendazima 15 dana, sto znaci za Kubik je karenca 42 dana. Kubik plus ima iprdion+Tiofanat, tiofanat karenca 15 dana, Kubik plus karenca 42 za kosticavo voce....
 
Dobar dan drugari, pozdrav svima koliko Vas ima
Ja sam pre dva dana prskao voće sa chorusom, i po uputstvu zaštitara iz apoteke sam stavljao 2gr/10l vode. Za meru mi je predložena ravna kafena kašica da iznosi 2grama.
Interesuje me dal je to po Vašem iskustvu dobra i mera, a i koncentracija.


zavisi kolika je kasicica :))) nista bez digitalne vage... ali u svakom skucaju to je to 2g/10l vode, mislim da si mogao samo vise da dodas nego li manje, jedino da nije neka bas mini kasicica....
 
Pa i ta sa kašičicom je na mestu, otvorim fioku 6-7 kašičica sve različite, uzeo sam neku srednju pa po njoj. A stavljao sam po dve na 16l vode, takva mi neka leđna prskalica. Pre su te digitalne vagice bile izuzetno skupe, kakva je situacija danas, jel ima neka ponuda prihvatljiva za Nas van EU :haha:?
U svakom slučaju hvala na odgovoru.
 
E bilo je u jednoj temi pretrazi, neko od kolega je kupio kod kineza povoljno digitalna vaga... u marketima sma gledao vage Weg oko 15-20e, gorenje oko 25e digitalne tako su cene kod mene....
 
Nazad
Vrh