Zaštita šljive u cvetu

koliko je meni poznato samo pehar nije stetan za pcele sve ostalo sto je trenutno u upotrebi (naravno i kubik ;-) ) sadrze u sebi stetne sastojke koji nisu bas pogodni za pcele pa bi trebalo da se obrati paznja kada se prska na vreme prskanja koje bi trebalo da se obavi u kasnim popodnevnim satima kad su pcele manje aktivne ili da se pcelari obaveste o prskanju a da ne pominjem koliko bi bilo kontra produktivno koristiti neki insekticid dok je god cvet interesantan pcelama, uostalom i duznost je vocara da obavesti okolne pcelare. ovo sto se tice stetnosti za pcele voleo bih da znam i sam ima li jos koji preparat koji bi bio pogodan a da nije stetan za pcele.

Svi su štetni u većoj ili manjoj mjeri.
Nije ovdje u pitanju samo štetnost za naše male prijatelje, već je štetnost što hemikalije unose putem polena i nektara u košnice. Samim tim sutra čovjek to isto konzumira. Krećem od sebe. Zato strogo izbjegavam prskanje u totalnom cvijetanju.
U krajnjem slučaju, ni prorijeđen rod nije toliko štetan (zbog krupnoće ploda), koliko da se ugroze pčele koje igraju veliku ulogu u oprašivanju, a i očuvanje njihove brojnosti i zdravlja rezultuje na komercijalnu isplativost pčelarenja.

Tako je niko ne tvrdi 100% da nije stetan po oprasivace, nego je manje stetan u poredjenju sa klasicnim insekticidima recimo, nema sta da se tu mudruje svi oni spadaju u grupu otrova III.

Od insekticida znam samo za Calypso SC 480 od Bayera da nije otrovan za oprasivace, tj. u deklaraciji stoji ovako "Calypso SC 480 nije otrovan za pcele i bumbare" jest da je skup pa verovatno to i donekle i opravdava cenu, ali ja to uvek radim pred vece u smiraj dana sto je sigurno sigurno...

Voćari da li ste prskali šljivu u fazi belih balona ? Danas sam planirao, ali vetar ne da duva, nego razbija, nisam mogao čak ni totalnim herbicidom da poprskam :(....

Pozdrav svima!
Prekjuče sam hteo, ali je blagi vetrić duvao...aj reko danas ću da prskam
Kad ono cvrccc,,,vetar je duvao ko lud, i ništa od prskanja!
Pomereno za sutra ako bog dozvoli lepše vreme...
Već ima 10-20%cvetova...al nema veze, samo da nema kiše...
Živi bili...
Pozdrav Joe!

Ja sam zavrsio pre neki dan, danas obisao sljivik, i danas je bilo otvoreno oko 70-80% cvetova, hvala bogu javaljaju lepo bez kise narednih 4-5 dana i toplo vreme... pcele rade posao pravo vocnjak je pun pcela... danas sam uzivao i odmarao u vocnjaku, behar je beo da mu ni krec nije ravan...

Ja sam zavrsio pre neki dan, danas obisao sljivik, i danas je bilo otvoreno oko 70-80% cvetova, hvala bogu javaljaju lepo bez kise narednih 4-5 dana i toplo vreme... pcele rade posao pravo vocnjak je pun pcela... danas sam uzivao i odmarao u vocnjaku, behar je beo da mu ni krec nije ravan...

Ništa lepše od toga...miris polena i zujanje pčela...
pravi užitak...
živ bio...

:bravo:Ljudi ja nisam bio tu par dana kad sam se vratio na ranke 80% cvetova otvoreno iznenadilo me.dal da prskam kubikom ima li vajde,sta preporucujete?

Znaci predlazes da prskam ....posto sam uvek u balonu kad su prskao nadam se da sad nisam zakasnio.samo da stane ovaj vetar pici ko lud.

Oprskaj nije kasno jos, obicno je prvo prksanje u fazi balona i drugo u punom cvetanju ako ima potrebe, ako su kise i ako je duze cvetanje od 5 dana

Ni danas ništa od prskanja šljive prskanje u fazi belih balona nije moglo biti izvedeno :udri:, ostaje pun cvet i precvetavanje... ::spreman na sve::

Ma oprskat ce se, bitno je da nema kise i mraza, da oprasivanje i zametanje plodova ide kako treba da polen dobro klija a ostalo ce sve biti ok.

ni danas nista od prskanja vetar duva jedva sam dvadesetak oprsko.kazu sutra ujutru manji mraz a u utorak kisa jbg.e ljudi samo da pitam jel zna neko koliko traje stetnost za pcele od kubik plusa? par dana a? :pcelac:: ::samo bes::

Manja kiša ništa ne škodi oprašivanju, doduše i povećava lučenje nektara u cvijetu. Samo da se ne okiša par dana i ne padne temperatura i godina će biti odlična.

Nazad
Vrh