Nikad ovako !

@sinisa1979
Ma to je 7kj, lakse mi je odaljiti, nego dva useva da sejem tu. Ne znam ni da li se prskaju istim specijama, i u isto vreme. Posle mi je i to zezanje, a ne patim od metar i po godisnje.
I kod mene ima jedan gazda, seje navigacijom kukuruze i soju tacno po medji, pa mene jos vise odgura u moju njivu. Trenutno mu je zito posejano pola metra u mojoj soji, prskao ga svim i svacim, ali nisam ga unistio. Pocecu da pravim razore od pola metra izmedju nas.
 
Ко се помери нека рачуна да је то парче изгубио, посејаће комшија. Нема мере више, негде су и путеве поорали. А лепо се видело сад кад су враћали у реституцију колике су парцеле.
Kako misliš izgubio? Zauvek? Kako da ne. Neka poseje u moje, neće dobiti ništa sa tim. Kukuruz i suncokret padaju svakako i niko ga neće ovrć. Čemu onda moje pomeranje? Džaba se troši seme.
---------------------------
Milovanoviću, ne prska se istim špecijama.... to jeste malo problem. Ali ako nemaš problem sa pomeranjem, onda nema brige.
 
Kod nas od uvek postoje cuvene medje, to je slobodan prostor izmedju dve parcele od pola metra, tu raste korov, po nekad se okrci i pokosi ali ulaska u tudje nema.

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
 
Kod nas se izmedju parcela ostavljaju prilikom oranja skladovi nekih 10-15 cm, tako da nema ulazenja izmedju njiva, celom duzinom se tacno zna granica.

Послато са SM-A025G помоћу Тапатока
Тако је исто и у Пољској другар вози тамо камион. Каже ми друже нема улажења један другом у њиву и сваки ћошак омеђен каменом 30х30, и око 40цм висине офарбан у жуто и пише парцели бр на њему. По мени до скоро сам мислио да је тај склад глупост али у последње време све ми се више свиђа такав начин размеђавања. Ја са својим комшилуком немам проблема код нас је неко, неписано правило бар 35цм од међе. И ако се сеју пролећне културе онај који први посеје припреми бар метар у комшијском преко међе и остави маркире комшији.
 
Kod mene obrnuto,komsija ako seje prvi pa stavi ili tacno na medju red ili bar malo na moju stranu

Sent from my 2107113SG using Tapatalk
 
Kod nas su nekada ostavljani skladevi, kamenje se čuvalo, medja se čuvala, putevi se čuvali...sad vise mema skladeva, kamenje uglavnom izorano, putevi sve losiji...
Odoravanja od komsija nema ili jako malo ali putevi se sve vise odoravaju...negde su se sveli da jedva kombajn prodje
 
Kod nas ne postoje međe kao takve. Iskreno ne bih ni želeo da postoje. Uvek će nekome rasti korov (ambrozija npr) a alergija je gadna stvar. Nemam ništa protiv ni ako sam ja npr pogrešio pri setvi pa se previše pomerio, neka poseje komšija u moje. Ionako manje više svi preklapamo kad bacamo veštak. A i bolje nego da korov raste.
Ove godine imam slučaj da se jedan komšija pomerio za red kukuruza na nekih 250-300m dužine a imam i jednog koji se pomerio između jedan i tri reda na sličnoj duži (da sam ranije video popunio bih tu prazninu). Biće korova a taman sam jesenas očistio totalom. A imam i majstora koji je nabio red suncokreta u moj red kukuruza a pred kraj njive se odbio za otprilike metar. Sreća je što ćemo verovatno svi na toj strani sejati pšenicu ili ječam pa će se valjda suzbiti sirak. Inače gledam da svima ostavim markir ali džaba, tj uzalud. Ne kontaju ljudi ili ne vide. Nzm.
Sapatniče, tih problema nema. Seju navigacijom do panja i preko panja ali kažem nije problem. Sve se to može korigovati. I onaj komšija što sam pisao da je posejao dva reda kukuruza u moju njivu, nije to uradio namerno. Kada je video pravac odmah me zvao i rekao poništi spremačem. Nisam hteo. Možda se i meni desi pa ćemo biti 1-1. A što se tiče puteva. Po meni je uvek bolje suziti put i održavati ga čistim i ravnim ispred svoje njive pa ako dođe do mimoilaženja, zna se dokle je put (čuvamo panjeve i obeležavamo ih) pomeriš se do toga bez obzira jel posejano ili ne i svima dobro. Nema šta da se buni onaj koji je ušao u put a neko mu pogazi usev.
 
Razumno rezonuješ i smatraš, ali u praksi je čista otimačina, ko će kome više...
Ima i koji se javno hvale koliko njiva imaju, pa puta toliko redova u komšijskom ili na ivici granice, pa ti računaj koliko još tu dobije površine... 😶
Dobio motkom po glavi prokletoj i alavoj dabogda...
 
То смо другар и ја констатовали код нас баш ти велики свугде где могу ред, два у туђе па кад помножиш са парцелама колико имају дође се ту до лепе површина на туђој грбачи. Али такве ствари се санкционишу одма то се не чека или шпартачем посећи ред или кад се припрема поништити и сејеш у своје.
 
Evo kako to ovde otprilike izgleda ,medje, ako neko nije vidio.
Ima prednosti a i mana

XXaKzlJ.jpg
 
To je ekstra. Malo se poprska ili šta već ta trava i bude čist račun duga ljubav.
Evo kako to kod nas izgleda, nezna se ko pije a ko plaća.
Ovde se vidi kako je sve ispomerano,
767c74320436a02d7299f2d6209c0a6f.jpg

Najgore što kod nas nije rađena komasacija pa su parcele poprilično sitne, prosek je nekih 2-2,5kj parcela.
Recimo meni se nekih 50kj nalazi u 30 parcelica. Tu obavezno ode 2 krajnja reda po parceli (a bude i više) što zbog komšijine hemije, oranja, špartanja itd.... puta 30 parcelica =60 redova. Što mu dođe oko 3kj gubitka.... u najboljem slučaju!

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
 
Nema ovoga kod nas... Kod nas su i neki putevi razorani kompletno, uz izgovor da ne raste trava jer eto niko ga ne koristi. Pa kako da ga koristim kada ne znam tačno gde je? Zato sad idem sa jedne na drugu njivu okolo naokolo.
Mislim da nemamo toliko gladnih da seju u tuđe red,dva pa još i da se hvale. Niti velikih niti malih.
------------------
Kod nas se otimaju za kompletnu parcelu. Red dva nije ništa....
 
Momo (y)
To je za našu geografsku širinu i dužinu najbolje rešenje...
Nema prelaska u tuđe, jedino da bude toliko bezkarakteran da namerno uzore "među"...
Ali, onda je sasvim jasno šta ga sleduje...🤕
Kod mene sam, prema jednom od komšija, morao stalno da orem ka sebi, i tako napravim kanal, dubok razor između parcela...
Žalio se i svađao, nisam popustio, Zakon ne predviđa konstantno "naoravanje", kao kršenje bilo kog Propisa... :LOL:
Prema drugom komšiji je kako Bog zapoveda... 🍻
 
A vidi ovog bezobraznika !!!
Orao baštu i svojim traktorom udario na moju kapiju !!!
Put ore i smeje se polupijan iz kabine !!!
Nisam hteo da ga vadim napolje i mlatim, reč je o dedi od 70 i kusur godina (I MALO MU ZEMLJE ), već sam prvo isterao traktor, pa jedan i drugi auto i poređao ih na put pa nek' udara...
Jedva se provukao da ode kući, ja nakačio drljaču, pa spremio do granice...
P.S. Kupio sam tanjiraču i video je, ove godine je lepo uzorao, pazeći da ne ore i put i posadio je kukuruz, tik uz put...
 
Najači slučaj ovde kod nas:
Drugar na jednoj njivi pored imao parlog (isto nečija njiva), pa polako svake godine brazdu-2 odore. A sa druge strane parloga čovek radio isto to. Posle nekoliko godina parlog nestao, a evo drugar i onaj komšija sa druge strane parloga se posvađali oko međe...

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
 
Nazad
Vrh