Navodnjavanje

Ма без проблема влага избија на површину само треба пустити да дуже налива што каже Аркадије.
 
Ko radi projekte i izvođenje za takvu vrstu navodnjavanja?Reče mi drugar da je našao neku firmu na sajmu i da će mu uraditi projekat.
 
Ma znam,zato i kažem da je zbog većeg uloga taj sistem interesantniji onim koji su na početku radnog vijeka
 
Jedan sin u Austriji a drugi je trenutno samnom. Valjda će ovaj mlađi ostati samnom, završio je fakultet pa bi mogao raditi ratarstvo, ima sve što mu je potrebno i sve je novo. Mislim da bih mogao sam postaviti sistem Subrigacija, nije to neki bauk. Samo me muči što mi je rođak odustao od tog sistema, kao navodno voda ima kamenca, tvrda je, pa bi mogao biti problem sa kapaljkama. Znam da ova iz zemlje jeste tvrda i ima kamenca ali ja u plastenicima za jednu sezonu nemam nikakav problem sa kapaljkama. Ova druga voda što je iz cjevovoda je iz kanala a u kanal dolazi iz Drine, pa neznam kakva je tvrdoća Drinska voda.
 
Sve se mora ispitati što se tiče Podzemnog navodnjavanja. Rođak mi sad ubija volju, kaže da svi koji imaju tofone prodaju ih ali nezna pravi razlog prodaje.
 
Sve se mora ispitati što se tiče Podzemnog navodnjavanja. Rođak mi sad ubija volju, kaže da svi koji imaju tofone prodaju ih ali nezna pravi razlog prodaje.
Не продају баш сви,ми смо заменили фи75 за фи 100/400м. Људи се највише разочарају јер мисле да је то чаробни штап кад је напољу 10 дана 40 степени и да ће уз помоћ тифона да спаси све. То тешко. И друго цена горива и трошак није занемарљив.
 
Čuo sam neke priče da sa sa tifonom na velikim vrućinama skuva kukuruz. Moje je neko mišljenje da bi to trebalo zaljevati prije nego nastupe velike vrućine ili koristiti hladnije dane.
 
Кад су велике врућине залива се ноћу. Тифон је или генерално наводњавање више средство за повећан принос, и евенутално да спаси у периодима без кише уз нормалне температуре. Када је месец дана 40 и преко 40 ту помоћи велике нема.
 
Negdje sam pročitao da na ekstremnim sušama navodnjavanje može da poveća prinos kukuruza i do 150 %. Moja je zemlja takva da na ekstremnim sušama ima prinos 4 do 5 t/ha, a na kišnim godinama do 12 t/ha. Pa donosim zaključak da bi možda sa navodnjavanjem mogao u prosjeku povećati prinos za duplo u sušnim godinama, ili se varam.
 
Meni su u firmi koji zastupaju Izraelce uradili kompletan projekat besplatno. Sva specifikacina opreme je bila tu i kako bi sistem na parceli izgledao. Znam samo da pored dela gde ja sva oprema za rad treba da se postavi jedan rezervoar od 3 kubika gde se dovodi voda i tu dodaju odredjene stvari kako bi se voda stabilizovala. I posle se pusta kroz sistem. Naravno ima i kada se sistem cisti posebnom hemijom tako da nema zapusavanja. Ali opet kazem da je prednost ovog sistema ta da se s njim odrzava vlaznost zemljista a onda treba i manje vode i manje utrosene energije. I naravno nece kukuruz da trpi kao kada se zaliva po najvecem suncu tifonom.
 
Kod mene trake u plasteniku imaju godišnje oko 250 radni sati i za to vrijeme nema problema sa kamencom.
 
Nazad
Vrh