Preporuči film

"Дунуло" ми је да најзад гледам "Сенке над Балканом" и ево сад "бинџујем" први сезону и мање-више интересантна серија са мноштвом интересантних ликова, ал' што ми иде на... ону ствар траљаво одрађен посао реквизитера, то је невероватно: у 1928. година Мустафа Голубић потеже савремену револверчину, на прву, личи ми на "Смит Весона" 686, док је у СССР-у, носу униформу са "службеном" шубаром-ушанком која изгледа као комедија, по Београду пељају "Мерцедесе", у металик бојама, који су се појавили деценију касније, стоје испред неке оронуле кућице покривене црепом "Тозе Марковића", оним модерним 993 са два ребра... У свакој од до сада одгледаних седам епизода прве сезоне, на сваких десетак минута у кадру се појави неке такве грешке које је било лако избећи, али не - код нас мора тако. :(
 
Сцене на отвореном је тешко довести у стање пре 100 година. Све што је снимано у затвореном је одрађено врхунски. Стилски намештај и костимографија.


Сви мисле да је мени лако, не дај боже да им је овако.
 
Ако неко воли "вајб" шездесетих и седамдесетих година и све оне трке у свемиру, могу да препоручим серију "For all mankind". Описују је као серију алтернативне историје, али се то односи само на основну премису сериује - да први човек на Месецу није био Нил Армстронг, већ Алексеј Леонов (који је иначе остао запамћен као први човек у отвореном свемиру), док је све остало онако како је било - нема летећих аутомобила, да су Немци победили у рату, да су слетели ванземаљци и слично.

Тренутно се приказује друга сезона, а у првој су обрадили ту америчку фрустрацију што су их Совјети претекли на Месецу, па убрзо што су послали и жену на Месец, па посао да и они пошаљу човека на месец, окупљање и тренинг групе жена од које ће учествовати у свемирском програму, налажење воде на Месецу, као потенцијалног извора горива за даље летове, формирање сталне базе на Месецу и којекавим ванредним ситуацијама које су астронаути имали и како се то одражавало на њих и њихове породице на Земљи.

Из трејлера за другу сезону видео сам да се ствари компликују и изгледа да ће бити пушкарања на Месецу, па ћемо да видимо како ће то да се заврши.

Ово је нешто као трејлер прве сезоне.


Док то не дочекам, најзад сам одгледао серију "Чернобиљ" и после свега, не капирам због чега је био сав онај "хајп" у време и непосредно после емитовања серије. Да, јасно је да су улупали доста пара у серију и уз помоћ локалаца направили добар посао са реквизитима, али остало је типично стереотипно америчко гледање на Совјетски Савез, са лабавим везивањем за догађаје и баш... "необичним" приказивањем тих догађаја.

У више наврата током сваке епизоде ми је то личило на оно што можете да видите у лошим хорорима, кад лик реагује супротно свакој логици и осећајем за самоодржање, па сам улети у уста звери.

Од када ми је постао доступан Интернет и све се добије на пар кликова, с времена на време сам тражио којекакве информације о томе шта се догодило у Чернобиљу и до сада, из бројних сведочења учесника и којекакве документације у слободном доступу, стекао неку представу шта се догодило.

Aли што је ништа мање битно за мој лош утисак у серији, је и то што, барем по мом мишљењу, је што аутори, и поред хваљења да су имали стручне консултанте, не могу да потрефе банално како су се људи обраћали једни другима у то доба, али и раније и дан данас. Нису знали или нису хтели да реално прикажу ни неке свакодневне обичаје и начин понашања људи, већ су то чинили веома тенденциозно, да заокруже ону слику коју су чинили "ситним кривљењем" тока догађаја и њених актера. Аутори серије су то чинили чак и са сценографијом.

После гледања серије и много детаља који су ми боли очи, потражио сам изворе који говоре о неким догађајима у серији који су ми боли очи, а после су сами испливавали и многи други детаљи и... не баш детаљи.

Серија почиње са снимањем Легасова на касете оне контемплације на тему "Која је цена лажи?" (који је и некакав поднаслов серије), која је у ствари и сама лаж, јер су записи са тих касета, намењених неком новинару, нису били тајни ни у оно време, а данас су доступни на Интернету. Потом се Легасов обесио у стану, иако је у реалности човек скончао са собом у сопственој кући ван града (ипак је био академик и довољно ситуиран; а интересантно је да аутори серије просто изоставили да је био породични човек, са супругом и ћерком).

Има у серији и глупа сцена са Дјатловим и ономе што се догађало непосредно пре експлозије реактора. Осим којекаквих нелогичности (управо типа оних у лошим хорор филмовима које сам поменуо), невероватно је да људи који раде у контролној соби реактора, којих је у читавом СССР-у укупно било тек толико да попуне омању биоскопску салу, значи техничка елита, образовани само тако, буде третирана као гомила тупаџија. Тај Дјатлов је могао да буде намћор, али му остали не би дозволили да буде кулов, каквим је приказан у серији.

Па кад ошине реактор (па куља данима црн дим к'о да је рафинерија упаљена) и дођу ватрогасци и настрадају од радијације, однесу их у болницу, а доктори у серији не капирају да су опекотине од радијације (!!!). На капирају то у тзв. моно-граду, граду насталом на голој пољани само и искључиво за потребе градње, функционисања и одржавања једног важног објекта, какав је овде атомски реактор. Сатима доктори не капирају шта би могао да буде проблем са ватрогасцима довезеним после интервенције кога су имали због инцидента на атомској централи. Шта ли су мислили, да су ови гасили сеник, па да дођу до њега, провлачили кроз коприву и ожарили!?

Па оне смешна сцена када Легасов и Шчербина лете хеликоптером после састанка са Горбачовим и саветом министара, од Москве до Припјата, града у коме је атомска централа. На страну што је између Москве и централе неких 800 километара и што је толики лет хеликоптером таљигање преко сваке мере, ал' дијалог током пута, када Шчербина тражи од Легасова (који је иначе хемичар, а не стручњак за реакторе) да му објасни како ради ради, или ће да нареди војницима да га избаце из хеликоптера у лету. Стварно тако нешто има лаксативно дејство на човека!

Или она сцена.... ма не само сцена, већ и све што се тиче оних рудара и Туле (који нису били једини, већ ми се чини да су били ангажовани и рудари из Донбаса, који је и ближе Чернобилу од Туле). Дође пред рударе млађани нафракани министар за угаљ (не знам како да се прецизније преведе та функција) са све наоружаном пратњом и ја сам очекивао да ће да седне на барску столицу, запали томпус, сркне вискић и исприча им неки виц о часној сестри, пијанцу и пудлици, какве је причао ирски комичар Дејв Ален, јер тип који глуми министра заиста личи на овог Ирца. А истина је да је прави министар тада имао преко педесет година и да је и сам почео као рудар и да је изгледао много озбиљније од овог фићфирића из серије. Уз то, реални министар није ни ишао у Тулу да се обрати рударима, већ је био сво време са њима у Чернобиљу.

А оно циркање водке на сваком кораку к'о да је вода је карикатурално. На страну што Руси које ја знам не могу да смисле врућу водку и да је пију без киселих краставаца или неке сличне закуске, већ је у то време у СССР-у Горбачов покренуо обимну кампању за трезвеност (због кога су га прозвали "Минераљниј", од минерална вода), па водку није било лако наћи ни да ти је трабало за неку прославу, а не да је достављају у гајбама на месту атомског инцидента. А у серији пију сви и то много, почевши од легасова и Шчербине, преко оних прематорелих и зараслих регрута више налик латиноамеричким герилцима, него совјетским војницима који изловаљавају којекакве живуљке после евакуације људи, па до оне тројице који су у оним скафандерима ишли у подрум да отварају/затварају оне вентиле, којима после изласка не ураде ону деактивацију, оно поливање којекаквим хемикалијама какво раде "абехајци", већ им тутну у руке по флашу водке.

Немам воље да помињем којекакве **greška и нелогичности у ономе приказаном у серији и извртање чињеница од тим догађајима, које сам могао и сам да приметим, јер би ово пискарање отишло у недоглед.

Глумци у серији су са своје стране дали све од себе да представе ликове онако како су аутори то тражили (највише ми се допада Стелан Скарсгард, који глуми Шчербину, који се током серије од надобудног дркоша трансформише у људину), али шта вреди кад им је сценрарио био баш лош и показује да и поред тога што је СССР благопочивши већ тридесет година, и даље постоји много оних који имају жељу да се боре против њега.
 
Из трејлера за другу сезону видео сам да се ствари компликују и изгледа да ће бити пушкарања на Месецу, па ћемо да видимо како ће то да се заврши.
To bi bilo zanimljivo videti kako će da obrade. Bez otpora vazduha i sa 7 puta manjom gravitacijom mislim da bi metak na mesecu leto daleko iza horizonta. Takodje ako koriste oržije koje malo jače trza mislim da bi to bacilo ovog koj puca 10tak metara nazat.
Од када ми је постао доступан Интернет и све се добије на пар кликова, с времена на време сам тражио којекакве информације о томе шта се догодило у Чернобиљу и до сада, из бројних сведочења учесника и којекакве документације у слободном доступу, стекао неку представу шта се догодило.
Šta se desilo u Černobilju druže Zorge?
 
И ја чекам да видим како ће те М-16 са мат хром финишем, које сам видео у рукама астронаута у трејлеру за другу сезону, да функционишу на површини Месеца. До сада, у првој сезони су били такви, да све изгледа уверљиво, а за другу - ће видимо.

А шта се догодило у Чернобиљу? Акали реактор испробавајући могуће варијанте деловања у случају аварије са одређеним параметрима, па прегрејали машину и притисак им истер'о на 'ладњак. Да га нису акали, радио би им реактор до данашњег дана, баш као што су остала три изграђена реактора радила док их нису погасили: број 1 због договора Украјинаца са међународном агенцијом за атомску енергију, број 2 после неког пожара нису сматрали за оправдано да поправљају, а број 3 су утулили 2000-те. Број 4 је так који је окин'о, а број 5 и број 6 нису завршили, баш као и још неколико централа по читавом СССР-у, и то не због новаца, јер су РБМК реактори било довољно јефтини реактори, већ изгледа највише због одијума у народу после те чернобиљске катастрофе.
 
Она наша мала, Милена Радуловић, игра главну улогу у руском хорору "Кољска ултрадубка бушотина" (јбт. и сам наслов је хорор)


Ал' не 'ватајте залет, филм није неки - просто хорор Б предукције.
 
Par predloga od mene Greyhound, Tom Henks ponovo kapetan samo je sada ratni brod u 2. sv ratu i jedan odlican triler-horor A cure for wellness.
 
Bolesna... Ali dobra..
Sva glupost kapitlaizma prikazana. Nažalost sve se previše vrti oko novca...
 
Sto da je zabrane, ja taman hteo da uplatim mesec na netflixu da gledam.
 
Kada je odgledaš shvatićeš.Početak je dosadan ali posle kreće rasplet.Odgledao sam sezonu u dahu.
Kod gledanja akcenat staviti na medjuljudske odnose i posmatrati kako ljudski mozak reaguje

na opasnost kada ste sami a kako kada ste u grupi ( krdu ) .

Naravno ima i naivnih scena ali to ne kvari ukupan utisak o seriji koja je odlicna .

Sve epizode sa prevodom se mogu pogledati ovde https://www.filmoviplex.com/sa-prevodom/38785-squid-game-2021.html

Ako ovo nije u suprotnosti sa pravilima foruma lepo bi bilo da se nastavi ovakva praksa da se uz predlog okaci

i adresa filma - serije ( da ne lutamo dok trazimo )
 
Ja gledao Tomu u bioskopu, bas dobar film. Moze da pricaju i misle sta hoce o Bjelogrlicu ali kad se prihvati neceg to stvarno bude vrhunski.
 
Nazad
Vrh