Gastronomija I kulinarske đakonije

Moram priznati da nisam razumeo šta je bačka mast, ili ne znam za tu foru..
 
Uuu majku mu, stvarno piše, nikad ja to ne bi primetio.. Ej svašta vi vidite, sunce li vam vaše 😁
 
Nisam ti ja neki stručnjak, al hoću da naučim pa stalno vežbam...
Nisam probavao da iskopam rupu u zemlji u kojoj se zapali vatra, i onda se ta žar razgrne pa stavi sač I zatrpa. Ovaj sistem sa limenim mi najviše odgovara jer lakše kontrolišem žar, malo odole i malo odgore i dodajem po malo, a mogu i da ga odklopim i proverim situaciju, da li sam preterao sa žarom, da li treba dodati vode, ili još bolje belog vina i slično..
Oko stavljanja mesa i povrća nema neke nauke, staviš šta ti padne pamet, i sezonski šta je u ponudi, možeš se igrati sa začinima i ne moraš, so i biber su dovoljni, po ukusu ja volim lovor i ruzmarin, pogotovo ruzmarin odlično ide sa jagnjetinom,. staviš masti, poređaš meso i povrće, malo vode, pred kraj malo vina i udri brigu na veselje, sve ostalo je mašti na volju..
 
Tomislav n iz svog skromnog iskustva preporučujem zemljani glazirani sač zbog samog ukusa kuvanog mesa i povrća.
Biber ne stavljam u sač jer hoće posle da ide na gušu, so i ništa više.
 
Kolega jel moze neki predlog kakav sac kupiti(limeni, tucani, tucani emajlirani..) i kako spremiti hranu u njemu,koliko zara kada... Svidjaju mi se ove djakonije pa bih probao da pravim
Koji god da kupiš nećeš da pogrešiš,e već izmedju zemljanog i limenog ima razlike u ukusu,ja od kad sam uzeo zemljani u Zlakusi tučani ni ne znam gde je,jer jednostavno ukusi ne mogu da se uporede.A i u zemljanom može i kupus da se sprema



A i nije ni nesto skup bio,oko 3000,samo kad se kupuje u Zlakusi ne uzimaš pored puta već malo zadješ i kupiš direktno gde prave izadje jeftinije.
 
Ma meni je lako kupiti taj zemljani u Zlakusi, ali sam kontao da bi tučani isto trebao dati dobar ukus radi masivnosti.
Takođe, gusani je mnogo otporniji na lomljenje..Bio sam prisutan jednoj 'korporativnoj' žurci kada je pred kraj zemljani lonac napukao i skoro kuvan kupus počeo cureti. Moralo se onda brzo podeliti učesnicima, niko se nije žalio što nije kuvano do kraja..:osmeh:
Ok, onda uzimam zemljani/glineni ako je ukus značajno bolji.
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh