Trimeri

Nedavno sam video Stihl profi uprtače, koji navodno koštaju preko 100€. Upareni sa profi mašinom fs460..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
 
Ma cijene su otišle puno previše gore. Do prije par godina najskuplji Husqvarnini bili 60€. Sad isti 100€. Balance 35 koje imam za 235 sad koštaju 50€.
Bezobrazno skupo. Pa ne košta šivanje materijal komplet više od 20 €.
Ma uzeo neki dan Husqvarnu 165 R. Mašina je zvijer stara. Puca od snage. Samo je i teška dobro pa gledam neke solidne uprtače za nju. S nekom razumnom cijenom.
 
Dok sam imao Husq 244rx koristio sam neke stare profi stihl. Mislim da Villager nema uprtače za 165. Možda nebi bilo glupo pokušati prepraviti neku padobransku ili planinarsku varijantu.
Zar 165 nije šumski čistač? Pošto mu je kratka cev kako midliš da radiš travu sa njim ili si planirao isključivo šikaru?

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
 
Jest šumski čistač. Ipak mu je cijev fi 40 mm. A dužina cijevi je čini mi se 150 cm. A namjena mu je za tešku i visoku travu. Probana u travi preko 1m visine sa silk glavom. Idene staje nitimu padaju obrtaji. A naravno glavna namjena mu je za čišćenje šikare.
A mislim da bi mogli bilo koji bolji univezalni. Sad sam je koristio sa uprtačim od 235. Samo je problem što ih moram štelovati. Jer kako radim s jednim pa nekad s drugim. Kutovi nisu isti pa moram dizati ili suštati dio kuku za kačenje
Mašina je stara mislim 30+ godina na motoru sve orginal cilindar. Kompresija mu odlična. Jedino mu je bilo problema s polugicom gasa , okrećala se oko osovinice. Promjenio sam i donji ležaj na glavi. To je bio malo zahtjevni posao kad nemaš odgovarajući alat. Ali zamjenuo sam ga. I hauba mu nije orginal nego od nekog jonserda uklopljena.
 
Ne znam da li u BIH ima uvoznik Oleo Maca. Ja imam njihov profi trimer 745 i uz njega ide i profi oprtac. Vremenom mi je dotrajao i pronadjem da imaju u ponudi kod uvoznika u Beogradu novi koji kosta 5000 din. Narucio sam ga i zaista je identican kao originalni, odlican je.
 
Ima, čini mi se neka firma u Sarajevu je generalni uvoznik. Samo to kod nas ide sve sporo. Uzet ću što bude dostupno ovih dana. Da je koliko toliko dobrog kvaliteta.
 
Данас сам спржио три литре мешавине. Трава висока понегде јака понегде као кроз сир. Не осећам ништа а и сутра ћу скоро толико. Остало око половине воћњака.
Данас завршио воћњак. 42 ара. Потрошио још 2.3 литара мешавине.
Нисам сигуран како ћу ујутру да устанем али о томе ћу сутра :). Сад пијем пиво и уживам.
Планирао сам да косим у јуну али због ових киша је трава кренула а и дошле су дивље свиње па ако ништа друго направио сам ледину. Ваљда ће се осећати мање сигурно када нема траве.
Генерално се трава мења како године пролазе. Првих две године је био само дивљи сирак а сада га уопште нема. Сада тренутно има највише дивље грахорице и неке зељасте траве са широким листовима која расте у висину. Грахорице је добра јер прихрањује земљу а ова друга ме баш нервира. Ако се не коси порасте у висину и стабљика јој одевени па не може да се покоси.
Појавила се и дивља детелина и њу не косим него је заобилазим и пуштам да се размножава.
Велика ми је инвестиција да посејем детелину између редова воћа а било би баш идеално.
Има и неке ситне траве која је као тепих са малим цветићима. Ако ништа друго пчеле имају где да слете и да нађу полена и нектара.
 
Može li neko ko ima bc 900 da mi kaže. stalno mi ispada plastični štitnik. Mašina je nova, svega 2 put korišćena nego me ovo nervira, za štitinik su došla 4 šrafa sa po 2 podloške, sa druge strane kad se namontira šrafovi provire po malo ali nema matica. Da li tu fale matice ili treba ukloniti po jednu podlošku, o čemu se radi?
 
Može li neko ko ima bc 900 da mi kaže. stalno mi ispada plastični štitnik. Mašina je nova, svega 2 put korišćena nego me ovo nervira, za štitinik su došla 4 šrafa sa po 2 podloške, sa druge strane kad se namontira šrafovi provire po malo ali nema matica. Da li tu fale matice ili treba ukloniti po jednu podlošku, o čemu se radi?
Misliš na štitnik motora Ili koj? Ma skini ga, šta će ti samo smeta .
 
Mislim na štitinik plastični koji ide oko glave sa nitima ili nožem kojom se radi
Na mome ima onaj crni deo gde je onaj nožić i koji se koristi za kanap, a za trokraku se skida taj deo koji je prčvršćen za ostatak štitika preko klik-klak sistema i jednog šrafa,
Kod novijh modela je sve izjedna. Ne bitno, znači tebi spada gde se kompletan štitk spaja sa 4 šrafa sa ovim drugim plstičnim delom koji ide oko cevi?
Mislim da bi tu trebalo da ima matice. Makar ulivene u plastiku? Jel možeš da ih stegneš dobro ovako kako je? (očigledno ne čim ispada)
Evo gledam ovu sliku i vidim da idu matice posebno. Ti ubaci neke u svakom slučaju.
 
Uzeo one villager uprtače. Onako srednji su ništa posebno.
Samo onaj sistem kačenje trimera je katastrofa. Neznam zašto nisu kopirali sistem kao kod drugih proizvođača gdje samo prisloniš trimer on se sam zakači svojom težinom.
 
I ja sam nezadovoljan sistemom za kačanje trimera, isto villager bc1900s, morali su to malo bolje smisliti
 
Da su samo ostavili kuku otvorenu prema vani bilo bi mnogo lakse. Bolje da ima brzo kačenje nego brzo skidanje što ima villager.
 
Može li neko ko ima bc 900 da mi kaže. stalno mi ispada plastični štitnik. Mašina je nova, svega 2 put korišćena nego me ovo nervira, za štitinik su došla 4 šrafa sa po 2 podloške, sa druge strane kad se namontira šrafovi provire po malo ali nema matica. Da li tu fale matice ili treba ukloniti po jednu podlošku, o čemu se radi?
Tu idu mesingane matice ukopane u nosac
 
Sta pise u vasem uputstvu i pridrzavate li se odnosa ulja i benzina za mesavinu ?
Ja sam uglavnom sipao jednu flasicu od 100ml na 5 litara benzina.
Medjutim kako vidim da ovde pise trebalo bi jedna flasica od 100ml na 4 litra benzina.

Izvadio sam filter napolje da operem i nasao sam tragove ulja na njemu, negde sam procitao da to hoce da se desi ako se stavi vise ulja u mesavinu pa onda tu ulje izbija i motor nepravilno radi.. E sada nije mi jasno kako i zasto jer ja stavljam manje nego kako je propisano u uputstvu...

f12cr5P.jpg
 
STIHL, Husqvarna, Jonsered, Oleo-Mac...preporučuju 2% (100ml na 5l), međutim ta preporuka važi za njihova originalna (kvalitetna) ulja.Kako se u Srbiji muva sa svim i svačim (čak i poneki ovlašćeni servisi), najbolje je da se pravi 2,5% (100ml na 4l).Taj oodnos gotovo da ne utiče na rad motora (snaga, pojačan plavi dim, loše paljenje, masna svećica...), ali ono što je bitnije motor sigurno ima bolje podmazivanje.
 
Treba još samo dodati da svi proizvođači preporučuju 2.5% smjesu s njihovim uljima. Isto tako gotovo u svako uputstvi stoji za sva ostala ulja 2.5, pa takoi bez problema možeš da radiš i s orginal uljem.
Ja još susrećem ljude koji prave 4%. Načili tako. Neki još koristi sae 30 ulje ne vjeruju 2t ulju.
 
Ja se ipak drzim preporuke proizvodjaca i Villager 2.5%,Stihl ce ici 2% a IMT 506 ide 3% ali samo litarsko pakovanje Stihl HP 1l kupujem jer je ono hermeticki zaliveno plastikom pa nema muvalja sa tim pakovanjem,samo njega kupujem i kao sto ste videli i u frezu ga sipam(nema dima kao sa dvotaktolima kad neko upali motor kao masku na tenku da si ukljucio...) jeste skuplje ali motori na svim masinama su ok,mozda ,tj sigurno i jedino po 1-2ml preko potrebne kolicine max jer uvek pravim u flasi od 1l pa onda sve zavisi od masine 25ml,20ml,33ml +1ml max.Ulje jeste skuplje u proseku najjeftinije ga nalazim za 1300 din ali se isplati na duze staze kroz masine.I obavezno razmeru pravim sa spricem od 25ml imarte ga u svakoj apoteci,flasa kad se isece plastika ima taman toliki odvor da vrh sprica lepo udje i milina.
 
Zasto imam puno vazduha u povratu na 1900s, duva u rezervoar toliko da preliva kroz onu gumu kroz koju prolaze crijeva goriva? Klip i cilindar zamijenjeni, novi filter vazduha stavljen

Sent from my BV9100 using Tapatalk
 
Nazad
Vrh