Akumulatori

I šta ako zaboraviš za sijalicu? To jedino uz neku elektroniku koja će isključiti sijalicu kad akumulator dođe do donjeg praga za pražnjenje i uključiti punjač.


Може и да се заборави сијалица...Мој син је заборављао да је прикључи и уништи ми је 2 нова акумулатора од по 140 Ah који су на "дајцу" радили само једну сезону. Ово је успео иако је прошло зимско време и акумулатор је тако одржаван док сам ја водио рачуна. Син је успео да га уништи „ у сред лета“.


Сијалица се не држи стално укључена, него се повремено ставља на акумулатор. Ја сам је повезивао на неких двадесетак дана. Када акумулатор одради у повољном режиму (нема јаких струјних удара као када се стартује возило), допуни се. Време рада са сијалицом се одређује према снази сијалице (потрошача).

Ако је заузет другим послом или обавезама онда човек лепо укључи аларм на телефону и подсетиће га.:)
 
Staviti mali inverter sa malom sijalicom za pražnjenje, oni imaju zaštitu od preteranog pražnjebja akumulatora 😉
 
Kad kupim akumulator montiram ga na traktor a skidam sa traktora tek kad crkne. Tokom godine normalna exploatacija, preko zime dva puta prikacim punjac na sat vremena i to mu je to. Jos je svaki izdrzao vise od pet godina. Kakve sijalice kakvi bakraci. Akumulatore imam svuda Pover max samo u autu je Exide.
U pravu si. mož da radiš šta hoćeš on će da traje koliko traje i to je to. To što ćeš možda nekim metodama prdužiti vek za par meseci ... nije vredno truda.
 
Не видим разлог зашто не утрошити мало времена да се поведе рачуна о акумулатору. Тако се прича своди на лош акумулатор, лоше ово, лоше оно када оде пре времена или затаји када је хладно време...ако некоме кажеш да треба одржавати акумулатор, следи сличан одговор – ставим и не скидам док не цркне. Тако се често запусте и клеме и остало.



Управо сам заменио стари акумулатор на ауту. Уз најлошије услове рада (за акумулатор и ауто) радио је 7 пуних година (и неки месец више). Ти најлошији услови рада су свакодневна вожња на кратким релацијама (око 6 км), а некада само километар-два. Али је допуњаван колико-толико редовно (кажем колико-толико, јер мој син сматра да ће вожња од 30-40 километара да допуни акумулатор па га понекада мрзи да утроши 5 минута и стави акумулатор на пуњач). Клеме су чишћене и подмазиване вазелином. Ето, то је сав посао да траје бар 2 године дуже.



Значи, ако је много да се утроши пар пута годишње по пола сата и среди акумулатор, онда ОК...нека траје колико траје. Слажем се. Не треба ништа дирати.
 
WD спреј је много боље решење од мазивних масти. Иначе ја нисам ни помислио на ту маст. Можда је неко раније спомињао.

Написао сам вазелин (односно вазелинска маст) која се на спојеве наноси у што тањем слоју.
 
Ciak 100 ah ,juče nije mogao da upali .Stajao na punjač do jutros, ništa.Baš mi ga je žao ,družimo se od septembra 2013.
 
To da, verujem ti...
Akumulator svakako spada u osnovne potrošne delove, ali uvek mi trn u oku kad moram da kupim novi, isto pomislim kako baš sad majku mu.. 2015te sam pametnjaković sve akumulatore punio preko zime i kad je došlo proleće, ono cvrc, ispravljač nije valjao, bez obzira na kazaljku , i umesto da ih puni on izvukao struju.. Odma 5 ili 6 komada, bem li ga, sam morao da menjam...
 
I mene 533 jutros izneverio,a nije paljen samo od Oktobra,neka mucena 66ah stavljena ko zna kod od ko zna čega,ali stari recept je probudi uvek vec je bila na 3 reanimacije,prvi sat punim na 10A,kad krene da prima struju sa 6A i pacijent je ziv,operacija od cca 7h.

Zao mi sto se skinule nalepnice da vidim ciji je akumulator da ih zovem na pivo :ROFLMAO:
 
Nazad
Vrh