Zetor

Pa ne znam.. koliko me secanje sluzi, moze se lupiti osovina da zupcanik cese o kuciste. Zato se i stalo sa,radovima. Ceka se eto kao taj deo da nabavim, a u katalogu delova ga i nema...i kako da nabavim nesto sto ne pripada ovom menjacu... a pitam se: ako nabavim ili napravim taj deo i usrafim sa ta tri srafa, da li ce onda sve biti ok...
 
Prvo ne znamo jel taj zupcanik identican na svim jel original.
Drugo jel ti stradao taj lezaj ili obadva koji drze taj donji snop.
Trece jel moguce da je ta kocnica toliko gurala da je pravila problem.

Da li si pokusao sada polugom ne da nesto polomis da li seta aksijalno ili sve stoji kako treba.
 
Pa ne znam.. koliko me secanje sluzi, moze se lupiti osovina da zupcanik cese o kuciste. Zato se i stalo sa,radovima. Ceka se eto kao taj deo da nabavim, a u katalogu delova ga i nema...i kako da nabavim nesto sto ne pripada ovom menjacu... a pitam se: ako nabavim ili napravim taj deo i usrafim sa ta tri srafa, da li ce onda sve biti ok...
Nesto ne valja , to ne seta po osovini , zaj zupcanik je fiksni i stalno uzubljen.
 
Lezajeve sam SVE zamenio pre tih 4-5 godina i jos uvek su svi odlicni.

Ovde se postavlja samo jedno pitanje: posto je sada sve ok, posto se sve do ssda lepo uklapalo, i ako samo nadjem deo koji smatram da mi fali, a to je poklopac dekla sto drzi lezaj, i ako on bude drzao lezaj, i samim tim osovina sa lezsjem ne moze napred, da li ce svi problemi biti reseni? Ja mislim da hoce.
 
Sad vidim , vama taj veliki lezaj je slobodan aksijalno, kod prethodnog bilo viska djelova.
Vise ne pamtim ja sam to radio jako davno sta tu ide , ali nesto mora , jer koliko se sjecam onaj veliki zupcanik ispred u drugoj komori , njega drzi samo seger pa on i distancer , tesko da taj zeger dri citav taj snop u komori iza. Probaj da nadjes neke slike ispravnog.
 
Da li je kuciste tog lezaja fiksirano sa ta 3 srafa za kuciste menjaca

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока
 
Fali poklopac/dekla lezaja pod brojem 6. Najverovatnije da ide osovina kompletno sa lezajem napred.
0f0b7992135e88577819fb38419912ca.jpg


9c359d3f290090a3924376159cb0c4e7.jpg

a7e310c62eed0fa850dd58a439230dab.jpg

9f53cc33c344490b3120ec9b5b3791eb.jpg

4bffa12bad059f8583bb57af1cee67e9.jpg

Nemojte da vas brine katalog zato sto je original za 5511, isti je menjac i na 5011 a verujem da i na tvom.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Nije pozicija 6 jer je ona jos vise naprijed , njemu treba nesto sa 3 rupe kao pozicija 3 u katalogu ali ovo je gore , dolje mora biti manje i da drzi lezaj u kontaktu sa zupcanikom , moguce kao onaj lim i distancer unutra jer je kuciste dublje ili nesto tako , u katalogu ne pokazuje ali ne znaci da nesto nema kad ima 3 rupe sa urezanim navojem.
 
U pravu ste, sad videh da ima 3 rupa, moja greska, ali tu mora imati neki drzac lezaja. A taj poklopac pod brojem 6 je jos napred, iza druk lezaja i sigurno ima semering da ne bi propustio ulje iz menjaca.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Znaci, u tri kataloga gde sam gledao, naisao sam na sliku gde se nigde ne pojavljuje taj drzac lezaja, iako imam tri rupe za tu namenu. Kada sam zvao Krokus u Goloboku, kazu da taj deo nemaju niti su ga ikad imali. A slazemo se svi ovde da trenutno donji snop ne drzi bas nista i da je slobodan da se krece.
Cak i ako nadjem deo negde nekim cudom, pitanje je da li ce drzsnje lagera biti dovoljno da drzi i celu osovinu da ne ide napred.
 
Ako tu nema nista , stvarno se nesjecam , ne znam sta sam juce jeo a ne tako nesto.
Onda taj snop drzi dosjed u lezajevima i segeri i preko distancera onaj veliki zupcanik za kardan i uljnu hidraulicku pumpu preko obicnog zegera u pregradi kucista ispred.
Onda znaci da si ga pomaknuo sa kocnicom snopa , lose montirano i imas "laganu" nogu. Ili koliko me sjecanje sluzi ta dva velika zupcanika na toj supljoj osovini se ne vade ni malo lako , treba onaj vijak od pola metra ili vise sa velikim precnikom(ili specijalni alat) da se izvuce u smjeru diferencijala kad je mjenjac skinut , ti lezajevi imaju dobar dosjed i dosta su veliki. Da li imaju kod tebe dobar dosjed ili idu rukom.

Probaj staviti kroz suplju osovinu onu osovinu da vidis da li to sve sjedi kako treba ili se mice aksijalno po nutovima onaj veliki zupcanik u prethodnoj komori za prijenos na kardan i uljnu pumpu.

U katalogu nemas ni kataloski broj kucista mjenjaca(barem mislim) a nema dosta toga , odnosno neke djelove ne mozes ni kupiti , idu sa traktorom , nisu predvidjeni da se mjenjaju.
 
Danas se dosta telefoniralo, citalo, jurilo po katalozima... Najvise mi je otezalo to sto ima par ovakvih delova od ursusa i zetora, a ja nemam ni jedan, pa da pokazem prstom u taj deo i potvrdim da je to to.

80% je deo pronadjen. Kataloski broj bi trebalo da je 55115902 i cena mu je 6500 dinara
Dok su neke radnje bile u neznanju, covek iz Lazaro radnje je odmah znao o cemu se radi, poslao mi sliku preko vibera iz kataloga kao kod Denija i rekao da je to od mog zetora menjac, zatim mi odmah poslao izgled tog dela.






Malopre sam bolje slikao poziciju gde ovaj deo treba da legne.




Uzeo sam otisak koliko sam mogao zbog osovine koja strci i izmerio da je to od sredine rupe do druge sredine rupe 110mm.



Marija Muha je izmerila ovo rastojanje 120mm i kada sam hteo da se nekako uskladimo da je to ipak taj deo, pocela je da me grdi telefonom kako sumnjam da zna da premeri dve rupe, pa vise i ne smem da je pozovem :) a inace mi je ovo poslala, i deluje mi kao da ovaj veci deo jeste taj sto mi treba..



I eto, jedino sto mi sada preostaje, to je da kupim ovaj deo iz Lazara, i da se nadam da ce sve biti ok, jer alternativu bas i nemam. :)


A ako vas neko pita da se opkladite u neki novac, koliko menjac moze izdrzati u voznji bez ovog dekla, slobodno se kladite da moze izdrzati 550 radnih sati pre ponovnog remonta :D
 
Poslednja izmena:
Marko, po pitanju Marije ne obracaj paznju na njenu galamu, ona uvek vice. Mora valjda zbog Oresta, salim se.
Ja sam joj jednom rekao sta se deres koji... Onda se ona izvinjava da ona samo tako prica!
 
marko , da li se meni cili ali rupe su na razlicitim udaljenostima , ova sto si ti izmjerio je najkraca , ili je samo opticka varka.
Taj veci gdje ima dva komada je pozicija 3 u katalogu i trebao bi biti gornji u njemu je i lezaj.
 
marko , gledaj 5:43 na ovom videu navodno mjenjac kao 4011 i neki ursusi, deda pokazuje kako se montira , i postoji nesto , ali ovo je malo manji menjac. I takodje na 10:40
 
marko , da li se meni cili ali rupe su na razlicitim udaljenostima , ova sto si ti izmjerio je najkraca , ili je samo opticka varka.
Taj veci gdje ima dva komada je pozicija 3 u katalogu i trebao bi biti gornji u njemu je i lezaj.
Sad sam merio lenjirom i ostalo rastojanje, i isto je sve. Razlika je sto ovde osovina nije na sredini. Posto je osovina izbacena, nije moguce da osovina bude ocrtana na sredini ako razumes?
A da li se tebi cini da je ovaj veci o kome pricamo jako slicno i skoro identicno to sto meni ovaj prodavac iz radnje Lazaro nudi? Cak mi je i pominjao da tu ide lezaj, i samim tim meni to ne treba, zar ne? Ako u poziciju 3 ide lezaj, definitivno sam na pogresnom putu.

I sada se ja pitam: kako je moguce da imam tri rupe na kucistu, imamo youtube snimak kao dokaz da taj deo postoji i to bas takav kakav mi je majstor rekao da mora biti, imam nekoliko razlicitih radnickih upustava a nigde ga u prodaji niti u katalogu nema??

Ovaj snimak je jako bitan, i koliko vidim pokazuje da je to obicna ploca, ravna, debljine nekih 2-3-4mm (dovoljne debljine da izdrzi guranje osovine i lezaja a da se ne savije) sa tri rupe i gotova prica?
 
Poslednja izmena:
Evo ovo je na prvoj slici moja slika i ovde se vidi ceo lezaj.



A na snimku koji si mi poslao, pokazuje sta je zapravo uloga tog dela tj on drzi lezaj sto se jasno vidi kao dan. Znaci, meni zapravo samo treba najobicnija ploca!

 
ti tu imas delove i od zetora i ursuza jesu slicni ali nisu isti. osovina donjeg snopa ti od ursuza a ta prednja deklica na zetora ne ide. snop drzi zadnji lezaj snopa.
 
Ne bih kolegi da stajem na muku, moj predlog je da nadje majstora koji poznaje taj menjac u dlaku, jedino tako ce se misterija resiti, ovako samo su nagadjanja da li ide ovo ili ono, a on jedini srafa pa kad sklopi i opet ne bude dobro svi ce reci jbg nemoguce, mora da ono ide kontra itd..

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
 
Nazad
Vrh