Chat 8

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
To je onaj deo o ne sprovodjenju zakona... u Nemackoj to ne bi moglo tako, mislim na drzavnog sluzbenika
Pa zato i jesmo tu gde smo , tadasnji SFRJ zakoni su i bili skrojeni tako da si u drz. preduzecu ko beli medved , jos ako imas nekog na visem polozaju kao zaledjinu, ihhaaaa -Bog da te vidi.
 
Ne branim danasnju situaciju, naprotiv. Resili smo se kancera, ostala je "samo" tuberkuloza. Niko ne brani npr subvencije stranim investitorima, to je suludo. Danasnji problem je drugaciji, ogroman parazitski javni sektor koji se koristi kao izborni plen i preko kog se odrzavaju stranke na vlasti. Da bi taj javni sektor opstao privatni mora apsolutno da se izmuze. Kad drzava opljacka svoje kroz ogromne namete privatnicima ne ostaje nista da investiraju i sire proizvodnje. Rezultat je dugorocna stagnacija ekonomije, ovim tempom stici cemo sadasnji nivo zapada za oko 100-120 godina!

Da su tada bile dozvoljene velike privatne firme, bez samoupravljanja, radnickih saveta i slicnih gluposti, cak i bez slobodnog uvoza i bez dozvoljenog stranog vlasnistva drzavne firme bi propale za 10ak godina jer ne bi mogli da se bore sa mnogo efikasnijim privatnim.
Pojasnio sam zasto to sto se nesto proizvodilo ne znaci da je to samo po semi dobro. Ako si gubitas bolje da nista ne radis.
Neki izgleda smatraju da kad bi se taj sistem vratio bi bilo bolje sto je daleko od istine.
Npr. nesto sto se uopste ne pominje su opste nestasice koje su vladale tada, ne samo 80tih vec i cuvenih 70tih. Dzaba ti pare ako nigde ne mozes da nadjes da kupis ono sto ti treba.

Ja razumem da se mnogi sa nostalgijom secaju tog vremena jer su bili mladji i naravno da im je sve bilo lakse.
Covek s vremenom zaboravlja lose stvari, seca se samo dobrih, pa zato ono sto je bilo pre deluje kao da je bilo lepse.
Bile su nestasice, ali si smeo dete da pustis u grad, znao si da u skoli nemoze nista da mu se desi, znao si da nece sopiti profesora, znalo se ko je glava porodice, postovali se stariji, prezirali se homoseksualci, drogu gotovo da niko nije ni spominjao. Prvo je pocelo skrnavljenje porodice naj vece svetinje naseg drustva, prihvatili smo mnogo toga iz tih drustava sa zapada gde je ekonomija i biznis ubila covecnost i krenuli u nepovrat.
 
Mislim da grešiš!!!!!!!
Nezadovoljstvo je dovelo do rušenja MORALNIH I PORODIČNIH VREDNOSTI!!!!
Nisu nama pedexi i droga došli sa zapada, a ni raspuštena deca debili svojih roditelja!!
Što mi nismo šljapali profesore??????
Aj dodji kući posle toga
Sila moć kurxenje, zavidnost to nas je dovelo do toga, kao i loša vremena, jedan od primera je film "Rane"


Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 
@coci064
Ne vidim kako to sto si nabrojao ima ikakve veze sa ekonomijom a sa vecinom se slazem. Mada koliko vidim vecina stvari koje si nabrojao su iste i danas. Bezbednost nije pogorsana vec mediji prenaduvavaju opasnost kako bi zamajavali narod. Eto setio sam se primera kako zakon Srbije radi protiv naroda - vise stiti lopove nego postene ljude. Ako prebijes lopova koji ti je upao u kucu ti odgovaras.
A te gluposti i rasturanje porodice upravo promovisu danasnje zapadne drzave "treceg puta" - Svedska, Kanada itd.
Mogao bi da kazem sta mislim da je glavni krivac propasti zapada u zadnjih 50ak godina ali necu.

@MONTOYA
Naravno da NEKE stvari treba da ostanu u drzavnom vlasnistvu. Ali to sto treba ostane je mali deo. Vecinu stvari treba prebaciti na lokalni nivo, pa nek vide sta ce s tim, jer se uglavnom na lokalnom nivou najbolje poznaju konkretni problemi i sta treba raditi. U redu je da drzava bude vlasnik puteva, zeleznicke infrastrukture itd. Ne postoji razlog zasto bi drzava bila vlasnik fabrik ili velikih sportskih klubova itd.
Uglavnom nas problem danas NIJE drzavno vlasnistvo. Problem je kombinacija preterane regulative koje komplikuju biznis, i daju inspektorima municiju za ucenjivanje (Ako ne skupis glasove za SNS naci cemo ti nesto, otvoreno receno vlasniku firme. Mozes da budes kolko god hoces po zakonu ako im ne odgovaras izmislice nesto), preterane drzavne potrosnje (45% BDP-a) i to je otprilike to.
Pravosudje i postovanje zakona dolaze posle povlacenja drzave iz privrede. Dok god je politicarima u interesu da se zakon ne postuje zakon se nece postovati.
 
Nema nama bolje do god je prvo zaposlenje
Ministar, poslanik itd
U drugim drzavama prvo budeš uspešan biznismen pa tek onda političar!!!
A kod nas na žalost kontra!!
Ima slučajeva kad prvo moraš biti rijaliti zvezda, porno zvezda, keramičar,itd

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 
Ja sam bio npr protiv prodaje Telekoma. Međutim sad vidim da ga je trebalo prodati pošta zašta. Da je prodat, sada nebi bio firma za mužu. Nebi mogao partijski kadar da se upošljava, nebi Željko Mitrović mogao da uzima milione € za svoje treš kanale. Nebi Zvezdan prodao Telekomu Kopernikus za 200M€. A ko zna koliko ima sitnih partijskih prijatelja koji su debelo unovčili svoje usluge.
Treba ga prodati što pre, ali se to neće desiti.
 
Moj komšija sa završenom srednjom školom, klasični BANDERAŠ TELEFONISTA
ulaskom u pravu partiju postaje šef banderaša i ostvaruje platu 100 000din
Drugi komšija u EPS isto banderaš postaje šef i plata iznosi neverovatnih 100 000din
Moja kuma lekar opšte prakse plata 65000 din
Gde je tu logika???????
Logika je da je ona DOKTOR za ovu dvojicu banderaša!!!!!!!!!!
Onda komunalna preduzeća, GSP, ovi za gas,
Nema nama leba dok sve ne bude privatno!!!!
Onda ROMI i socijalna pomoć, nzm kod vas ali kod nas voze auta preko 10 000e a primaju socijalu!!!


Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 
Ni ovi što motaju kablove nemeju mnogo više!! I nemaju svi istu platu!!


Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 
Ja recimo radim kod privatnika nisam ni u jednoj partiji pa imam platu preko 100000.Nevidim šta je tu problem da ja imam platu 100000 ako gazdi danas zaradim 50000. A od struke imam SSS.
 
@coci064

Osnujemo ti i ja po firmu za motanje kablova. Zanemarimo sve ostalo recimo da nam jedan radnik donosi prihod od 50 000 din.
Zaposlimo po 5 radnika i placamo ih minimalac, 25 000din. Imamo mesecnu korist od po 5 x 25 000 = 125 000 din.
Onda ja postanem sebican i ponudim tvojim radnicima 30 000 din da predju kod mene. Ja imam zaradu 5 x 25 000 + 5 x 20 000 = 225 000, ti imas 0!
Ti uzvratis sa 35 hilj. Tvoja zarada 10 x 15k = 150 000 din, moja 0 din.
Ja sa 40, ti sa 45, ja sa 49 konacno. Tu stanemo na 49 000. Imam korist od 10 x 1000 din. Dalje povecanje plata nije moguce jer bi poceli da pravimo gubitke.

Iz cisto svojih sebicnih interesa smo povecali radnicima plate.

Naravno postoji mogucnost npr da se dogovorimo, napravimo kartel. Ali ima desetine ili cak stotine mogucih firmi. Dovoljna je JEDNA da ne ispostuje dogovor i pokrene rast plata.
Zbog toga npr nadnicari danas nece da rade za ispod 2200 din dnevno, a nekad su radili i za 1000 din.

Tih 50 000 se zovu produktivnost radnika, to je koliko on para donosi firmi. Niko normalan nece platiti radnika vise nego sto on donosi firmi. A trziste rada vrsi pritisak da se plata sto vise priblizi produktivnosti rada. Da bi povecali produktivnost ulazemo u kapital, npr u masinu koja ce nam omoguciti da jedan radnik namota kablova za 100 000 din mesecno. Sada nam se isplati da radnika placamo i 90 000 din, i dalje smo u plusu. Tako da sto vise kapitala to su plate radnika vece. A takmicenje je u celoj privredi, ne samo u jednoj privrednoj grani.

Da nije ovako svi bi radili za minimalac. A u stvari za minimalac radi manje od 10% radnika Srbije. U Svajcarskoj minimalac uopste ne postoji!, pa opet cistacica ima 3000+ chf mesecno.

Takodje se vidi i besmisao minimalca posto on uopste ne povecava plate ! Jedino sto minimalac radi je da cini one cija je produktivnost ispod nivoa minimalca uopste ne mogu da nadju posao
 
Poslednja izmena:
Možda i veruje, ali hoće da kaže da GUBITAŠKA drzavna preduzeća čuvaju ekonomski mir i dostojanstvo radnika!!

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh