Kokoške za dvorište

Naručim krajem jula 10 komada jaja rase ORPINGTON,stavim ih pod kvočku i na kraju dobijem 10 mućkova,ni jedno pile !!Jaja plaćena po 120 dinara po komadu,čovek je iz okliline Jagodine,neću dalje da ga reklamiram a možda bi trebalo.Kvočka ležala ko zakovana,u čemu je bio problem?
 
Naručim krajem jula 10 komada jaja rase ORPINGTON,stavim ih pod kvočku i na kraju dobijem 10 mućkova,ni jedno pile !!Jaja plaćena po 120 dinara po komadu,čovek je iz okliline Jagodine,neću dalje da ga reklamiram a možda bi trebalo.Kvočka ležala ko zakovana,u čemu je bio problem?
Vise stvari. Los petao jalov, drzali jaja u frizderu, stara jaja, stare koke. Tokom prevoza mozda jaja izmuckali.
Meni se to desilo pre 3 godine. Uzeo od komsije 10 jaja italijanki stavio ispod kokoske i stavio tri od svojih koka samo se ta tri izlegla. Ova 10 svi mucci.

Sent from my RNE-L21 using Tapatalk
 
Pozdrav svim zaljubljenicima, entuzijazistima i znalcima sa ove teme.
(da mi je neko rekao kako cu iscitavati strane o zivini, rekao bih mu da je lud)
Elem, igrom slucaja a sve na konto decje srece i radosti, letos sam od prijatelja dobio na poklon lepu koku sa 18pilica.
Pilicu su stigli kod mene sa par dana starosti, i sada su okruglo 2meseca stari.
Posto sam ja tek poceo da gazim ovom stazom, a zaraza me vec uhvatila, da li mogu dobiti neke procene o eventualnom sortimentu?
Mislim, to je "domaca" kokos, pretpostavljam da se tu mesalo godinama unazad, ali opet, mozda ima nekog izdvajanja medju njima po sortimentu.
evo ih:

https://photos.app.goo.gl/mKADuqguEa2PLs3k8

otvorite link, pa klik na sliku i onda levo-desno za prikaz svih.
Dugo nisam postavljao slike ovde, sad mi nekako komplikovano.
 
Zašto koke nose sitna jaja,šta je presudno,rasa,koncetrat,petao,starost....
Zavisi od rase, hrane, sto se tice starosti kako su koke starije redje snose ali krupnija jaja, bar je kod mene bilo tako.
Komsija koji je mnogo posvecen jatu kada sadi koku on namenski uzima jaja od kokosaka koje snose krupna jaja mladih normalno. Uglavnom ima petlove mesane italijanXgolosijan ili ciste italijane, golosijane, ostale rase ovde se tesko nalaze

Sent from my RNE-L21 using Tapatalk
 
Koke se ovih dana mitare. Imam desetak mladih ali ih još nisam pomešao. Pridružiću ih u oktobru. Ima iz te grupe jedan petlić već kukuriče. Ali mislim da kokama treba još mesec dana da počnu da nose prva jaja. Neću da žurim s njima jer ne moraju da počnu ove godine da nose ali ipak mislim da će početi kao i sve prethodne koke.
Imam i deseak baš malih pilića i njih intenzivno tovim da malo porastu i da im bude lakše da se snađu sa odraslim kad ih spojim. Njih ću još kasnije da spojim možda negde u novembru.
Inače dobijamo do sedam jaja dnevno od dvadesetak koka.
 
Kod mene se desilo nešto neobično prilikom izleganja pilica gde sam postavio jaja od jedne rase koka a na kraju svi lice na majku koja je ležala na jajima,
 
Moje somborske kaporke je stariji pevac sve potamanio kljucanjem u njihovu kapu,zanimljivo je bilo zasto je to njemu to smetalo.
 
pozdrav narode. ima li neko somborsku kaporku, kakva su iskustva sa njom?

Moja iskustva sa kaporkom su pozitivna. Koke su manje nego gološijanke ali su manje snalažljive i mirnije. Prilično su zdravstveno otporne ali manje nego gološije. Lepše su na izgled. Ali za preživljavanje nema bolje koke od gološije. I ima više mesa i lakše se čisti jer ima manje perja.
Za nošenje su tu negde. Može se uraditi selekcija da se ostavljaju koke koje više nose pa da se tokom godina izdvoji linija koja ima više jaja. Ipak to je za neke koji imaju više vremena.
Nisam pristalica stranih sorti ali jato koje sam kupio je genetski pomešano pa u kasnijim generacijama iskaču svakojake karakteristike raznih sorti. Meni to manje smeta jer forsiram koke koje nose zelena jaja. A ni tu nisam istrajao do kraja jer su se u jednom trenutku toliko koke nalegale da nisam mogao da čekam da imam samo zelena jaja za nasad. Plus što sam u tom vremenu imao zahteve za jaja od kupaca. Ono malo jaja što preostane od kućne upotrebe.
Spojio sam ovogodišnje koke sa starim i još uvek se nisu utopile u jato jer se još uvek drže zajedno u svom matičnom jatu. Ipak hijerarhija je uspostavljena.
Pre bi uradio selekciju i povećao broj koka koje nose zimi tako što bih tada jaja stavio u inkubator i odgajio dvadesetak pilića pod sijalicom. Međutim ne mogu da nađem mali inkubator a da zadovoljava i cenu.
 
kaporka jeste prava lepotica, po meni jedna od najlepsih koka, i to je jedan od razloga sto bas nju hocu da uzgajam. kazete da je mirna, i to mi odgovara, imam ove nase mesance gore su od fazana, ograda dva metra i opet preleti. imate inkubatore za 56 jaja cini mi se 80eu, izvesni nikola draganic ih pravi i prodaje potrazite na kupujem prodajem, to moze sebe brzo da otplati, ja planiram da kupim samo veceg kapaciteta od 100jaja.
 
Uz konsultacije sa veterinarom hteo sam koke očistiti od crevnih parazita,dali je to neko radio,kakav je efekat,i dali je to dobro....
 
Ja ne radim čišćenja... osim lopatom.... :) ... Ovih dana dodajem u pojilice po par sitno iseckanih čenova luka... mislim da im to dobro prija i za creva a mislim i da može da bude odbojno za pipu kada beli luk 'uđe' u kožu... tako sam negde pročitao... sad, da li je to istina nisam siguran... uglavnom još nekoliko dana ću im tako davati...

Do pre nedelju dana bio je jedan period kada koke nisu nosile jaja. Poklopilo se sa onim hladnim i oblačnim vremenom. Na stranice kokošinjca sam postavio stari najlon od plastenika pa im je postalo toplije.
Takođe mladi petlovi su počeli da naskaču koke i da ih besomučno jure... Odvojio sam četiri komada u poseban pokretni kokošinjac i mislim da ima još jedan koji još uvek apstinira... Sada je mnogo mirnije... onaj stari Beli petao je veoma dobar predvodnik jata...
Malo sam im i pojačao koncentrat u hrani pa im dajem 20 kg na oko 120 kg mešavine.
To je počelo da daje rezultate pa smo dobili 17 jaja ukupno za 6 dana.

Mada mislim da je zaslužno ovo sunčano vreme jer su koke dobile više svetlosti... Još par dana pa će kratkodnevnica i od tada bi svetliji deo dana trebalo da se produžava....
 
Mojih 9 mladih koka skoro sve proneše u decembru, mislim da je poslednja juče, nađoh malo krvavo jaje. Ovih dana od 15 koka bude po 5-6 jaja dnevno. Još uvek im je relativno kratak dan.
96c9e6baeac6832b30e2e9e01e0ed0a4.jpg
733f8be0d0e7af235b6c01ac577e276d.jpg
119b7d47efcede3595309f73401eb752.jpg


Sent from my H3113 using Tapatalk
 
Nazad
Vrh