Kokoške za dvorište

vladale.rs

Član
Učlanjen(a)
19 Sep 2012
Poruka
709
Lokacija
Leskovac
ove brese ima u bosni ali covek trazi 25e za koku ili pevca os 2-3 meseca,maloo-mnogo nisu zlatne.
 

vuxsd

Član
Učlanjen(a)
26 Nov 2014
Poruka
2.936
Lokacija
Smederevo
Nismo dugo pisali... Stanje manje više redovno. Nisam brojao ali ima nešto manje od tridesetak kokica. Polovina je izležena u martu 2017. a ostale su od prošlog maja. Tokom hladnog vremena smo dobijali od 12-14 jaja za dva dana. Sada kada je otoplilo povećao se broj ali još uvek ima nekih mladih koje nisu pronele. Takođe problem prave i petlovi kojih ima previše. Od prošle ture smo ostavili samo jednog Belog koji je i dalje dominantan i juri ostale i kljuca ih kad ih signe. Ali ne može sve da ih stigne...
Ima par malih koji jurišaju kao nezdravi pa se onda svi izređaju na kokama.
Nekoliko koka ne izlazi iz zatvorenog dela jer čim izađu odmah ih napadaju... Jedna koka koja nosi zelena jaja je prilično ugruvana i ne hoda lepo a nosi na podu svaki dan zeleno jaje. Ubacio sam joj unutra hranu i vodu... Jedna crna koka je povredila nokat na prstu i sada tu raste neka budža.... a lepa je koka...
Ima 4 petla koji su lepi i 'brižni' i džentlmenski se udvaraju kokama. Od ta 4 ostaviću tri. Jednog belog koji ima lepu krestlu i ćubu. Jednog braon takođe ćubana i jednog jarebičastog talijana koji je veoma lep a i nije iz istog jata već sam nalegao jaja od prijatelja. Jaja su imala slabu ljusku i samo se jedno pile izleglo i taj je petao. Mislim malo da osvežim krv... Svi ostali će u supu.
A ima lepih primeraka... jedan baš lep petao šaren sa lepom krestlom i veoma brižan.

Ima još dva tri koja su manja ali naskaču kao pijavice... jedan je šaren sa belom osnovom isto sa ćubom i lepom krestlom, jedan sve isto samo crno-šaren... jedan gološijan sa ružinom krestlom stvarno je ružan... i veoma je grub...

Prvo sam razmišljao da ih menjam na internetu za koke ali čini mi se da ću ih prvo odvojiti pa onda u supu... Kad bude lepše vreme postaviću fotke pa možda se nekom i svide...
 

Lanemaleno

Član
Učlanjen(a)
27 Nov 2016
Poruka
67
Lokacija
Zvečan/ Kosovo
Ako su ti petlovi krupni a koke mlade mogu da ti ih slome, tako naskačući par njih odjednom, slome joj kičmu pa od nje nema ništa, pokolji ostavi jednog ili dva ako želiš piliće da izvodiš, ako ne eto jedan najlepši i najveći nek ostane....Ja ima 12 koke, i jednog pevca....i počele da nose tri od prošle godine ostalo mi mlado kao i pevac, starog sam u supu mnogo veliki pa mi mlade tri koke polomio...Ostalo mi je ukrasna živina...a da tek sad patke počele da mi nose i njih imam desetak komada, biće jaja hehe
 

vuxsd

Član
Učlanjen(a)
26 Nov 2014
Poruka
2.936
Lokacija
Smederevo
U utorak za dva dana smo dobili 20 jaja a danas za dva dana 21 jaje. Prija im ovo lepo vreme...

Lanemaleno, u pravu ste.... u utorak sam neke petlove odvojio a ove sam ostavio sa kokama:

Beli koji je stari petao i on će u supu kad otopli i još jedan beli prošlomajski koji ima pravilnu krestlu ali ga nisam uslikao...


Ostavio sam ovog ćubana i ovog talijana...


A ova četvorka je u bajbokani:
Ovaj je veoma lep petao i brižan ali je višak:

Šareni beli

Ružni
Ovaj je samo hopa cupa ne skida se
 

Lanemaleno

Član
Učlanjen(a)
27 Nov 2016
Poruka
67
Lokacija
Zvečan/ Kosovo
Ja sad malo svašta imam od živine, al evo nešto da prestavim...:)
Ovo su mi domaće koke i mesirke, pevac mi Kosovski pevač i neku koku imam od njih...Imam neke kikirece Boga pitaj koja vrsta :)


Imam Federfiste :) Njih obožavam ;)

Imam kokinkine ;)

Imam Brame Bele Kolumbia...

Mlade brame izvedene na Sv. Petku

I Par svilenih ;)

Moje malo carstvo, moj ponos ;)
 

vuxsd

Član
Učlanjen(a)
26 Nov 2014
Poruka
2.936
Lokacija
Smederevo
Kako je vreme otoplilo koke su počele da nose više. Sada dobijamo za jedan dan od 10-14 jaja. Problem postaje i mali broj gnezda kojih ima tri u donjem redu. Postoji još jedno u gornjem redu ali u to koke ne odlaze. Redovno se po dve guraju u jedno gnezdo osim kada ga zauzme dominantna koka koja kljucka pridošlice. Moraću da se pozabavim sa pravljenjem novih gnezda kao i da im napravim mogućnost da lako dođu do gornjeg reda gnezda kako se ne bi gurale u donjim gnezdima. Od kako sam sklonio višak petlova situacija se smirila i koke su manje pod 'opterećenjem'. Ona povređena koka koja nosi zeleno jaje i koja nije mogla da hoda uspravljeno sada se polako oporavlja. Ipak još uvek je slaba ali redovno nosi jaja. Napravi seriju od 4-5-6 dana kada nosi pa onda napravi par dana pauzu. Pa opet krene da nosi.
 

vuxsd

Član
Učlanjen(a)
26 Nov 2014
Poruka
2.936
Lokacija
Smederevo
Malo sam prepakovao gnezda i sada sam postavio pet komada i sva su od kanti od polikolora. I odmah se situacija malo smirila. Nema slomljenih jaja i skoro su podjednako raspoređena u gnezdima. Juče je bilo 15 a danas smo dobili 16 jaja.
Javlja se sada drugi problem. U delu gde kokoške budu puštene po ceo dan vikendom i po par sati preko nedelje a to je prostor od nekih skoro 4 ara ne niče trava. Kako se koke puste iz kokošinjca one odmah dohvate da kljucaju i najmanju travku koja proviri iz zemlje. I sad je taj deo još uvek bez trave. Kod komšije se vidi da polako kreće. Nadam se da trava ne niče samo zbog toga što je još hladno jer ima malo i zaklona ali ako stvarno koke pokljucaju svu travu i ona ne krene da niče bićemo u problemu. Jer em će da imaju manje hrane em će i kvalitet jaja da bude lošiji.
Moraću da ih teram u ispašu kao ovce ili koze....
 
Učlanjen(a)
5 Feb 2009
Poruka
1.340
Lokacija
Krusevac/Beograd
I da su ti kokoske pustene na 50 ari non stop ti travku ne bi imao tu :). Kad si pored njih pred mrak pustaj ih na pola sata sat vremena da pasu. Tako smo mi pre radili. Ceo dan su u ispustu 2-3ara njih 10-15 i uvece pred mrak otvoris vrata od zivinarnija one izadju napasu se nakljuckaju i bolje nose. Ako ne mozes a ti onda svaki dan navadi par busena trave pa ubaci u zatvoreni deo.
 

vuxsd

Član
Učlanjen(a)
26 Nov 2014
Poruka
2.936
Lokacija
Smederevo
Ovih dana smo ih puštali da pasu u delu gde je koliba i tu pomalo niče trava. Taj deo smo i odvojili jer imamo betonirani deo ispred kolibe koji je kao magnet za koke. Kako ga vide odmah ga unerede. Moraću da ih navadim da izađu skroz iz dvorišta pa neka kljucaju ispred. Ali tamo ću morati da ih pazim.
Hvala za savet. Sačekaću da padne kiša pa ih neću puštati neko vreme. Obično u rano proleće krene mišjakinja trava a tu travu koke obožavaju. Tako da ću da im donosim.
Inače juče je bilo 10 jaja a danas 15.
 

Lanemaleno

Član
Učlanjen(a)
27 Nov 2016
Poruka
67
Lokacija
Zvečan/ Kosovo
I ja svaki dan po sat, sat ipo puštam kokoške van dvorišta i čuvam ko stado ovaca hehe Ima dosta kučića a u dvorište ima mi svu travu pojedu ;) Ja imam 13koke al svaki dan po 4 ili 5 jaja ja mislim da je to malo :(
 

vuxsd

Član
Učlanjen(a)
26 Nov 2014
Poruka
2.936
Lokacija
Smederevo
Jedna koka koja je prošlogodišnja majska a liči na ovu sa slike (moguće da joj je majka)se izgleda raskvocala. Ako se ispostavi da jeste prebaciću je u pokretni kokošinjac i ostaviti da iznese piliće. Postaviću joj sva zelena jaja.

Plašim se zahlađenja sledeće nedelje ali mislim da neće biti problema. Danas smo dobili 16 jaja.
Imao ono pravilo da se ne naležu koke koje su mlađe od godinu dana. Kakva su vaša iskustva?
 

vuxsd

Član
Učlanjen(a)
26 Nov 2014
Poruka
2.936
Lokacija
Smederevo
Prebacio sam u petak koku u jedan mali pokretni kokošijac malo dalje od osnovnog kokošinjca. Mirno ležala sve dok popodne nisam pustio ostale koke iz kokošinjca. Došle su koke i petlovi i uznemirili je pa je ustala i htela da izađe. Onda sam stavio jednu plastičnu kantu preko nje pa je tako bila ispod kanti neko vreme. Juče ujutru sam je pustio i ona je izašla pila vodu i kljucnula nešto pa se vratila i legla na jaje koje sam joj preneo i na kojem je ležala. Nisam puštao ostale koke. Danas smo sklonili to jaje i stavili jedanaest zelenih jaja. Koka je napolju, van gnezda, pila vodu i jela, onda uradila ono što najbolje zna pa legla u gnezdo na jaja. Pratićemo kako će ići dalje.
Ako bude dobar inkubator pilići će se izleći u subotu ujutru jer se dešava da izađu dan ranije. U suprotnom će izaći u nedelju. Ako pilići izađu u subotu imamo ceo vikend da ih gnjavimo.
 

Lanemaleno

Član
Učlanjen(a)
27 Nov 2016
Poruka
67
Lokacija
Zvečan/ Kosovo
Meni se nalegale i mlade kokice od jednu godinu, znam da nije dobro staviti velika jaja u inkubator il pod kvočku već samo od mladih bolje izlaze pilići...
Meni se još ništa nije naleglo, ne znam što, i mom drugu jednom ovih dana treba izađu pilići, više im ne kupim jaja u gnezdo da probam da vidim dal će se neka nalegne, patke mi bolje nose nego kokoške hahaha nikad ih neću menjam ;)
 

vuxsd

Član
Učlanjen(a)
26 Nov 2014
Poruka
2.936
Lokacija
Smederevo
Mislim da je još rano za kvocanje. Možda krajem ovog i početkom sledećeg meseca. I ja sam se iznenadio što se nalegla.

Ono što mislim da je pomoglo je što je kokošinjac zaštićen najlonom pa kad je sunce onda bude toplo pa je to možda prevarilo kokicu...

Pogledaj moja pisanja u maju prošle godine. Tada sam kokama početkom meseca davao hranu obogaćenu pekarskim kvascem a u gnezda sam im stavio po dve kućice od puževa. Posle toga polovinom meseca su se razlegle koke. Nisam siguran da li su zbog toga ili zbog same prirode ali su se raskvocale.


Postavio sam ranije neka narodna pravila u vezi nasađivanja
http://poljoinfo.com/showthread.php?19-Kokoške-za-dvorište&p=1367038&viewfull=1#post1367038
pa mi je pažnju privuklo ovo:

Evo tih starih pravila...
8. Ako ti je ikako moguće, nemoj uzimati za nasađivanje jaja od onih kokošaka, koje su mlađe od godine, jer od mlađih kokošaka slabi pilići će se izleći. Najbolja za nasad su jaja od zdravih nosilja koje su u drugoj godini nošenja ili nešto starijih.
Ja sam mislio da koka ne treba da bude mlađa od godinu dana a ustvari jaja za nasađivanje ne treba uzimati od koka koje su mlađe od godinu dana.
Ovoj koki sam stavio nekoliko jaja koje su izlegle koke koje su se izlegle prirodno krajem prošlog maja. Eto videćemo i kako će taj eksperiment proći...
 

vuxsd

Član
Učlanjen(a)
26 Nov 2014
Poruka
2.936
Lokacija
Smederevo
Da li je moguće da se tri dana pre nego se izlegu pilići mogu čuti iz jajeta? Ili mi se učinilo?

- - - - - - - - - -

Moguće je verovatno.... evo kako se čuju dva dana pre termina... mada mislim da će sutra krenuti....

[video]https://streamable.com/oor21[/video]
 

vuxsd

Član
Učlanjen(a)
26 Nov 2014
Poruka
2.936
Lokacija
Smederevo
Da, tako sam i ranije čitao da dobra koka izvede piliće dan ranije. Ali prošlogodišnje iskustvo kaže da se neki izlegu dan ranije a neki i 21. dana. Najvažnije je da se izlegu. Tipujem na 8 kommada od 11 jaja. Ranije sam utvrdio da su tri bila prozirnija od ostalih. Danas kad sam gledao ta tri jaja su tamnija ali nisu tamna kao ostalih osam. Videćemo kako će ispasti. Uostalom priroda daje poslednju reč.

- - - - - - - - - -

Prvo se izleglo najmanje jaje... sve mi se čini da je mešavina petla talijana i crne koke...

 
Vrh