Rasheed91 hvala puno na ovim informacijama. Ja mogu samo majci da pokažem slike a ona je ta koja će da odluči koje da naručim. Uzeću po više komada od par sorti pa šta dobijem. Petlovi koji budu višak će sigurno otići u lonac. Ostalo ću ostaviti pa da vidim kako to sve izgleda. A interesuje me koliki je njihov vek trajanja za nošenje jaja? Predpostavljam da nisu kao klasične nosilje. Ako budem uzeo i kad ih odgajim verovatno će biti i po koja slika. Veliki pozdrav.
Pozdrav Mirban,izvini sto nisam ranije odgovorio u frci sam velikoj i nisam ulazio na forum.Pa zivotni vek nema nekih pravila kod mene,neki maksimum domacih izmesanih a i ovih rasnih nebitno ide i do 7 pa i 8 godina,imam recimo jednog petla iz 2015,iz kombinacije brama i marans malo cudno ali nema znake starenja i koke isto imam jedno 10 starijih tih,nose i one ali nije to kao pre,negde imam od tih starih prosek od 80 do 190 jaja godisnje ali ih ne koljem i ne prodajem vise toliko,to je ljubav vise. Nekako ako ostavljas za sebe na duzi period koke najbolje bi bilo da sve uzmes pilad na jednom mestu i da su vakcinisana a posle iduce godine ti pravis tvoje krvne linije ukrstanje raznih rasa jer nece biti u srodstvu a i dolazi se malo i do dugovexnosti,drugu rasu ubacujes,menjas krv na neki nacin.Isto tako i nosilje,i njih mozes uzeti ili kao pilad,mlade u 18 nedelja ili iznosene,i one ce ziveti dugo mogu i do tri godine(ali samo ako su pustene)a i nosice ti jaja ali ne kao u prvoj godini . Uzimao sam iznosene sa farme iz susednog sela,to je prvih mesec dana bilo strasno,60 komada sam uzeo,do maltene 20-tog dana sam imao svaki dan po 50 do 60 jaja,ostali im preparati sto su jele tamo a kod mene samo moja hrana bila bez tog koncentrata i tih premiksa pa nosile rastrtile
Nosilje ne umeju da beze od petlova i malo je problem jer su oni na njih dosadni i desi se da ih povrede neki put u smislu da su im gola ledja i pojave se posekotine. I njih sam drzao na sistemu free range,tj pustene su bile po dvoristu,po travi,penjale se sa ovim ostalim po senu i slami,ma milina,one to mnogo vole,tj slobodu. Problem je nastajao kad im ponestane tih vitamina iz organizma i onda je dolazilo do kljucanja jaja i kanibalizma,tj kljucale su najslabijoj trticu do krvi i mesa ali se sa kostovitom,kvascom i golubarskim gricom to suzbija,oprez sa njima. Malo bude i problem ako ih recimo uzmes posle piladi tih domacih jer mogu da donesu bolest pa da zarazis i mlado jato zato ti preporucujem da ih kupis na sigurnom mestu ili sa instituta ili kako gde ima ali da ti garantuju da su vakcinisane ili da ti uzmes i vakxinises ih. Niko nece o tome da prica i da deli savete,ja sam to osetio na svojoj kozi,mi smo najebali 2012 kad su se te bolesti pojavile u madjarskoj i oni spuste cenu piladi i jaja a nasi kupovali i donesu ovde. Kuga,newcastlle virus,lesotho,gumboro,mogu cudo da ti naprave