IMT hidraulika

Top link treba da je labav izuzev ako se nešto dešava: da li lakše oranje ili teže. U tim momentima hidraulik opet rasterecuje top link. Opet govorim za Imt. Landini, kažeš da sila na top link postaje prevelika prilikom zapinjanja, ok. Ali onda ne diže poluge nego spušta. Tako bi trebalo. Osim ako govoriš o sili istezanja top linka a ona se ne dešava kad zapne nego sila sabijanja a reakcija hidraulika na nju je da spusti još dublje. Jer, kad zapne to je kao da se popliti a hidraulik teži da održi istu dubinu...
 
Mozda sam umoran ali citajuci postove vidim da pricate o dubini kod IMT-ovog hidraulika. On NE moze da drzi dubinu. IMT (Massey) hidraulik drzi odgovarajuci otpor, taj otpor regulisete svima poznatom rucicom. Problem sa tim sistemom je kada njiva ima vise tipova zemljista i kada nije jednako ugazeno svugde na primer, tockovi kombajna po mokrom i neizgazen deo.
 
Skini topling pa pokusaj da ores. Oce zadnja glava na traktor da se popne.
 
Bojceticu, oćeš da kažeš da dubina nije svuda ista? Upravo preko tog otpora održava dubinu.
Landini, ne vredi, sve sam uzorao pa sad palamudim.
 
Mozda sam umoran ali citajuci postove vidim da pricate o dubini kod IMT-ovog hidraulika. On NE moze da drzi dubinu. IMT (Massey) hidraulik drzi odgovarajuci otpor, taj otpor regulisete svima poznatom rucicom. Problem sa tim sistemom je kada njiva ima vise tipova zemljista i kada nije jednako ugazeno svugde na primer, tockovi kombajna po mokrom i neizgazen deo.
Zato iz navike desnu ruku pri oranju uvek držim na kocki i reagujem po potrebi
 
Bojceticu, oćeš da kažeš da dubina nije svuda ista? Upravo preko tog otpora održava dubinu.
Landini, ne vredi, sve sam uzorao pa sad palamudim.

Tačno, dubina oranja nije svugde ista ali jeste sila kojom toplink deluje na traktor. E sad ta sila je u mekanom dostignuta na možda 30cm dubine a u tvrdom se ta sila dosegne već na manjim dubinama.
Ako je njiva manje više jednako tvrda tada može govoriti o jednakoj dubini, jer ako npr. plug potone malo dublje poveća se sila na toplingu i hidraulik reaguje i malo izdigne plug i onda se može reći da taj hidraulik na taj način održava jednaku dubinu.
Ali ako nije njiva jednako tvrda onda tu nema jednake dubine. Npr. kod mene je u dolovima mnogo tvrđe nego na bregu i ako na bregu imam npr. 28cm u dolu je dubina nekad jedva i 15-20cm.
Naravno to sve ako se ne diraju ručice, a da bi se svugde ostvarila potrebna dubina onda na tim tvrđim mestima to treba korigovati kockicom.

- - - - - - - - - -

Ovde se meša normalan rad IMT hidraulika i rad u trenutku havarije tj. zapinjanja za nešto.
U normalnom radu ako toplink pritiska hidraulik, ovaj to neutrališe tako što malo izdigne plug i rastereti topling. Naravno i obrnuto. Znači kad topling pritiska hidraulik ovaj ga izdiže, ali ako nastavi i dalje da ga pritiska u jednom momentu će doći do naglog spuštanja poluga, a to je onda kad taj pritisak toplinga postane veći od onog havarijskog. U samom hidrauliku se dešava sledeće: regulacioni ventil je preko sistema polugica povezan sa toplinkom i kad topling gura hidraulik on u stvari potiskuje regulacioni ventil tako da ovaj omogući da pumpa šalje ulje u cilindar i hidraulik diže. Međutim ako toplink još jače gurne regulacioni ventil (ali baš mnogo jače nego što je u redovnom oranju bez obzira i ako je jako tvrdo) on će izaći iz zone gde su kanalići koji dovode ulje na usis pumpe i preći u zonu u kojoj su kanalići koji su spojeni sa izlazom pumpe i sad pumpa umesto da gurne ulje u cilindar izgura ulje napolje kroz ventil u kućište hidraulika i tako se poluge spuste.
Koga interesuje detaljnije kako to izgleda neka izgugla radionički priručnik za IMT 560 gde je detaljno objašnjen način rada tog hidraulika.
 
Poslednja izmena:
Uvek mi se desavalo kada za nesto zapnem da izdigne plug gore. Nikada toliko jako nisam zapeo za nesto da poluge potonu.

@jjova
Iskljucivo otpor se regulise, dubine NE. To jeste savrsen sistem kada je njiva jednake strukture. Juce na bregu u pesku samo sto ne potone do kine, a u dolji skroz dole ide kockica i 3spora. 700m dugacka njiva a 3 tipa ima zemljista.
 
Bobo ti mozes da ores sa tockom kada imas traktor od 5.5 tona, ja sa 2.4 tone ne smem o tocku ni da razmisljam.
 
Zato sto onda dobijes situaciju kao kad ores vladimircem ili slicnim traktorom. Oruni se komad zemlje u brazdu zadnji tocak naidje na tu kvrgu zemlje i automatski se podize i plug kako zadnji tocak nailazi na nepravilnosti u njivi. Zamisli tek da ides zadnjim lijevim tockom po redu kukuruzovine visoko pokosene, plug bi stalno isao gore-dolje, doduse zanemarivo ali opet nije to TO. Druga stvar je kad naidjes na tvrdu zemlju fini hidraulik prenosi tezinu pluga na traktor i traktor ima manje sanse da proklize sto kod ovog nacina rada koji opisujes nema.

Fini hidraulik najvise dolazi do izrazaja u oranju s malim, laganim traktorima.

Bobo ti mozes da ores sa tockom kada imas traktor od 5.5 tona, ja sa 2.4 tone ne smem o tocku ni da razmisljam.

Kolega, ja samo na jednobraznjaku nemam tocak. 539, 549 i 5106 oru sve tri s tockom na plugu i preporodio sam se. Imam tu srecu da nije zemljiste pretesko za oranje pa mogu i s tockom raditi ko covjek.
 
558 ne moze sa tockom. Potrebna je sila na zadnjim tockovima da ga pritisne. Drugo resenje je nabaciti mu 1t tereta na zadnju osovinu onda bi moglo. Za te nepravilnosti sto govoris, zato postoji "banana", za koju se zakaci toplink. Dobija se ujednacenija dubina i nije reakcija hidraulika tako brza da na i na najmanju nepravilnost u radu reguje.
 
Sta bi se desilo da mu stavis tocak? Proklizavao bi cesce usled ujednacenije dubine rada pluga pa bi za posledicu imao gde je zbijenije i tvrdje zemljiste samo dobro grebo u mestu ko macak.
 
558 je malo veci 539. 2x12" plug i ori kako ti volja, s tockom, bez tocka nema apsolutno nikakve veze. Za ozbiljniji plug treba i ozbiljnija tezina. Ako imate jednaku zemlju po cjeloj parceli nevidim razloga za stavljanje tocka na plug, bolje mu je bez, meni koji imam na 150m njive tri tipa zemlje mene fini hidraulik na IMT-u ubi. Stavio sam tocak i ne razmisljam nista a i meni je tako bolje.
 
Radoslave, da ima tocak, manje bi potisne sile prenosio na poluge, maksimalno pola sile kojom plug tezi da se zarije u zemlju od sadasnjeg stanja. On i bez tocka ima problem sa gripom. Da mu stavljamo tegove i nakarade necemo, jer ovo mu je verovatno poslednja sezona da ore. Ostace da vuce prikolice, vrcaljku za stajnjak i kocke sa vodom za prskanje.
 
Rekao je kolega da ce probati namontirati tockove od 560 na 558 ali on ima i s44 motor ugradjen tako da nije mjerodavno. Nisu na 560 bez veze stavljani tezi zadnji tockovi.
 
Nije tu problem snaga, vec masa. 558 sa s44 motorom ima samo da klizi. Obavezno ga mora opteretiti na barem 3.5t. Naravno pricamo o uslovima kada je balavo i musavo. Kada je suvo ima dovoljno kila i proklizavanje je minimalno. Ko ore sa ravnjakom, a ima "kade" da se zeza, neka nabaci 500kg na levi tocak, na desni ne treba nista jer sam polozaj u oranju desnu stranu pritiska vise, dobice sigurno mnogo bolji ucinak.
 
Bome nek stavi od sedmice utege iz kotača od 560 su lakši ohoho kad smo skinuli ima velike razlike.
 
Ne vidim ni sto se dubina ne bi ragulisala spustanjem kockice na veliki otpor, a okruglom podesiti visinu poluga.
Vidim ja da grešim ali neće niko da mi jednostavno objasni,sve nešto zakukuljeno pričate.Na mom 539 one dve kocke stoje približno uparene,jedna malo smaknuta od druge.Njih nikad nisam pomerao godinama u oranju već podešavam dubinu sa onom velikom trećom.Nju namestim na recimo 25 cm da ore,zavrnem onaj veliki krug da se ne pomera i samo na uvratinama dignem skroz tu treću polugu i ponovo u brazdi je spustim do graničnika i teraj.Kad naiđem na malo tvrđe ja opet pomerim na gore tu treću i poplićim i posle dva tri metra ponovo je vratim do graničnika.A vidim da bi finu dubinu trebalo samo sa ove dve kocke da radim ali one idu teško i kad jednu pomerim 2 cm ona onda povlaći i ovu drugu.Šta da radim a da orem kao i vi,pravilno?
 
Nazad
Vrh