Rezidba koštičavih voćaka

Oktopode na osnovu čega smatraš da neće više rasti u visinu?Za prekraćivanje i razgranjavanje mi je jasno al i ako ostaviš te produžnice bez kraćenja one će vući u visinu i razgranavati se.?
 
Hoće naravno, one će doveka rasti u vis i razgranavati se, ali značajno manje nego da sam ih prekratio :) Tako ću lepo u junu (ili ranije) kad vidim tempo rasta i razgranjavanja da odfikarim produžnicu i prevedem na neku bočnu, slabije bujnu. Tada će to imati efekat prevođenja na bočnu a sada bi imalo efekat bujnog razgranjavanja i jakog porasta.
 
Moja šljiva rana bjelica neznam koja je sorta, dali će biti dobro za vazu sada je u 3 godini i počinje cvjetanje.
Orezana je na ukupnu visinu oko 1 metar od zemlje.

 
Meni licno je visoko prvo razgranjenje iznad 1m, ali to vidim da je po nekom pravilu za sljivu, ja je kratim na ispod 1m
Misljenja su razna sto se tice vitkog vretena kao uzgojni oblik i sljiva, ali fakat je kada ispravis granu pod uglom od 90 c u odnosu na provodnicu sljiva iz te grane stalno pusta vertikalne lastare (gubi nepotrebno hranu)
I to se stalno desava, ne samo dok je biljka mlada.
untitled.jpg


Piramida ti je u nekoj osnovi slicna vretenu, stim sto grane ostavljas pod uglom od nekih 75 c i tada se ne desava taj problem.
Inace rezidba kao rezidba je skroz ok, ali dosta ljudi ovde koji bas gaje sljivu u vecoj meri nikada ne bi taj oblik uzeli u obzir - manje i rodi...
 
DraganVš


Evo šta se dobije iako se u martu grane kajsije prekrate. Sva je u cvetu u trećoj vegetaciji. Nevidim katastrofu, samo lek za oči i dušu.
Slikano 02.04.2015. kad sam i odradio prvo prskanje protiv monilije chorusom. Pozdrav.

 
Poslednja izmena:
Orezao sam one voćke koje sam ranije postovao.Poslušao sam savet Gorskog i meni je to najlogičnije bilo.Nadam se da će još neko moći da "uči" iz primera.Dakle ovako su izgledale kao posađene,ispod imate i puno korisnih komentara,itd.

http://poljoinfo.com/showthread.php?10564-Rezidba-koštičavih-voćaka&p=978534&viewfull=1#post978534

Ovako sam ih sredio,kod druge sam ostavio 4 grančice da bi imao jednu za rezervu a možda je i ostavim.Drugu,problematičniju sam isto prekratio i zarovašio jedan pupoljak nasuprot prevremenih grančica.Videćemo kasnije šta će biti,nadam se da ću izvući lepa stabla.
PS.Naknadno primetih permutovao sam na ovim slikama prvu i drugu u odnosu na onaj početni post.Uostalom jasno je sve sa slika.
 
I ja imam slične sadnice, neke sam skratio na glavnu pre mesec dana a par sam ostavio da povijam (koje su imale dobar ugao grana). Nesam stručan dal ti je kasno za seču al ako poviješ lako možeš da dobiješ vazu. Ako ti je cilj višlja krošnja onda seci.
 
E to sam i mislio da srednju kratim na spoljni pupoljak da dobijem granu u stranu ali nisam bio siguran jel to ok,probacu i da povijem koliko bude moglo.
 
e ovako jedno pitanje posto na mojim visnjama na primer iz jednog pupoljka istrelao dve do tri grancie sad dali da skidam te grane to jest dali sad smem da vec nekako pravim oblik krune da ostavlajm koliko je potrebno grana mislim nekako nije u redu da ima po deset malih grancica hvala u napred za svaki savet
attachment.php
attachment.php
 
Sada ih što pre ili odseci ili kanapom povi skroz na dole.

Ako ih poviješ imaće biljka više lisne mase a porast će da stane, pa da ih odrežeš sledeće godine, ali ćeš imati neuporedivo više posla, plus ti se neka možda razgrana sve u vis, tako da bolje odseci ti odmah višak ali prvo razmisli koji ćeš uzgojni oblik.
 
Nazad
Vrh