Ulja i maziva!

Kakvo je ulje texaco ursa 20w50 u odnosu na bizon 20 w 50? Imam neku ponudu pa se razmisljam, u motoru je bizonovo ulje, pa bih(ako moze) dosipao po malo texaco do sledece zamene gde bih skroz presao na njega
 
Texaco Ursa je jedno od najboljih ulja u svojoj kategoriji na (evropskom i svetskom) tržištu.
Ne može biti lošije, može biti samo bolje.
E sad, ne zna se koje je ulje Bison a koje Texaco pošto imaju po dve verzije 20W-50 ulja.
Dakle, SuperFlow i HyperFlow kod Bison-a a Ursa LA i Ursa TD kod Texaco-a.
Ursa LA je formalno između dva Bison-ova a Ursa TD je daleko iznad svih navedenih.
E sad, koje da je u pincipu se može dolivati a svakako jeste opcija da se pređe pri sledećoj zameni.
Naravno, Bison nije loš, pa pogledajte i cene. Za sličnu cenu Texaco je bolji izbor a ako je skuplji možda i ne. Ako je obratno, nema šta da se razmišlja.
 
Kupio sam skoro IMT 509 MTK, jako malo je radio, probao sam ga u košenju, ali bih ipak pre ozbiljnijih poslova, promenio ulja i filtere.
U tehničkoj dokumentaciji preporučuju ulje za motor MODRIČA MAKSIMA HD S-3 SAE 10W-40 ili INA SUPER HD SAE 10W-40 ili za rad na temperaturama preko 15C SAE 40.
Ako neko može da pomogne, interesuje me ukoliko ne mogu da nađem ova dva modela na tržištu ili sumnjam u originalnost šta bih mogao kao zamenu da koristim?
Isto važi i za ulje za menjač, koja je zamena za fabričku preporuku koja je MODRIČA Traktol 80 L ili UMOL 80 INA. Da li u obzir dolazi neko NISOTEC ulje i koje. Da li je dobar izbor za mene
[h=3]NISOTEC Dizel S-3 SAE 40 ili NISOTEC DIZEL S-3 SAE 15W-40[/h]Za menjač npr NISOTEC ima NISOTEC HIPO LD SAE 80W-90
[h=3] Radio bih od aprila do septembra, ne bih zimi. Hvala unapred na odgovoru.[/h]:cao:
 
Ja bi za motor radije uzeo sae 15w40. Manje se gusne na niskim temperaturama i paljenje je lakse nego sa sae 40. Za menjac ima Modricin i Nis Traktol 80, tako da se ne mora traziti zamensko.
 
Ja imam stariji vozni park i ranije sam uzimao Modricina ulja, medjutim evo vec 2 godine kako sam preso na Nisotec ulja i nema nikakvih problema. Cak je i jeftinije jer imam agro karticu. Sad sam uzeo za Rakovicu 60 Nisotec Dizel s-3 SAE 15w-40, uz konsultacije sa kolegom @stalker. :ppozdrav:
 
Domaca ulja. Mozes i njih i Galax. Kvalitet dobar. Pre sam ih sipao i nikakvih problema nije bilo. Za kultivatore milim da je bespotrebno bacati pare na Mobil, Texaco i slicne brendove :ppozdrav:.
 
10e za koju kilazu?

Ja trenutno koristim prista mast, mislim da sam placao kg 350-400din, kantica od 4kg, ima i kalijumova i litijumova.
 
Litma 2 mast je o.k. za navedene primene.
To je standardna litijum(ska) mast bez EP karakteristika, za temp. od -30 do +120°C (oznaka C u ISO). Dakle, nije za zupčanike ili slično ali može da posluži na mnogo mesta kod mašina u poljoprivredi.
Cena je o.k. (cca. 3€ po kg).
Prista masti su vrlo kvalitetne (nema greške), posebno bih pomenuo (ne znam da li ima i kod nas) Li-Ca mast (kombinacija).
Cena je takođe dobra (niska), doduše veće je pakovanje pa mora biti i jeftinije (nego 3 do 5kg).
 
Ne sme na plamenu da se lako topi kaplje ,curi,a ni da gori,uglavnom ako je dobra mast skuplja se i skvrči, eto onako ukratko...
 
Kapljei mi ulje iz kucista na kuk.hederu.Da li bi resilo sae90 +mast ili sae140?Pitanje za stalkera,da li se sme mesati mast sa 90 zbog podmazivanja grejanja...
 
Ne sme na plamenu da se lako topi kaplje ,curi,a ni da gori,uglavnom ako je dobra mast skuplja se i skvrči, eto onako ukratko...

Zgodan test ali samo okvirno utvrđuje jednu (doduše važnu) osobinu (od mnogih). Dakle, indirektno i veoma okvirno, uprošćeni test za tačku kapanja.
Mazive masti imaju mnoge osobine koje nisu obuhvaćene testom pa je samo za selekciju u slučaju potrebe za većom (višom) tačkom kapanja.
Za neke primene to i nije toliko bitno (Ca masti, klasične tovatne), pa svakako nije test kvaliteta masti već samo indikacija pogodnosti primene na većim temperaturama.
Rezultat je tipa DA/NE, tako da jeste nešto ali nije (svakako) test koji će reći koliko je mast (zaista) kvalitetna (i čemu može da služi).

- - - - - - - - - -

http://motoil.rs/sr Ljudi jel ima neko iskustva sa ovim proizvodima cene su im solidne e sad kvalitet,i ko to uopste radi?

Prvi put čujem. Asortiman nije loš (doduše nema ulja za poljoprivredu, bar na sajtu), ukazuje da se možda (samo) prepakuje nečije drugo ulje (što možda i nije loše, bolje nego ako se ne radi kako treba, naravno ne isključujem da i sami prave, nije ni to neka velika nauka, pogotovu danas).
Malo sam skeptičan, mož' bit dobro ali nema nikakvih indikacija (a još manje dokaza) za tako nešto.

- - - - - - - - - -

Kapljei mi ulje iz kucista na kuk.hederu.Da li bi resilo sae90 +mast ili sae140?Pitanje za stalkera,da li se sme mesati mast sa 90 zbog podmazivanja grejanja...

Treba utvrditi zašto dolazi do curenja ulja pa to rešiti opravkom. Veća viskoznost maziva neće u potpunosti rešiti problem a dovešće do lošijeg podmazivanja.
Mešanje mazive masti i ulja je JAKO LOŠA ideja.
Ako se pođe od toga kako se masti prave, dodavanjem ulja u mast, vi ćete (uslovno) dobiti mast niže (mekše) konzistencije, ali kako to radite napamet, rezultat je potpuno nepredvidljiv. Osim toga, ako se nešto podmazuje uljem, nijedna mast neće biti dovoljno dobra da zameni isto, a ako se nešto podmazuje mastima konzistencije 0 ili 00 onda koristiti takva a ne "praviti ih" (od NLGI 1 ili 2 uz dodatak ulja) je pravi "recept za katastrofu".
Ne znam čime se podmazuje sklop koji pominjete ali pogledajte u uputstvu ili koristite ono što ste već godinama.
"Gušća" viskoznija ulja često su medveđa usluga, tj. doprinose bržem propadanju sklopova, tako da to kao način "zapušavanja curenja" NE preporučujem (neće funkcionisati).
 
Nazad
Vrh