IPARD fondovi EU

Veoma mali broj nas malih gazdinstava ce moci ispuniti SVE uslove potrebne za ovaj program.Ja ne mogu da se pokupim sa ovim programom bar jos 3-4 godine tako da se uopste ne jedim.Ali cu sigurno pratiti desavanja u vezi njega.
 
Niš ne govori. Bili raspoloženi da štampaju.

A na konto svega ovoga, sve to lepo izgleda kao vraćaju 50-60%. Dok se svi malo ugrade, pa kamate pa ovo ono, brzo ti procenti idu na dole.




Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Niš ne govori. Bili raspoloženi da štampaju.

A na konto svega ovoga, sve to lepo izgleda kao vraćaju 50-60%. Dok se svi malo ugrade, pa kamate pa ovo ono, brzo ti procenti idu na dole.




Sent from my iPhone using Tapatalk
Kako sam ja razumeo,zbog referentne cene,tri ponude,%neprihvatljivih troskova taj iznos povracaja od 50-60% je samo slovo na papiru.U stvarnosti je on oko 10-ak % manji ali i tada nije cifra za potcenjivanje.
A neki dan na rts- u sam cuo najavu:poceo Ipard,poljoprivrednicima sledi povracaj do 80%.
Smucilo mi se.
 
A biznis planovi od 5000€ ? Neki spominju da ce za bizMis planove traziti 10-20% od ukupne sume povracaja... Papir trpi sve.

Ma tv i novine zaluđuju narod. To svi znamo. Skroz druga priča na terenu.

Kao onaj naslov u nekim novinama “Deda Mraz doneo IPARD program u Srbiju” što kaže onaj blesavi sve to treba “555-333 i pod mač bato”


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Ja sam u startu zakljucio da sam miran i bez toga. Volim kad traktor ima dobru kabinu i EHR i dobar menjac ali sto se motora tice tu sam apsolutno stara skola: mehanicko ubrizgavanje i to da je sto prostije, jako punjenje, dobri turbo i interkuler i da zadimi crno kad dam gas a to ovi novi sto mogu da se kupe preko ovih Ipard nenormalnih uslova svakako nemaju. Zalosno mi je sto se mnogo vec ogrejanih blizu vlade bivsih i sadasnjih pomocnika namerilo da ojadi neupucene poljoprivrednike otvaranjem agencija i uzimanjem silnih novaca unapred za pravljenje projekata i ''sredjivanje'' papirologije. Nekima hleba bez motike a nekim ni hleba sa motikom..
 
Potpredsednik odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije Arpad Fremond je rekao da oni koji konkurišu treba da paze na određena važna pravila. Na primer oni koji sada krenu sa projektom u prvom krugu raspisa ih verovatno do juna neće moći završiti. Dok se konkurs ne završi, neće se moći ići na novi. Međutim, u periodu do 2020. godine će se praktično moći izaći na tri konkursa – dodao je Fremond.


https://pannonrtv.com/rovatok/vesti...vu-predstavljeni-konkursi-za-poljoprivrednike
 
Svi su podigli cene.

A što se tiče JDa. Čim je Kite preuzeo distribuciju cene su otišle gore.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Evo nešto što zadovoljava i EU standarde, a i dubinu naših džepova.
Skoro da nema štetnih izduvnih gasova, sem ako se ne naždrljeka sirove deteline...

[video]https://streamable.com/vlk7x[/video]


PS. Ako neko bude išao trećeg februara u Rumu, molim ga da uzme detaljnu specifikaciju od nekog renomiranog dilera, i da je postavi ovde.
 
Poslednja izmena:
Lov u mutnom, šta reći.
Trgovci podigli cene traktora, agencije deru, uslova sve više, i na kraju kada se podvuče crta, od tog povraćaja ako realno ostane pola, i to samo onim srećnicima koji prođu, a ostali koji budu odbijeni, imaće samo skupo plaćenu školu...
 
Potpuno isti scenario kao u Hr pre par godina. Sada je sledeca faza kada krenu povracaji za krave/svinje i kada to popuca po savovima i ljudi ostanu u dugovima od kredita.
 
Treba primetiti bitnu razliku između Iparda u nas i u hrvata, tamo je vlast pospešivala, da ne kažem podstrekavala ljude na Ipard, a ovde jako inhibira.

Sama odrednica o školskom uslovu je visok prag diferencijacije.

Dalje, banke su već suočene sa lošim kreditnim plasmanima i ne daju kredite olako. Hipotekarno obezbeđenje je ovde vrlo problematično, a da primene realne stope odnosa hipoteka-zajam mi bi prodrečali.

U međuvremenu se desio slom cena poljoproizvoda, tj. cene se unormaljuju i nastavljaju taj trend, tako da i biznis planovi ne mogu izgledati bajkovito.

Sve u svemu, bez obzira na to što ćemo imati manji procenat iskorištenosti Iparda, može se reći: Bog čuva Srbe.
 
Izašao vodič za IPARD na sajtu "UAP"
ed300578-00c4-4f16-97d6-b5220065def5.png

Sada već definitivno i ja odustajem od ove priče, jer od toga nema ništa, lepo zvuči tih 60% popusta, ali uslovi koje treba ispuniti su jedva izvodljivi, agencije uzimaju lepu proviziju, ceo proces traje 12 do 18 meseci (u našim uslovima i duža), pa kontrole (INSPEKCIJE) koje češljaju sve živo (a možda i mrtvo), knjge, fakture, pa i krvnu sliku i urino kulturu...
I kada se na sve to doda ona "referentna cena" za koju niko nezna da objasni postupak određivanja, od tih silnih 60% ne ostaje ni polovina, ali zato jaaako mnogo glavobolje.
 
Nazad
Vrh