Kukuruz 2014

Da imam dovoljno skladišnog kapaciteta kod kuće boleo bi me ćošak.Ovako smo svi u pat poziciji jer višak moramo da predamo pa kako nam je tako nam je.
 
Mi imamo jos 30 lanaca da skinemo to su sve ranije fao grupe. 370,380,420 i 530, imam vagon kod kuce i nadam se da ce pasti vlaga do 16,16.5% i onda u hangar. Prosle godine smo ugurali 7 vagona sad daj boze 5.
 
Ljudi, spremite/gradite/povecajte sopstvene skladisne kapacitete. I ja planiram iduce godine, pa iako ne bude iduce godine, bice za 2 - iako sam predao kukuruz (sad mislim na rod 2013) tel-kel na lager bez da mi naplate lager. Ali bolje da ne "zaspim(o)", i da gradimo kapacitete (za sve kulture napr.: psenica, soja, kukuruz), jer... No, znate i sami zasto.
 
Lom je ono sto kombajn polomi. Defekt je zrno koje je plesnivo, kvarno. Prvog ima kada kombajn nije dobro podesen, a drugog ima u zavisnosti od hibrida i lokaliteta.
 
Ne mora da znaci da nije dobro podesen kombajn, recimo kod mene ga ima jer teram z142 drugom brzinom a prinos se krece od 6,5-7t/kj, kad prebacim u prvu nema vise loma...
 
Pa ne znam, na uvratinam kad udaram 2-3 puta uopste nema loma i teram prvom, u red kad udjem ima...danas sam nesto uslizno skidao ns6030 sa dosta vlage terao sam prvom i nije bilo loma...

- - - - - - - - - -

Inace kad je vlaga ispod 20 sve picim drugom, nisam ni znao da zmajcek moze da proguta 7t/kj drugom brzinom, tj. 4,5kmh :osmeh:
 
Sto je kukuruz suvlji ima vise loma.... Kod pionira koji se lako krune, popustim korpu skroz do kraja i teraj.... Okruni skroz do kraja ne ostaje ni jedno zrno na sapurini a loma 0,5-0.8
Dok recimo kermess moram da stegnem korpu skroz do kraja da bi kombajn lepo sve okrunio (pa opet tu i tamo ostane po koje zrnce), a lom je znaaaaaaatno veci.
Tako da mnogo zavisi do sorte dali je za branje ili krunjenje....
 
Juce ovsena i druga parcela sa pionirom f38 ali parcela nije zavrsena do kraja zbog vode koja lezi na njivi. A i posle prvog kruga nas je zateklo lepo iznenadjenje bagra usla i rucno nam obrala 3 reda na sredini njive skoro celom duzinom duzi ::jako_besan:: Tako umanjen prinos za sad iznosi nekih 5500 kg po kj vlaga i dalje velika 19%. Videcemo sta ce biti kad se skine ostatak..
 
Ovrsen danas moj mucenik pionir d11,ajd da kazemo da sam zadovoljan,3.5 jutra 19360kg sa vlagom od 20%.Ostalo mi za sutra da berem i dace bog pa sam zavrsio kukuruz za ovu godinu.Moram da kazem da je ubedljivo kws Kerbanis pobednik ove godine kod mene, mada ne zaostaje ni zp560 puno.Pako solidan.
 
Danas zavrsen mini ogled kukuruza. Posejan ns 6030, as 72 i kermes. Predusev soja zaorano 180 kg 16:16:16 u prolece baceno 170 kg urej (sve po katastarskom jutru). Posejano na 23,5 9 aprila prskano talismanom i plamenom u split varijanti njiva bila prakticno bez korova. Prinos je bio izmedju 39 i 40 tona klipa na 4 i po jutra. Po mome ubedljivi pobednik je kermes klipovi svi ujednaceni odlicne velicine nigde nije bio kvaran, uopste se nije krunio jedino me majstor sto je brao psovao svakih dvadest minuta koliko se tesko bere i koliko mu se cesto zagusila masina. Drugo mesto ns 6030 klipovi su malo manji nego kermes bilo je malo kvarnoga ali ne preko pet posto jako slabo se krunio skoro zanemarljivo.
Trece mesto As 72 bas me je razocarao jako se puno krunio prilikom branja ali i ubacivanja u cardak mozda i preko 10 posto, velicina klipova je jako varirala od sto bi se reklo od cepanica do ne vecih od 10cm takvih je bilo izmedju 7 i 10 posto. Mislim da sam As posejao pregusto i da sam ga kasno brao ali svi hibridi su fao grupe 600 i svi su namenjeni za branje u klipu toliko od mene pozdrav do sledece godine.
 
Ja sam danas ovro moj kukuruz, 12.5 kj u 4 parcele. Pionir F38 je dao 6.8t po kj (vlažnog), a KWS 3381 nešto manje - oko 6.5 t/kj (vlažnog), (na jednoj parceli je bio u nivou pionira, ali je na drugoj bio slabiji pa je prosek manji). Vlaga 18.3%, ostalo u JUS-u.
 
drugar juce vrsio 666 i nisam mogao poverovati da je vlaga 21,6 kad su izmerili. oterao na susenje za koje uzimaju 20%. dok mu odbiju sve ostale harace dal ce i pola ostati da izmiri dug za djubrivo. ovo je cista otimacina. tolika je besparica da ovde prodaju i po 9din u zrnu sa njive a u klipu i po 6din pojedinci. koja je to logika videce
 
Ovrsen danas moj mucenik pionir d11,ajd da kazemo da sam zadovoljan,3.5 jutra 19360kg sa vlagom od 20%.Ostalo mi za sutra da berem i dace bog pa sam zavrsio kukuruz za ovu godinu.Moram da kazem da je ubedljivo kws Kerbanis pobednik ove godine kod mene, mada ne zaostaje ni zp560 puno.Pako solidan.
Kolega jesi li ovaj Kerbanis brao u klipu ili zrnu?Ako si u klipu kako se pokazao za berbu u odnosu na Kermes?
 
Nazad
Vrh