Motorne testere

Neznam koja je kombinacija ali po onome sto ja znam da je prosao skoro sumljivo jeftino za sve to. Ako je original prosao je odlicno mada sumnjam.Nemoguce da svi ljupaju oko cena samo ti u bg "ne lupaju" ili oni imaju neke privilegije.

A sto se tice jedno osovinke i peska uzmes lepo pa premeris duzinu sirinu i visinu pa sve to pomnozis i eto koliko je. Ali kao sto rekose negde oko 2,2 m3 ili malo vise sve zavisi.


E pa sad ako je kopija uzeta u Ovlascenom servisu,u orginalnoj kutiji i orginalnoj kesi sa isto tako natpisima Stil onda ja stvarno neznam gde vise da kupim to????

Cak sam i dedu zvao da pita kojiko je u inostranstvu i tamo su ti delovi kostali oko 200e sto ja mislim da isto dodje na isto jel znamo da ima mnogo stvari koje su tamo cak i skuplje zbog standarda....

Sve to nisam sam ugradio (necu da se petljam) odneo sam coveku koji ima servis i dugo godina radi taj posao i bio sam tu tokom ugradnje delova i covek mi je rekao da su delovi orginal jel sam insistirao da pogleda da nisu kopije (vratio bi ih)...

E sad ja znam da se SVE moze iskopirati ali ja mislim da sam se sa svoje strane MAKSIMALNO osigurao,e sad ako i ovlasceni serviseri prodaju fals delove i priznati majstor ih ne prepozna onda nece testera nista trajati i nikom nista...

Ali i da se to desi ja stvarno neznam gde kupiti "orginalne"delove sledeci put????? Danas se cak i ti orginalni delovi proizvode u Kini tako da stvarno nisam pametan...

Za mesec dana (mozda malo jace) krecem malo d asecem drva pa cu preneti iskustva... :ppozdrav:
 
Pa ako je ambalaza dobra trebalo bi da je onda ok. Ima li na cilindru u odlivku da pise stihl? Ovako treba da bude sa strane gde ide lanac Moze da se vidi ako se malo zagledas. Ako nema ovo na cilindru onda su ti uvalili nesto.
33216pj.jpg
 
TO JE TO druze!!!!!!!!!!! ISTO tako pise na cilindru kojeg sam ja kupio... Slikacu kad nadjem vremena da vidis... :ppozdrav:

Hvala sad sam SIGURAN da me nisu zafrkli!!! SVe je isto kao na toj slici koju si ti postavio Natpis ti ++++ iznad natpisa Stil ma sve tako pise isto...
 
Nema potrebe nego da vidis ako je to to onda si prosao odlicno.:ppozdrav:

Pravo da ti kazem sad mi je lakse stvarno sam se i ja zamislio ali nije da sam bio dosadan sa tim proverama i pitanjima "da li je orginal" sto puta sam pitao i prodavce i servisera... Dosadi ljudima.. :haha: Hvala nadam se da jesam.. :ppozdrav:
 
stihl 051 av elektronik...radila extra dok mi se nije ucinilo da treba malo da je prestelujem , ispomerao dizne i vise nema sanse da vratim...zna li neko nesto o tome, ..hvala unapred
 
na kraju cu morati u servis,...

- - - - - - - - - -

u medjuvremenu sam kupio jonsered 2055 ali bih osposobio i stihl...neka se nadje..
 
Stojke, zavij oba zavrtnja ( H i L) do kraja. onda H zavrtanj odvrni za 3/4 kruga, a L za ceo krug. Upali je i sacekaj za se zagreje, zatim L zavrtanj polako pritezi sve dok penje obrtaje (mada mislim da ce na tom podesavanju raditi super), kad prestane da penje obrtaje presteluj ler gas kako ti odgovara. H zavrtanj ne moras ni da diras. ako i posle toga zeza, menjaj membrane
 
Stojke, zavij oba zavrtnja ( H i L) do kraja. onda H zavrtanj odvrni za 3/4 kruga, a L za ceo krug. Upali je i sacekaj za se zagreje, zatim L zavrtanj polako pritezi sve dok penje obrtaje (mada mislim da ce na tom podesavanju raditi super), kad prestane da penje obrtaje presteluj ler gas kako ti odgovara. H zavrtanj ne moras ni da diras. ako i posle toga zeza, menjaj membrane
hvala...probacu..
 
Karburator se steljuje tek kad se utvrdi da su dovod goriva, filter vazduha, izduv i termicka grupa u ispravnom stanju. Cim nesto od nabrojanog nije u redu karburator se ne moze nastelovati. Svako pomerenje van fabrickog podesavanja pogorsava opstu ispravnost agregata. Zato sa fabricke linije sve testere izlaze sa potpuno jednakim podesavanjima u okviru te serije, a ne steljuju se individualno.
 
Univerzalni recept da se motorna testera pokrene je sledeći. Oba vijka (H i L) se dobro zavrnu, ne previše jako da se ne ošteti navoj naravno. Potom se H odvije za jedan krug a L za 1 cijeli krug i još jednu četvrtinu. Sa takvim podešavanjem motor mora da se pokrene kod 99% testera, pod uslovom da je ispravno sve što je Mixer gore naveo. Tek kada se motor pokrene, potrebno je nastaviti sa udešavanjem rada. Rad na leru se podešava sa vijom L a maksimalni broj obrtaja se podešava sa vijkom H. Maksimalni broj obrtaja je inače preporučljivo podesiti uz upotrebu mjerača broja obrtaja kako bi se izbjeglo oštećenje motora - pogrešnim podešavanjem motor se pod maksilanom turažom može odvesti u previsoke obrtaje što bi ga oštetilo. Naravno, uz nešto iskustva to se može i "po sluhu" no ipak treba paziti. Ler se kod testere takodje može podesiti još jednim vijkom kojim se podešava položaj same polugice za dodavanje gasa. Njega je pri prvom podešavanju o kojem sam govorio poželjno odviti toliko da ne dodiruje polugice.

To su neka moja iskustva sa testerama, stalno kuburim sa njima. Imam Stihl 056AV i MCculoh 833. Obje sam uzeo neispravne. Mcculoh nije mogla da upali i nije imala podmazivanje. Nakon rasklapanja, ustanovio sam da je puklo crijevo na ulazu u pumpu, to se riješilo za par minuta. Usput sam izmijenio i sva ostala crijeva za dotok i povrat benzina kao i filter benzina. Nakon sklapanja, nije mogla da startuje pa sam nakon malo eksperimentisanja ustanovio da karburator ne valjaa te sam ga skinuo i stavio drugi koji sam skinuo sa kineske kopije Stihl kod koje je motor krepao (pukle karike). Karubator sam ugradio uz malo budženja, veliki problem bio je spojiti sajlu za gas no i to je riješeno. Nakon prvog podešavanja (1 i 1+1/4) motor se pokrenuo od prve. Morao sam izbaciti i pumpicu za gorivo jer ovom karburatoru ona ne treba.

Stihl je uzeta takodje neispravna, gasila se jer je gubila kompresiju, ne na karikama već negdje u kućištu. Nju sam rasklopio na komade i zamijenio sve dihtunge, semeringe na radilici, crijeva,membranu, filtere, mač i lanac. Nakon toga nas služi već 8 godina bez ikakvih problema, jedino je mnogo teška i lomi ledja i ruke al zato reže sve što dohvati.
 
Ma nije to nikakva preterana nauka, u principu su Zombie and Mixer rekli sustinu i to je to. Stim sto ja uvek preporucujem odviti H malo( 1/8 kruga) vise, da bi testera na visokim obrtajima radila na malo bogatijoj smesi. To joj je u stvari bolje podmazivanje.
Ako se tu pretera, bude manja snaga, a ako se previse privrne, onda teastera ima prevelike obrtaje a radi na siromasnoj smesi i to je opasno.
Motorna testera je poljoprivredna masina napravljena za obican narod i netreba praviti famu od popravke takve sprave, tipa nosi u servis odmah.
 
Potpuno si u pravu Mirosti. Zamisli sad, imam 2 traktora, 2 testere, motokultivator, benzinsku kosilicu, kombajn, agregat, pumpu za vodu i boga pitaj jos kakvu skalameriju, pa kad bih sve to bar jednom moralo u servis onda dzabe ti bilo svega. Nema tu nikakve filozofije. Danas sam popravio jednu Dolmar 115 i Sthil 044. nastelovao karburatore po fabrickom i milina jedna, ali prethodno je dolmarica morala da dobije nov klip i karike, a stilka nova creva i membrane
 
Samo napred i srecno sa stelovanjima. Meni ni iz dzepa ni u dzep. Obicno vecina misli da je to jednostavno i uvek zavrsi u servisu da mu to nasteluju. To je tako i amin.
I tako je najbolje, nije skupo a moze da ispadne mnogo skuplje ako sam nepravilno nastelujes.
Ja mogu da vam objasnjavam sve sta i kako ali to se da se oduzi i najbolje je u praksi poikazati.:ppozdrav:
 
Nazad
Vrh