Oranje

pa ja neznam zasto je to cudno neznam koliko je vas klirens za 756 kod mene je 70 pa zasto je to onda cudno
 
Meni je majstor iz agropanonke rekao da ne valja levom rucicom da dizem, tako da i ja radim isto kao i lala...Prednju vucu ne iskljucujem dok ne zavrsim parcelu

pa kontra i da hoces nemozes podici plug,ako on tako radi verovatno su fabricki sajle kontra povezane s ruckama u kabini pa zato mu leva dize spusta
 
4vfqrb.jpg


- - - - - - - - - -

30vne47.jpg
 
Imam leskovacki 1 brazni plug, kao sto Borko Jagodinac ore rakovicom isti samo jedna brazda. Fino ore zetor 1 brazdom i ako je male snage 30cm bez problema ali toliko duboko nije mi ni potrebno pa vucem ovaj sa slike, taj plug nije za duboko oranje sto si u pravu ali 18-20cm ide sto mi je i vise nego dovoljno.Jedino sto ide malo sporije pa ne mogu 1 hektar da savladam bez 5 sati intenzivnog oranja.
Sto se tice vladimirca u mom kraju oru sa njim sa IMT-755 plugom koji se pokazao kao najbolji za manje traktore ali ne oru duboko 15-20cm. Ovde je teska brdska zemlja negde i crna smolnica u kojoj lako mozes da polomis plug ako je neadekvatno vreme za oranje.
Dosta snage je potrebno po ovim brdima kad se ore uzbrdo mora se ici dosta sporo i to oduzima vreme,mnodo je teze za oranje nego u ravnici.

Kolega @Postar je skoro orao jednu brdsku njivu u mom ataru pa moze da vam prenese utiske koliko je to tesko za obradu :ppozdrav:

Ta crna smolnica ili smonica bi onda trebalo da je nešto kao naša ritska crnica, fizičkih svojstava sličnih plastelinu - da šizneš ::samo bes::

18 - 20 cm bi trebalo da je dosta za jare strnine. Kukuruzu ipak treba više dubine.

Ja imam jednu njivu sa uzdužnim nagibom, ali srećom to je pesak. Izuzetno lako se ore, ali zato tamo uspeva samo voće, vinogradi, ozime strnine, ili povrće uz navodnjavanje. Ipak i tamo idem uzbrdo nešto sporije, a urati po uzdužnom usponu na teškoj zemlji mora da je dosta sporo, pa tu onda ispadaju oni talasi od naora kad nema brzine da ih raspe. Za takve stvari ne bi bilo loše ugraditi na plug neki nošeni paker valjak da te sante malo razbuca. Nešto slično je pre neki dan uslikao i postavio jedan član negde iz Mačve, samo to je vučena varijanta za obrtač. Ima ovde po vašarima i nošena varijanta za ravnjake i to se ovde koristi za prolećno ili postrno oranje. To pravi mnogo manje otpora nego onaj "moj" patent sa drvenom gredom i krilom drljače.

Problem oranja po uzdužnom nagibu uzbrdo-nizbrdo(dva različita kvaliteta oranja) rešen je donekle oranjem popreko u odnosu na nagib "up hill" naoravanjem, ali to je moguće izvesti samo na većim parcelama i to isključivo plugovima obrtačima. Time se značajno smanjuje i erozija usled spiranja tla u brdovitim krajevima. Mi smo od toga ipak daleko i za sada nije loše da to znamo makar teoretski.
 
pa ja neznam zasto je to cudno neznam koliko je vas klirens za 756 kod mene je 70 pa zasto je to onda cudno

Nije tu problem klirens već veličina (visina) daske, odnosno veličina (visina) celog plužnog tela.

Imaš li koju sliku kako izgleda IMT 756 u zemlji preko 30cm? :sta:

Do 30cm bez problema, ali već preko toga mora biti presipanja zemlje preko daske. Mada opet, moguće je ako ima dobre deflektore, a dosta zavisi i od toga kako stoje i koliki su raonici. Ja sam na moj 756 navario šesticu armaturu na dno kozlaca i time dobio položeniji položaj raonika u odnosu na zemlju, i plug se tako bolje ponaša u zemlji. Po fabričkom položaju raonici su više "uspravni" u odnosu na tlo, pa ako su još neki veći raonici (tipa nastavljani sa platnom od gibnja, mala privreda koja se ne drži fabričke veličine, i sl.) može se dobiti prilična visina vrha daske u odnosu na dno brazde, a samim tim i mogućnost postizanja veće radne dubine...
 
pa ja imam one raonike od plamena za spicom a deflektore imam od bell impexa dobro se pokazalo uslikacu sutra
 
pa kontra i da hoces nemozes podici plug,ako on tako radi verovatno su fabricki sajle kontra povezane s ruckama u kabini pa zato mu leva dize spusta

nisam strucan da mogu tvrditi sta je ispravno, dosta njih me ubedjivalo da je ovo ispravno... al nije tacno da se ne moze podici masina kontra ako se radi...
probao sam obe varijante i ova mi se vise svidja, desnom rucicom ogranicavam dubinu, tj. kada menjam dubinu oseti se ''seckanje'' hidroulike, i na dubini oranja 25-30cm stoji na brojki 4-5...
kada je desna u ovom polozaju, leva tek reaguje na broju 3 i dize plug do maximuma...
 
od prosle godine takodje imam praksu u ovome...i vreme se ustedi znacajno,kao i cimanje po jarcima.
 
Evo i moj mali doprinos današnjem oranju nešto malo lakše ali još uvek nije onako kako treba nemavlage što se i na snimku da videti.
[video=youtube_share;bEkAlv2G4jc]http://youtu.be/bEkAlv2G4jc[/video][video] http://youtu.be/m14J42rRIgo[/video]
- - - - - - - - - -

Nije samo Claas u akciji još uvek je tu i dejka od 10000 rč. i iskreno ne beži mu claas a sleduje mi i još jedna proba zamene plugova na istoj njivi da bih se uverio u još neke stvari. Dubina - patika br.41-42 i nešto malo preko nje koliko procenite sami a potrošnja sasvim zadovoljavajuća kod oba traktora prose se kretao od 12-16 lit po kj.
s13jgg.jpg

359gtx0.jpg

wks02r.jpg

33yp20n.jpg

k4zeqt.jpg

1qltf7.jpg

51ekwx.jpg
 
Poslednja izmena od urednika:
I meni će ostati 2 bureta što je kupljeno za oranje. Govorili smo o tome jesenas da je sunce duboku progorelo zemlju i da će se lako orati.Danas orao njivu koju su skoro izgazili kamioni kada su izvlačili hrastove.Nedaj Bože da je ovako.
 
Ja sam prethodna tri dana orao, kukuruz i soju, dubina 30 cm, uradio sam 33 kj. Sutra na posao, pa od vikenda ponovo na oranje.
 
Nazad
Vrh