Oranje

Evo, danas sam slikao zver:





Danas za četiri i po sata jedno i po jutro sa sve stajanjem i pišanjem. Nikad brže. Obično je išlo za pet sati jedno jutro.

4,5 sata skoro 1 hektar jednobraznim plugom :sta: ja za to vreme poorem ali dvobraznim... Ili ja sporo orem ili vi radite neku peskovi tu zemlju koja se samo prosipa.

- - - - - - - - - -

Evo, danas sam slikao zver:





Danas za četiri i po sata jedno i po jutro sa sve stajanjem i pišanjem. Nikad brže. Obično je išlo za pet sati jedno jutro.

4,5 sata skoro 1 hektar jednobraznim plugom :sta: ja za to vreme poorem ali dvobraznim koji ima zahvat 60cm :sta:
 
@BorisM ,ti si okupio sve traktore iz sela da oru kod tebe:haha::haha: ,šala naravno odličan posao, ja sam danas završio svoje išlo je kao podmazano.
 
Jos 2 lanca za sutra i finish :)

- - - - - - - - - -

>Nzm kako da postavim 2 videa u jednu poruku :sta:...ah uspeo sam :osmeh:
 
lala iz banata@ ti desnom rucicom dizes i spustas, a levom ogranicavas dubinu? ja radim kontra.

ja isto ne gasim prednju vucu dok ne zavrsim parcelu...

Meni je majstor iz agropanonke rekao da ne valja levom rucicom da dizem, tako da i ja radim isto kao i lala...Prednju vucu ne iskljucujem dok ne zavrsim parcelu
 
33ndjb5.jpg
[/IMG]
evo slike od danas
 
ovde se moji Geaci (kako nas u Sremu zovu ) svi smeju,zašto to radim,zašto ravnjavam odmah nakon oranja,kažu bolje je da bude ćulovito ko kad uzoreš Łeskovačkim plugom pa u proleće ubijaš leju šinom da to možeš polupati i izravnjati,
 
4,5 sata skoro 1 hektar jednobraznim plugom :sta: ja za to vreme poorem ali dvobraznim... Ili ja sporo orem ili vi radite neku peskovi tu zemlju koja se samo prosipa.

Nije peskovita, na protiv - glinovita. U pitanju je livadska crnica što spada u teža zemljišta, ali negovana na "moj način" pa se nekim čudom rasipa. Lepo kažem da mi je ranijih godina išlo 5 sati za jedno jutro. Sad su se sklopile sve kockice: idealna vlažnost, onda sušna godina pa nije ni jednom gaženo u mokro, a i to danas je bilo oranje još letos plitko uzoranog strništa sa zaoranom slamom. Taj plug koji imam je kao stvoren za moj traktor. Čovek od koga sam kupio taj plug imao je isto Vladimirca.
Na tulajištu je juče išlo dva i po jutra za osam sati, a to mu dođe oko jedan i po hektar, odnosno pet sati i dvadeset minuta po hektaru. Na tom tulajištu sam bio nešto sporiji zbog češćih zastoja usled zagušenja, inače isti tip zemljišta. Brzina kretanja je u oba slučaja bila 7-8 km/h, širina zahvata 14''

Ako smem da pitam koji to dvobrazdni plug imate, koliki mu je radni zahvat i koji traktor ga vuče.
 
Yto x1204+IMT 757-3. Ovo je katastrofa 1H ali puca plug na ručici, onda mora 3M ali ispod 20 litara po KJ.nema šase. Stayer 190 ks vogel 4x40 klinivi na raonicima nestaju ,mogu možda 15 ha pa ih moraš okrenuti, malo bolja potrošnja 17 litara KJ. Yto 1204 kockica heger 3x40 e taj plug nema mane sad se pokazao isto 3M i 18 litara po KJ.
 
Duža njiva , veći zahvat brazde , lakša zemlja i to je to.

Bravo, Momo! priznajem sve osim lakša zemlja. Severni Banat je na daleko proslavljen po teškoj zemlji. Druga je stvar šta ja sve činim da bih je učinio nešto lakšom. Pitaj naše komšije Bačvane šta misle o banatskoj crnici. Ova je livadska, blaža varijanta, a imamo mi i goru - ritsku. Tu je sve ispod 40ks po plužnom telu, žulj na k... a i na mozgu da dobiješ. Tamo se kidaju raonici i krju grede plugova ako nije vreme pogodno za oranje. Imam ja i toga.

Duža njiva! Kako se ja toga nisam setio. Oko 400 metara su uobičajene duži. I još nešto: nema nagiba, dakle apsolutno ravno.
 
rasturicemo zemlju sa oranjem to je smrt za nju

Za oranje nisam siguran, ali smrt za zemlju je paljenje. Zemlja nije samo mlevena stena, jedan sunđer koji natopimo vodom i raznim otrovnim materijama pa čekamo da nam iz nje nikne hrana kojom ćemo da hranimo sebe i svoju decu. Zemlja je mnogo više od toga - jedan harmoničan ekosistem čiju harmoniju ako narušimo ne možemo dobru da se nadamo. Ne znam koliko joj oranje zaista šteti, ali američki Starosedeoci su se zgražavali nad oranjem. Oni su Zemlju obožavali i poštovali kao majku. Oranje zemlje je za njih bilo skrnavljenje i svetogrđe.
Ja se za sada oranja ne odričem, ali na paljenje ni ne pomišljam, čak činim sve što mi padne na pamet kako bih sprečio i da mi to neko drugi uradi.
 
Nazad
Vrh